Trawnik po zimie cz. 2
Re: Trawnik po zimie cz. 2
Dzięki za odp. Zastanawiałem się czy w ogóle muszę tego typu zabieg mam robić już teraz. Ale patrząc na Twój trawnik stwierdzam, że warto. Jutro będę załatwiał aerator
Czytając wątek przeczytałem, że masz aerator elektryczny a widzę, że ziemi też jest sporo. Dużo godzin potrzeba zwertykulować trawę, czy przejechać taką powierzchnię aeratorem? Ja w sumie mam ok 1000 m2 trawnika? Chyba troszkę mniej niż ty
Czytając wątek przeczytałem, że masz aerator elektryczny a widzę, że ziemi też jest sporo. Dużo godzin potrzeba zwertykulować trawę, czy przejechać taką powierzchnię aeratorem? Ja w sumie mam ok 1000 m2 trawnika? Chyba troszkę mniej niż ty
- mymysteryy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może tak jakoś na zdjęciu to wyszło, ale ja mam ok. 500 m2 trawnika (a z roku na rok mniej, bo dosadzam nowe roślinki i robię kolejne rabaty ). Troszeczkę godzin przy wertykulacji mi zeszło (nie wiem dokładnie ile, bo rozbiłam sobie tą pracę na dwa dni), dużo zależy też od tego jak mocno jest sfilcowany. Są różne techniki działania. Ja zbieram do kosza, w pobliżu mam taczkę, jak się napełni kosz wysypuję do taczki i potem taczką wywożę na kompostownik (kto tego nigdy nie robił nie uwierzyłby jak ogromne ilości suchej trawy można wyczesać ). Sąsiad wertykuluje bez kosza i potem całość grabi.
Z innych zabiegów jakie stosuję, to dwukrotne nawożenie w sezonie florovitem z dużą zawartością żelaza (to jest taki do trawników z mchem). Raz (w razie konieczności dwa razy) w sezonie oprysk Starane. Oprócz tego walka wręcz (ręczna) z chwastnicą jednostronną i koniczyną. Jesienią nawóz florovit jesienny.
No i w całym sezonie koszenie, koszenie, koszenie .....
Jesienią odkryłam, że mam w trawniku pędraki ... nawet nie chcę myśleć co mnie czeka w tym roku
Z innych zabiegów jakie stosuję, to dwukrotne nawożenie w sezonie florovitem z dużą zawartością żelaza (to jest taki do trawników z mchem). Raz (w razie konieczności dwa razy) w sezonie oprysk Starane. Oprócz tego walka wręcz (ręczna) z chwastnicą jednostronną i koniczyną. Jesienią nawóz florovit jesienny.
No i w całym sezonie koszenie, koszenie, koszenie .....
Jesienią odkryłam, że mam w trawniku pędraki ... nawet nie chcę myśleć co mnie czeka w tym roku
Wypożyczylam jednak wertykulator spalinowy i 250m2 w 3 osoby robiliśmy 4 godziny.
Lecieliśmy bez kosza. Kosz zapełniał nam się po kilku krokach, nie było sensu go zakładać i zdejmować co chwila. Wywieźliśmy z tak małego kawałka 15 upchanych bo brzegi taczek. . Ręcę od grabienia mam tak obolałe, ze spać nie mogłam. ( to lepsze jak siłownia).
Pomo Wertykulację warto robić trawa ładnie się zagęszcza.
Kasia bardzo ładny trawniczek.
Lecieliśmy bez kosza. Kosz zapełniał nam się po kilku krokach, nie było sensu go zakładać i zdejmować co chwila. Wywieźliśmy z tak małego kawałka 15 upchanych bo brzegi taczek. . Ręcę od grabienia mam tak obolałe, ze spać nie mogłam. ( to lepsze jak siłownia).
Pomo Wertykulację warto robić trawa ładnie się zagęszcza.
Kasia bardzo ładny trawniczek.
Aga
mymysteryy faktycznie na zdjęciu wygląda na bardzo duży ale przede wszystkim ładny. Ja właśnie mam duży problem z koniczyna jest jej b. dużo nie wyobrażam sobie rwać tego ręcznie. Mniszek w zeszłym roku pomagał, lecz nie jakoś specjalnie. Będę musiał zacząć z tym walczyć.
