W. o...zwierzętach gospodarczych cz.2

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.2

Post »

Eeee tam :D ! Ale zawsze możesz przyjechać na prawdziwy barszcz ukraiński i pielmienie :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

O tak to chętnie uwielbiam te pielmieni. Sto lat temu byłam w Kijowie u poznanej dziewczyny w Polsce i jej mama piekła pierożki - ale to było pyszne!
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Ałła, ( jakie jest zdrobnienie twojego imienia ?????), masz przepis na bliny?, takie hm... jak pamiętam z dzieciństwa, smażone na średniej patelni, grubości jak omlety ? Babcia jak wlewała porcję ciasta to przykrywała pokrywką, jak zasyczało, to mówiła, że blin mówi, że trzeba go przewrócić i dosmażała już bez przykrycia. Jedliśmy albo z gęstą śmietaną albo ze skwareczkami, jak zostały na drugi dzień, to były pokroje w kliny i podsmażone na skwarkach.

Szukałam w necie wielokrotnie, ale znalezione przepisy to nie ten :)

-- Śr 19 gru 2012 22:33 --
Maska pisze:O tak to chętnie uwielbiam te pielmieni. Sto lat temu byłam w Kijowie u poznanej dziewczyny w Polsce i jej mama piekła pierożki - ale to było pyszne!
Oh, ale smaki przypomniałaś, bo ja byłam w Charkowie i jadłam takie pierożki no nie wiem jak to nazwać, bar? jadłodajnia? były przepyszne, chociaż byłam zdziwiona jak w każdym sklepie, kiosku, barze czy nawet w supersamie najpierw musiałam zapłacić zanim podano mi towar czy jedzenie, :)
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, odpowiem na wyspie u Maski, bo i tak już rozpisałyśmy się nie na temat tego działu :roll:
Awatar użytkownika
Farmland
200p
200p
Od: 14 mar 2012, o 18:50

Post »

Moja mama pochodziła z kresów, i robiła te pielmienie. Jedzone z sosem śmietanowym i dodatkiem jakiejś zieleniny. Pamiętam, że przepyszne to było danie, smak dzieciństwa i dawnych lat. Teraz mnie naszła taka ochota, romaszka podaj koniecznie przepis, bo moja małżonka chłonie je jak gąbka i jak się nauczy, to i pielmieni będziemy jedli ;:173
"Konserwanty zabijają powoli"
Twixi
100p
100p
Od: 19 kwie 2012, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ałła, zazdroszczę Ci kózek. Też bym chciała, ale nie mam odpowiedniego
pomieszczenia dla nich. :( Dzisiaj będę robić serek podpuszczkowy z krowiego
mleka.
Znalazłam gniazdo z młodymi Rudej. Żyją ale gniazdo kiepskie, bez puchu który
porozwalała po całej klatce. Mam tę sierść pozbierać i je nakryć, czy zostawić tak
jak jest ?
Młode przepiórki mnie zjedzą ! ;:oj Takich łakomczuchów jeszcze nie widziałam.
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Marysiu, Romaszko - a ja słyszałam, że ten zapach koziego mleka i wyrobów, który może być nieprzyjemny dla niektórych (dla mnie też!), to występuje tylko wtedy, kiedy z kózkami jest cap (pewnie sprawa hormonów, czy coś). Jeśli mamy tylko kózkę-dziewczynkę, czy dwie, to mleko nie ma takiego zapachu.
Czy to prawda?
Twixi
100p
100p
Od: 19 kwie 2012, o 18:55

Post »

Małgosiu, ja nie wyczułam jakiegoś specyficznego zapachu koziego mleka.
Smak owszem. Wprawdzie wąchałam świeżo wydojone i przetwory z niego zrobione ale od kóz które na co dzień
nie obcują z capem. Może coś w tym jest, bo cap naprawdę capi nie do wytrzymania i miałam po kilku chwilach
przebywania z nim wrażenie że śmierdzę tak jak on. Dosłownie, musiałam się wykąpać i przebrać.
Świeżo wydojone mleko-prosto od krowy, też ma inny zapach niż to ze sklepu (bez zapachu)
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Małgosiu, miałam tylko kózki. W świeżym mleku nie czułam posmaku, ale gdy tylko zaczęło kisnąć to dostawało tego czegoś co mi w gardle stawało. Zatem zsiadłe i sery nie wchodziły w grę. Dlatego z kóz zrezygnowaliśmy. Ha, może przy capie to i w słodkim byłoby czuć ;)
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ja kozie wyroby tylko ze sklepów znam i z degustacji np. w makro. Próbowałam się przełamać nie dało się ;:185 Mleka świeżego nie piłam.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda, że przez net nie można smaku i zapachu przekazać :D

Małgosiu, uważam, że to o czym piszesz jest prawdą, zapach feromonów capa przenika wszędzie, do mleka też.

Marysiu, spróbowałam kiedyś serek kozi ze sklepu, tak z ciekawości ... mało nie porzygałam się, przepraszam za wyrażenie ale do dzisiaj pamiętam ten nieprzyjemny (dla mnie, przynajmniej) smak i zapach.

Asiu, może za długo zakwaszałaś? Sama nie wiem ale musicie uwierzyć mi na słowo :D , mleko i ser od naszych kóz, dopóki jest świeże (nie zepsute), wcale nie ma zapachu a kefir smakuje jak krowski ze sklepu tylko jest tłuściejszy :D

Capa, oczywiście, nie mamy i z wiadomych względów mieć nie będziemy.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

romaszka pisze:
Asiu, może za długo zakwaszałaś? Sama nie wiem ale musicie uwierzyć mi na słowo :D , mleko i ser od naszych kóz, dopóki jest świeże (nie zepsute), wcale nie ma zapachu a kefir smakuje jak krowski ze sklepu tylko jest tłuściejszy :D
Ałła, nie zgodzę się z tym. No przykro mi... Moja mama nie czuła tego posmaku a ja tak. Mojemu mężowi nie przeszkadzał, ale czuł. Nie kwasiłam długo, był taki czysty, jak świeży jogurcik. Tylko ten posmak... Najczęściej czułam już w mleku dwudniowym, które cały czas w lodówce stało. Tylko super świeże tego czegoś nie miało. Takiego smaku popsucia.

I tak samo było z mlekiem od mojej kozy, kozy moich rodziców czy ciotki. Wszystkie bez capa. I żadnego capa w okolicy.

Uważam, że są ludzie którzy czują to coś na tym drugim planie i tacy co nie czują.

-- 21 gru 2012, o 14:37 --

Dopiero dziś nam się udało ubić dwa króle. Każdy na czysto 2,7kg. :-)
Będzie pasztet i pieczeń dla całej naszej rodziny.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Farmland
200p
200p
Od: 14 mar 2012, o 18:50

Post »

BRZOSKWINKA no ładnie :D a w jakim wieku były?
"Konserwanty zabijają powoli"
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”