Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cukinia - uprawa cz.2

Post »

ancyk33 ja zawsze posieję je za gęsto, niektóre się nie płożą, ale i tak owoce na nich są mniejsze i mniej. Gęściej wysiewam moje "skundlone" nasionka. Jeżeli masz dużo krzaczków to kilka możesz usunąć - więcej jest owoców z 3-4 w dobrych odległościach niż z 20 na tym samym terenie. Ostatnio zauważyłam na jednym krzaku 2 cukinie na sobie (owoce), ta jakby leżąca na większej nie rosła. Większa poszła do zjedzenia - malutka już rośnie.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

A ja właśnie skonsumowałam leczo z cukinii (2szt. 30-cm cukinii) plus przecier pomidorowy zeszłoroczny i papryka zamrożona zeszłoroczna (tylko cebula i sól kupna, bo przyprawy też własne), a do tego winko własnej roboty :heja .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja codziennie się cukińkom przyglądam i tylko czekam aż osiągną rozmiary konsumpcyjne. Jeszcze kilka dni ładnej pogody i :heja
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Cukinia zaczęła kwitnąć. Doczekałam się

Obrazek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Moje krzaczory cukiniowe tak wygladają ;:65

Obrazek

Obrazek
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Cukinia super a jaka bazylia...!
Pozdrawiam, Marta.
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12

Post »

jode22 pisze:A ja właśnie skonsumowałam leczo z cukinii (2szt. 30-cm cukinii) plus przecier pomidorowy zeszłoroczny i papryka zamrożona zeszłoroczna (tylko cebula i sól kupna, bo przyprawy też własne), a do tego winko własnej roboty :heja .
Jode, super, gratulacje! To właśnie jest mój ideał podejścia do ogrodu (i życia ogólnie) - tak jak się zrobi samemu, za żadne pieniądze nie da się kupić :D
Zdrowo, smacznie, wiem co jem ;:138
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p
Od: 5 mar 2014, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak się zastanawiam, moje cukinie jeszcze małe a już mają po 2 zawiązki owoców. Myślicie żeby oberwać żeby żeby krzaczki się wzmocniły??
W tamtym roku na niektórych krzaczkach cukinie mi żółkły i gniły od strony kwiatu, to był brak wody czy jakiegoś innego składnika??
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15

Post »

Wody to chyba miały za dużo. Zaburzone wchłanianie wapnia.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nanavel gnicie i żółknięcie małych cukiń może być spowodowane brakiem zapylenia (u mnie teraz tak dwie odpadły, a nie padało tydzień i nie podlewałam - zżółkły i zaczęły gnić od strony kwiatka).
Nie obrywaj żeńskich owoców. Poczekaj jak podrosną i wykorzystaj do zjedzenia. Jak jest ciepło to będą rosły w oczach (i krzaki i owoce). U mnie ostatnio oberwane cukinie, a już kolejna jest duża ;) W tym roku patisonów nie wysiałam pod okno i teraz same cukinie będę jeść :P
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p
Od: 5 mar 2014, o 11:10

Post »

A jak cukinia zaczyna rosnąć to obrywacie jej ten klapnięty kwiatek?

PS ja w tym roku wysadziłam z rozsady 3 białe patisony, 3 zielone i 3 żółte, ale że małżonek skopał mi naprawdę mały prostokąt to posadziłam za gęsto..... no i przedwczoraj chciałam 3 przesadzić z duuuużą bryłą ziemi w inne miejsce .... i klops ... liście klapły i wyglądają jakby zmarzły (??) ehhhhh szkoda mi ich .... w tamtym roku tak samo przesadzana cukinia przeżyła.....
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja te kwiatki zostawiam jeśli schną, jak są wilgotne to obrywam. A ja patisony mam często gęsto - nie przesadzam, a i tak mają duże plony. Je się przeważnie mniejsze zbiera, chociaż ja i większe lubię. Przesadzanie im nie służy niestety:(
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

U mnie też już cukinia skonsumowana :wit :wit My najbardziej lubimy smażone w panierce a la schabowy :) Ale to jest dobre.... mniam... Leczo będzie,jak juz najemy się smażonych. :) :)
Patisony też mam ,chyba 3 odmiany,ale jeszcze nie zawiązały owoców. Kwiaty męskie i żeńskie nie chciały sie zgrać w czasie :wink: . Za to młode kabaczki na jutro do zerwania . Warto obrywać cukinie ,patisony i kabaczki ,póki młode i niezbyt duże. Wtedy są najsmaczniejsze. Poza tym jak obrywamy owoce,wtedy szybciej zaczynają rosnąć te,które zostają na krzakach . ( zapylone oczywiście).

Jolu-piękne krzaczory,ale jakie dostojne towarzystwo mają ;:oj -lilie,liliowce-pięknie to wszystko wygląda ;:333
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”