Ja również mam pomysł na zagospodarowanie go bylinami i przede wszystkim warzywnym ogródkiem (na ten moment mam niespełna 100m2)
Ale to dopiero jak dziecko podrośnie teraz ma ładne boisko do zabawy
Ja również mam pomysł na zagospodarowanie go bylinami i przede wszystkim warzywnym ogródkiem (na ten moment mam niespełna 100m2)
Ale to dopiero jak dziecko podrośnie teraz ma ładne boisko do zabawy
To już sobie wyobrażam ile czasu mnie to zajmie. Ogródek warzywny i trawa są moim zajęciem, więc nie będzie mi miał kto pomóc.Samsu pisze:Wypożyczylam jednak wertykulator spalinowy i 250m2 w 3 osoby robiliśmy 4 godziny.
.
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
DziękujęSamsu pisze: Kasia bardzo ładny trawniczek.
Pomo spokojnie dasz radę. Ja też sama bez niczyjej pomocy uporałam się z tym w dwa popołudnia.
U mnie też koniczyna z roku na rok coraz bardziej atakuje. Nie chcę jednak zwiększać ilości oprysków, więc trochę wspomagam się ręcznie. Jak trochę jej zostaje to się tak nie przejmuję (nie muszę mieć idealnego trawnika).
Ja zamiast Mniszka kupiłam większą buteleczkę Starane (wychodzi taniej).
Super. Zerknę na ten preparat. Przed chwilą dzwoniłem do zaprzyjaźnionego ogrodnika od sąsiada, który już 10 lat dba o jego trawnik i faktycznie wygląda świetnie (trawnik, nie sąsiad ).
Koszt za aerację i wertykulkację, oraz nawożenie powiedział mi ok 300 zł. Dokładnie poda jak zobaczy. Zastanawiam się nad tym. Wypożyczenie sprzętu też kosztuje. Druga sprawa, ze nie mam praktyki i pierwszy raz mógłbym podejrzeć jak co się robi
Koszt za aerację i wertykulkację, oraz nawożenie powiedział mi ok 300 zł. Dokładnie poda jak zobaczy. Zastanawiam się nad tym. Wypożyczenie sprzętu też kosztuje. Druga sprawa, ze nie mam praktyki i pierwszy raz mógłbym podejrzeć jak co się robi
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
pomo pisze: Koszt za aerację i wertykulkację, oraz nawożenie powiedział mi ok 300 zł.
Czym zrobi Ci tą aerację?
Prawdę mówiąc nie wiem. Ma przyjechać zobaczyć trawnik i dopiero podać dokładnie koszt. U sąsiada który ma trochę mniejszy trawnik robi jakimś aeratorem spalinowym. Przede wszystkim patrzę na ich współpracę i trawnik którego mu po cichu zazdroszczę
Nie jestem pewien, czy jak zobaczy mój trawnik nie powie 400 zł. Na ten moment wiem tyle co usłyszałem przez telefon.
Nie jestem pewien, czy jak zobaczy mój trawnik nie powie 400 zł. Na ten moment wiem tyle co usłyszałem przez telefon.
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wypożyczenie aero/wertykulatora 100zł doba, nawóz 100kg ok. 120-150zł, więc nie wiem po co przepłacać.
Tak, ale wiedza bezcenna Różnica ok 50 -80 zł to za wiedzę i podpowiedzi na przyszłość można zapłacić.
Zawsze jak ktoś przyjdzie do mnie i zobaczy moją ziemię to i mądrze podpowie.
Drugą niebagatelną sprawą jest czas którego za duzo teraz nie mam.
Zawsze jak ktoś przyjdzie do mnie i zobaczy moją ziemię to i mądrze podpowie.
Drugą niebagatelną sprawą jest czas którego za duzo teraz nie mam.
Weltykulator robi od razu aerację.
Mnie zlecono odświeżyć trawnik w ogrodzie, w którym od dwóch lat praktycznie nic nie było robione oprócz koszenia trawy. Tylko jak odświeżyć coś czego praktycznie nie ma? Na zdjęciach kawałek "trawnika" przed i po usunięciu mchu.
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Tutaj to ja bym zaproponował a) kupić siarczan żelaza lub gotowy nawóz anty mech i wypalił mech, wygrabił i b) zajął się podłożem kupić wapno granulowane najlepiej magnezowe rozsiać i przekopać cały teren.