Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
A jak robicie sos do pizzy z cząstkami pomidorów? Bo ja zalewam kawałki pomidorów obranych ze skórki zblendowanymi pomidorami. Niezłe to tylko brakuje mi w tym przypraw jak otwieram.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Chodzi o taki sos do słoików na zimę? Dodaj oregano do tych zblendowanych. Podczas pasteryzacji uwolnią się aromaty .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Oprócz oregano ,dopraw też ,solą,czosnkiem , odrobiną pieprzu i ew.odrobiną cukru,jeżeli pomidory są za mało dojrzałe.Ja dodaję też trochę oleju ,zamykam w słoiczkach po koncentracie pomidorowym o pojemności 185 g.W sam raz na pizzę wielkości ok 30 cm.Nie pasteryzuj zbyt długo,bo oregano zgorzknieje!
- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1183
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie cudności
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Nie trzeba wody, pomidory po sparzeniu wypuszczają sporo soku, jeśli są duże, to można pokroić je w ćwiartki. To, że tak powiem, pomidory w sosie własnym Zupa czy sos z takich pomidorów z bazylią zimą to sama poezjajoannamm pisze:Tylko przełożyć czosnkiem i bazylią czy jeszcze uzupełnić np. wodą?lelumpolelum pisze:Też uważam, że się rozciapią Albo zalać przecierem albo sparzyć, obrać ze skórki i ciasno ułożyć, przekładając czosnkiem i bazylią- mniam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2984
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Jeśli pasteryzuje się kawałki pomidorów z pestkami bez skórki to jak najbardziej jest sens obierać.ostatnia szansa pisze:...*Najgłupszy przepis jaki spotkałam, to obrać ze skórki , rozgotować w garnku, przetrzeć przez sitko .
Jeśli przeciera się przez sitko otrzymany sok to po co dwa razy robić? Skórki też odejdą na sitku.
Chyba nie czytasz ze zrozumieniem lub tylko tłustym drukiem - pisałam o soku na zupę którego nie dasz do pizzy.
kaLo pisze:....Obieranie pomidorów nie jest głupie,jeżeli mają być zastosowane do pizzy.Prawda?
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Może i nie czytam ze zrozumieniem,joannamm też miała kłopoty. .Gdybyś napisała:
Najgłupszy przepis jak spotkałam, to:
Ps.
Rzeczywiście,tłusty druk lepiej wpada w oko.
Najgłupszy przepis jak spotkałam, to:
pewnie nie mielibyśmy kłopotówobrać ze skórki , rozgotować w garnku, przetrzeć przez sitko .
Ps.
Rzeczywiście,tłusty druk lepiej wpada w oko.
- joannamm
- 500p
- Posty: 577
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: pomorskie, nad rzeką Brdą
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
[*]"Jeśli przeciera się przez sitko otrzymany sok to po co dwa razy robić? Skórki też odejdą na sitku."
Tak skórki odejdą na sitku, ale z mojego doświadczenia wiem, że dłużej trwa przetarcie nieobranych pomidorów i więcej "siły" trzeba w to włożyć. A obranie sparzonych pomidorów i ich przetarcie to chwila.
Tak skórki odejdą na sitku, ale z mojego doświadczenia wiem, że dłużej trwa przetarcie nieobranych pomidorów i więcej "siły" trzeba w to włożyć. A obranie sparzonych pomidorów i ich przetarcie to chwila.
- kama_80
- 1000p
- Posty: 1363
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kórnik k/Poznania
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja od lat robię przeciery z pomidorów.Ściągam skórkę i resztę po rozgotowaniu traktuję blenderem. Któregoś roku chciałam przetrzeć na sicie..to ja już wolę energię na mak w makutrze przeznaczyć.
Pozdrawiam Jola
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja jeszcze bardziej sobie ułatwiam. Rozgotowuję, traktuję blenderem i dopiero zblendowane przecieram przez sito. Po prostu bajka. Parę ruchów gałką w sicie i po bólu .
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4089
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2984
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Trochę dużo odpada z tej maszyny. Jak przecieram na sicie drewnianą pałką to zostaje dużo mniejszy odpad.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Widziałam gdzieś niedawno przepis na buraczki z kapustą i cebulą do słoików. Niestety teraz nie mogę znaleźć a natchnienie do roboty mam
Pozdrawiam, Marta.