Pomidory 2 na 1 :)
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory a`la forumowicz czyli 2 na 1 :)
Piotrka wysadziłem 2na1 ale udało się ogarnąć i wszystkie mam na jeden pęd. Przedobrzyłem z ilością pomidorów jak na pierwszy raz i teraz nie wiem czy to upilnuje
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Piotrka posadziłem na skraju folii jako 1w1.Będę prowadził go na 2 pędy.
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to ja pewnie będę miała co robić, bo "Piotrka" posadziłam 2/1
Może go jakoś go ogarnę
Może go jakoś go ogarnę
Pozdrawiam -Marta
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Emilko spokojnie je ogarniesz.W ub.roku miałem 2 w 1 Perłę
Kaszub, Malinowego Olbrzyma,Super Befsztyk i dały radę.Wszystkie 2w1 prowadzę zawsze na 1 pęd.
Kaszub, Malinowego Olbrzyma,Super Befsztyk i dały radę.Wszystkie 2w1 prowadzę zawsze na 1 pęd.
- emilka79
- 200p
Dziękuję, bo mam go pierwszy raz i nie wiem, czego się o nim spodziewać
Zresztą prawie wszystkie tak posadziłam, jedynie Black Cherry, Yellow Pear Shaped i Winogronka mam 1/1.
Zresztą prawie wszystkie tak posadziłam, jedynie Black Cherry, Yellow Pear Shaped i Winogronka mam 1/1.
Pozdrawiam -Marta
Trzeba jeszcze w tej metodzie wziąć pod uwagę żyzność gleby. Na glebach słabszych ten wzrost wegetatywny nie jest tak intensywny jak na glebach żyznych.
- emilka79
- 200p
No z moimi piaskami to nie grozi . Choć jest duży plus- nie ma ślimorów
Pozdrawiam -Marta
-
- 100p
- Od: 5 mar 2015, o 18:14
forumowicz, kiedy po oprysku HT mogę stosować OW+MW? Chodzi o to, że HT tępię przy okazji ślimaki i inne robactwo i tak myślałam, że KSM i OW+MW naprzemiennie co 7 dni a pomiędzy tym HT. Może tak być?
Pozdrawiam :) Marzena
"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
Tymol jest związkiem organicznym i nie ma charakteru jonowego ani nie reaguje z octanem wapnia. Może być nawet dany w takim schemacie: dziś- HT, jutro -OW, a pojutrze znów HT, a poza pojutrze- znów OW. Oczywiście to jest przesada, ale możliwa
Może. HT , jeśli byłaby taka potrzeba , można stosować nawet codziennie. Ilość tymolu wypryskana na powierzchnię 1 cm2 powierzchni rośliny liczy się w milionowych częściach grama i to przy założeniu , że ani kropla oprysku nie spadnie na ziemię.marzusia pisze: tak myślałam, że KSM i OW+MW naprzemiennie co 7 dni a pomiędzy tym HT. Może tak być?
-
- 100p
Dziękuję bardzo, jakby nie było tak ciemno, jeszcze teraz bym poleciała z HT, ale by się ślimaczki zdziwiły Już mi skosiły sporo ogórków równo przy ziemi, nawet kosiarką tak równo nie przytniesz
Kiedy się patrzę na swoją świeżo wsadzoną winorośl i widzę na wysokości 1,5 m nad ziemią naruszone liście i zero ślimaka to się zastanawiam , że jeśli to jest robota ślimaków, to albo musi to być jakiś gatunek sprinterski, albo...latający
Słowem, mam wątpliwości, czy wszystkim szkodom są winne ślimaki.
Słowem, mam wątpliwości, czy wszystkim szkodom są winne ślimaki.
-
- 100p
Pewnie nie wszystkim, ale w tym wypadku ślady śluzu ich zdradziły.
Co do tych 1,5m, to przedwczoraj mi wylazły tak z 80cm po dwóch liliach i podgryzły a w zasadzie wyjadły część łodygi (chyba ze złości, że nie mogły dość do pączków). Ślady śluzu oczywiście były. Chociaż może się mylę i to zbieg okoliczności.
No ale nie tylko ja mam ten problem. W tym roku chyba jest plaga slimorów, przynajmniej u nas. W przyszłym roku skuszę się może na Nemaslug.
Co do tych 1,5m, to przedwczoraj mi wylazły tak z 80cm po dwóch liliach i podgryzły a w zasadzie wyjadły część łodygi (chyba ze złości, że nie mogły dość do pączków). Ślady śluzu oczywiście były. Chociaż może się mylę i to zbieg okoliczności.
No ale nie tylko ja mam ten problem. W tym roku chyba jest plaga slimorów, przynajmniej u nas. W przyszłym roku skuszę się może na Nemaslug.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Oprócz tych zwykłych bezdomnych ślimorów są jeszcze takie śliczne z żółto czarną skorupką. Te zajęły się wyższym piętrem. Widziałam na własne oczy, że na skwerku W Rzeszowie przed filharmonią trawa była niziutko skoszona , a one kończyły jeść plakaty na słupie tak na wys 1,5 m. U mnie one właśnie robią największe spustoszenie. Oblazły maliny i młode listki znikają. Granulki im nie straszne bo siedzą wysoko.