Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ania.S
200p
200p
Od: 18 sie 2009, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Post »

Ilonko Jesteś wielka ;:oj Brakowało mi bardzo Twojego pomysłu z "trójnogiem pizzowym" ;:138
Jeszcze tylko muszę zlokalizować miejsce gdzie można go dostać :wink:
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2014, o 20:01

Post »

Popieram Anię ;:138 Super pomysł z tym trójnogiem ;:138
A dostać go na pewno można w hurtowni z plastikami ;:108

Tylko mam drobną uwagę: dałabym mniejszą ilość wody, by zwiększyć przestrzeń z powietrzem między doniczką a lustrem wody
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim ser­cu wy­rośnie kwiat- świat wokół Ciebie sta­je się ogrodem.
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Dziewczynki, ja kupiłam swoje trójnogi w pobliskiej pizzerii, 5 gr szt, można też zamówić przez internet ale nie znalazłam ilości mniejszej niż 1000 szt, to dla ambitnego kolekcjonera :D

Gracjella, fiołki piją wodę jak oszalałe, poduszka powietrzna tworzy się już za kilka godzin sama :D ilość wody widoczna na zdjęciu wystarcza wyrośniętej sadzonce na tydzień, mniejszej na maks 2, gdybym zmniejszyła jej ilość znów musiałabym co chwila skakać po krzesłach :D
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2014, o 20:01

Post »

Illonko, a od jak dawna stosujesz tę metodę?
Zastanawia mnie ta duża ilość pobieranej wody...szczególnie teraz - w okresie przed zimowym.
Widzisz, ja jakiś czas temu też próbowałam metody "na knota" i poległam...fiołki miały za mokro
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim ser­cu wy­rośnie kwiat- świat wokół Ciebie sta­je się ogrodem.
Awatar użytkownika
hanna133
500p
500p
Od: 23 sty 2013, o 16:22

Post »

Ilonko to super pomyśł na taki drenaż,sama go sprawdzę na moich fiołeczkach .Bardzo ładne masz swoje fiołki.
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Haniu, witam Cię w moim wątku :wit

Grażynko, eksperymenty z knotami zaczęłam już jakieś dwa miesiące temu. Na knocie mam młodziutkie i większe sadzonki, kwitnące fiołki, maluchy przy liściu mamy i same liście. jakiś czas temu pisałam o ukorzenianiu liścia na knocie, możesz poczytać tutaj - ciekawie wyszło.

Moje fiołki w zasadzie wszystkie są pod sztucznym oświetleniem i nie wiedzą, że jest jesień. Rosną w najlepsze, pączkują i kwitną, dlatego też wody tak szybko ubywa, z mokrą ziemią problemu nie mam, podłoże jest bardzo lekkie i nie zatrzymuje wody.

Na knotach mam rożne podłoża ale w większości ziemię uniwersalną i mieszankę perlit + wermikulit w proporcjach 2:1, sprawdza się.
ruletka
100p
100p
Od: 31 sty 2014, o 19:17

Post »

Patent z trójnogiem zgapię do swoich celów hojowych, brakowało mi takiego elementu!
I do tego znowu świetna instrukcja do fiołasów.
pozdrawiam, Monika
Roślinna Ruletka
nadwyżki
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Proszę bardzo, hojkom pewno też się spodoba :wink:

