Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
solar
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 cze 2011, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4

Post »

Też mam podobnie. Amati piękne, Malinowe Henryka też, a Bawole Serca oklapnięte i jasno zielone przy cimnozielonych Malinowych Henryka. Wysadzane były w tym samym dniu, ziemia podobnie przygotowana (dwa tygodnie przed wysadzeniem 0,4kg kurzego granulatu wymieszanego z ziemią i wodą do każdego cylindra). Myślę, że tak ma być i patrzę co będzie dalej.
PS. U nas w Koszalinie było dzisiaj rano poniżej 0°C i musiałem o 4,30 przeprosić się z termowentylatorem.
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A u mnie 2 odmiany mają bardzo ciemno-zieloną barwę. Do tego liście i w dzień i wieczorem są podwinięte do góry. Wszystkie, nawet te na czubku. Może cyknę zdjęcia...2razy były podlane delikatną pokrzywówką. Jak dodam zdjęcia, podam nazwy odmian.
chasse
50p
50p
Od: 9 kwie 2012, o 22:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a ja mm takie pytanie
co oznaczają wydłużone pędy? Barwę mają ciemnozieloną, ale pędy zaczynają mi się wydłużać, nie na wszystkich krzaczkach... Wszystkie pomidorki mają te same warunki, są tak samo podlewane i nawożone, mają tyle samo słońca i tą samą temperaturę- różnią się wlk doniczki i ziemią:)
Znowu wydaje mi się, że to wina ziemi..... Tamte opadające kwiatki obcięłam i reszta sobie jakoś radzi i zawiązuje owoce....

Robię eksperyment, jeden krzaczek z tymi pędami przesadziłam, a drugi podlałam nawozem:)
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14

Post »

Wydłużone pędy? Chodzi ci o przedłużenie kwiatostanów? Jeśli tak, to trzeba usuwać te przedłużenia a pomidorki pewnie podlać pokrzywówką lub czymś innym z azotem
Kasencja

Post »

W tamtym roku wyglądały tak:

Obrazek Obrazek
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Ale bajzel na gronie z lewej :)
Praktycznie każdy inny, jeśli chodzi o kształt.
Z fotki : "nie podobne do nikogo".

W prawdzie nie jest to najlepsze zdjęcie, ale powinny wyglądać tak :
http://translate.google.com/translate?h ... D43&anno=2
Wszysykie owoce u mnie, były do siebie podobne, jeśli chodzi o kształt. Różniły się nieznacznie wielkością.
Zakrzywionych końcówek widocznych u Ciebie, na oczy nie widziałem. Nie miałem na Opałce, ani jednego podobnego owocu.
Najbardziej Opałkę przypomina na Twojej focie ten najmniejszy, z zielonych, (lewa fotka).
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Podobnie jest z odmianą Green Sausage. Owoce na zdjęciach mają różne kształty. Ciekawa jestem jakie będą moje.

Wydłużone pędy to chyba wydłużone łodygi.
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02

Post »

Hmm, rzeczywiście wyglądają inaczej niż te: http://tomatohobby.eu/tomatoes/index_5.html#opalka.
Niemądrze spytam: opalka i opałka to te same pomidory? W katalogu z linku Winterka opisana jest opałka, w tomatohobby kupowałam opalkę. Miałam je w ubiegłym roku i wyglądały tak, jak na fotkach Kasencji - mniej lub bardziej pękate (sądziłam, że to kwestia warunków), ale z charakterystyczną "rogatą" końcówką.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Kasencja

Post »

winterek pisze:Praktycznie każdy inny
Pomidory zmienne, jak ich właścicielka :lol: .

Damrotka, tam też kupowałam :) .
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p

Post »

Trzeba będzie udokumentować tegoroczne owocki. Nad krzaczkiem (powiedzmy, że opalki) też w ubiegłym roku załamywałam ręce http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... A#p2165712, w tym roku pogodziłam się, że "ten typ tak ma". Chociaż nie wytrzymałam i jeden krzak eksmitowałam poza tunel - straciłam cierpliwość: nie dość, że "uroda" opalki raczej nie urzeka, to jeszcze słońce popaliło jej liście. Wyglądała tak nędznie, że zastąpiłam ją innym pomidorkiem.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Opalka i Opałka, to ten sam pomidor, (odmiana).
Pochodzi z Polski, z Krakowa, lub okolic. Wyjechał od nas około 1900 roku. Trafił z emigrantami za ocean, dlatego : OPALKA.
Tam okolo 1990 roku, ponownie wypłynął dzięki Carolyn Male, (taka nasza Kozulka).
Zrobił za oceanem sporą karierę, na świecie również. Do tego stopnia, że jak widzę, doczekał się wielu wersji :;230
Ta z "Byczymi rogami" w nazwie po prostu nas kompromituje. To pomidor z tradycjami, nie niszczmy tego. Nie zasługuje na tak kretyńską nazwę, pomimo, że brzmi dobrze i ktoś dzięki temu, więcej tego sprzedaje.
OPAŁKA to OPAŁKA, żadne "bycze rogi".
A to, czy Opałka z alledrogo jest Opałką, to inna kwestia.
Moim zdaniem, po fotach, które pokazała Kasia, nie jest.
Kasencja

Post »

To teraz nie wiem jak podpisywać swoje pomidory, bo przecież nie kundel ;:oj .
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p

Post »

a fe, niepoprawnie jest mówić: kundel :lol: lepiej brzmi np.: w typie rasy...
mamy pomidorki opalkopodobne? rogate? spod byka? :;230 rasowe bez rodowodu
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”