"Trójnóg pizzowy" to normalnie moje odkrycie roku ;:138
Długo zastanawiałam się i kombinowałam aż nagle przyszło olśnienie ;:oj
Awatar użytkownika
neska133
100p
100p
Od: 6 lip 2014, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Od jakiegoś już czasu próbuję ukorzeniania fiołków ale niestety zawsze coś było nie tak. Teraz myślę że chyba potrzebna jest odpowiednia ziemia a właściwie zaprawianie jej. Moje fiołki w ogóle nie chcą rosnąć ,stoją w ziemi ,coraz jakiś listek zaczyna brązowieć, robi się taki szklisty i trzeba go oberwać.
Dziś prawie cały dzień siedziałam na forum i doszłam właśnie do takiego wniosku.
Ostatnio doświetlam je świetlówką o barwie światła dziennego, jeszcze nie wiem czy im to pomoże.
Jutro idę szukać jakichś preparatów na choroby grzybowe znajdujące się w ziemi.
Oglądam Twoje wspaniałe fiołeczki i jestem zachwycona ich urodą .
Pozdrawiam wszystkich kochających fiołeczki.
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Fiołki lubią przepuszczalne lekko kwaśne podłoże.
Ja najczęściej sadzę do ziemi uniwersalnej z dodatkiem perlitu i wermikulitu, czasem mieszam ziemię uniwersalną z paprociową i też im sie podoba. Na dół doniczki obowiązkowo drenaż, ja stosuje styropian i jestem bardzo zadowolona, jest ciepły i daje korzeniom dostęp powietrza.
Nie od razu stosowałam perlit i wermikulit i odkąd zaczęłam dodawać go do podłoża zauważyłam znacząca poprawę, spróbuj i Ty.

neska133 pisze:...Moje fiołki w ogóle nie chcą rosnąć ,stoją w ziemi ,coraz jakiś listek zaczyna brązowieć, robi się taki szklisty i trzeba go oberwać...
Z tego co piszesz listki Ci gniją (brązowieją), być może od nadmiaru wilgoci lub zbyt niskiej temperatury, lub jednego i drugiego? Możesz spróbować zastosować PREVICUR i ograniczyć podlewanie, fiołki powinny mieć stale umiarkowanie wilgotne podłoże, jednak lepiej je przesuszyć niż przelać. Woda nie powinna zalegać w doniczce. Temperatura min 18 stopni optymalnie 20-24 stopnie.

Nie chcą rosnąć...a sprawdzałaś jak wyglądają korzenie? Może podłoże jest ścisłe i trudno im wytworzyć system korzeniowy?
Po przesadzeniu np. fiołeczki na jakiś czas zamierają, tworząc system korzeniowy właśnie i dopiero potem zaczynają nabierać masy zielonej.

Jakie podłoże stosujesz do swoich fiołasków?

Aha i jeszcze wielkość doniczki, nie powinna byc za duża, 1/3 średnicy fiołka.
Awatar użytkownika
neska133
100p
100p
Od: 6 lip 2014, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj! Już od dłuższego czasu wczytuję się w różne fora i staram się robić tak jak piszą czyli ziemia odpowiednio nawilżona i temperatura ponad 20-24 stopni, nie za duża doniczka, próbowałam ziemi uniwersalnej a ostatnio ziemi do paproci oczywiście zmieszanej z perlitem. Trzymam towarzystwo w pudełku plastikowym ,na dnie pudła wsypałam keramzyt ,poustawiałam doniczki a właściwie degustówki.
Stoi to wszystko na parapecie ,dodatkowo doświetlam kilka godzin.
Jeszcze tylko zastosuję styropian i na pewno będzie dobrze.
Około miesiąc temu otrzymałam kilka sadzonek od znajomej i niestety nie zaobserwowałam wzrostu.
Dziś wybiorę się po Previcur lub coś innego równie dobrego i zastosować i nadal będę obserwować.
Z moimi fiołkami jest jak ze mną -czym bardziej staram się tym gorzej mi wychodzi.
Mówię o odchudzaniu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15

Post »

Witaj, a powiedz jakimi lampami doświetlasz swoje fiołki??
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

neska, tak właśnie jest - im bardziej się staramy, cudujemy z podłożami, szklarenkami, torebkami strunowymi itp, tym jest gorzej. Zostawmy je w spokoju i pozwólmy rosnąć :D Trzymam kciuki ;:333

mmudant doświetlam świetlówkami T5 4100K i 6500K
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”