Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
konsuela
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 maja 2009, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014

Post »

Dla mszyc sieję na warzywniku ogórecznika- kilka sztuk. Bardzo go lubią i nie czepiają się innych roślin. Poza tym niebieskie kwiatki ogórecznika wyglądają bosko zamrożone w kostkach lodu. Polecam.
Kasia
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo, jedź do Mrówki, fajny wybór mają, m.in. million bells w niespotykanych odcieniach...bardzo chciałam kupić ale nijak nie mogłam wymyślić, gdzie je posadzić... :wink: Kupiłam w zamian niecierpki dwukolorowe i macierzanki za całe czypińdziesiąt z miksu bylin...dużo fajnych rzeczy było, ale miałam nic nie kupować, więc musiałam się ograniczać...

Więcej potem, lecę sadzić, bo dziś znowu w biegu okrutnym jestem :roll:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja też wiem gdzie jest Mrówka w B. :;230 , ale nie pojadę tam na zakupy. Mam swoją po drodze z pracy, ostanio kupiłam 2 duże berberysy kwitnące na żółto ze srebrnymi listeczkami po 1zet. No i fukcje w powaljącej cenie...też 1zet ;:138 . Do tego biohumus, ale już w innej cenie...niestety ;:224
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

survivor26 pisze:Ewo, jedź do Mrówki, fajny wybór mają, m.in. million bells w niespotykanych odcieniach...bardzo chciałam kupić ale nijak nie mogłam wymyślić,
a korytka masz już obsadzone :?: pięknie by się z nich wylewały ;:173 ja dziś dokupiłam brakujące kolory ,ale sadzić nie będę ,bo jutro znalazłabym się na oiomie ;:223 paskudnie się zrobiło ;:222
Awatar użytkownika
zamia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 lut 2009, o 22:07

Post »

Pati no właśnie tego najbardziej się boję że moja mocna,silna wola topnieje jak śniegowa kulka nad ogniem gdy tylko oczy spojrzą na te kolorowe cudności ;:219 Jadę tam po kilka konkretnych roślinek a wychodzę z pełnym koszykiem i z obłędem w oczach sadzę to wszystko we wszelkie dostępne pojemniki.Potem gdy już nastaną upały i ganiam ciągle z tymi konewkami to pukam się w głowę z mocnym postanowieniem że to już ostatni raz i co?i figa-postanowienie trwa do pierwszej wizyty w wyżej wymienionym i tym podobnych miejscach ;:172 ale jak się ma zielono w głowie ;:224 czekam niecierpliwie na zdjęcia kwiatuchów ;:173
Każdy dzień może być lepszy od dnia poprzedniego...
Ewa
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

No właśnie ...apropos ganiania: obsadziwszy pracowicie skrzynki i koryta dobry tydzień później przypomniałam sobie, że:

a) od tej strony domu wiecznie wieje wiatr wysuszający wszystko na wiór

oraz

b) Koryta i okna są pod wystającym okapem dachu, nawet podczas największych ulew nie spada tam kropla deszczu

i c) łazienka i kuchnia oraz woda w stajni są dokładnie po przeciwnej stronie domu, więc muszę latać z konewkami (5 na jedno podlewanie wchodzi) ;:223

nic to, jak kiedyś bedę bogata to sobie specjalny wężyk poprowadzę wprost do koryt :wink:

Zakupy nieobfotografowane, bo znowu aparat rozładował się przed końcem sesji zdjęciowej, obfotografowałam tylko macierzanki:

Obrazek

Obrazek

na tle kamienistej gleby udającej przedogródek kuchenny, w której mało co chce rosnąć, ale róże dają radę :wink: Rośnie też powolutku powojnik od Stasi:

Obrazek

New Dawn:

Obrazek

i coś co posiałam, a nie zapisałam, co to...może wilczomlecz?

Obrazek

Całośc pustynnej części przedogródka prezentuje się obecnie tak:

Obrazek

Część dżunglowa z boku domu wygląda znacznie bujniej:

Obrazek

Obrazek

Aczkolwiek pod toksyczną trzmieliną nadal nic prócz fiołków i omiegu rosnąć nie chce...kolejny rok posadzona tam piwonia wygląda tak:

Obrazek

Ale już ciut dalej pod pakami ugina się Fantin Latour:

Obrazek

A Dorotka pożera bramkę:

Obrazek

Z boku domu do kwitnienia nadal szykuje się Lykkefund; każda z jej gałązek wygląda tak:
Obrazek

A skoro o różach mowa, to Tereska pokazała kolejny milimetr koloru:

Obrazek

Zaniedbania ogrodowe mają swoje zalety...poszłam na warzywnik, przedarłam się przez mlecze, pokrzywy i ogóreczniki (zero mszyc na nich...:

Obrazek

I stwierdziłam, ze brak zainteresowania zdecydowanie służy agrestowi, którego mączniak w tym roku nie tknął:

Obrazek

i porzeczkom, które w pokrzywach zawiązują rekordową liczbę owoców:

Obrazek

Reszta ogrodu w stanie bezbarwnym, bo następuje zmiana warty między kwiatami wiosennymi i letnimi, ale parę drobiazgów kwitnie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Właśnie przed wieczorem dokładnie obejrzałam ND i nie ma żadnego pączka ;:222 więc pewnie moja jest późna. Czekam z niecierpliwością na kwitnienie róż na kratkach to będzie widowisko....przechodnie będą przystawać z rozdziawionymi gębami!
Pustynna część ogródka nie wygląda na wysuszoną :uszy nie mam jeszcze żadnego ogórecznika, czyżby mnie pożegnał ;:130 ten fioletowy orlik bardzo oryginalny ;:333
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Pat , przez Ciebie aż poleciałam na ogródek obejrzeć swoje agrest i porzeczki -nie mam tak dorodnych :( Ale nie zazdroszczę .U Ciebie jednak wszystko dobrze rośnie i tak trzymać.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

A mi porzeczki też przemarzły. Zostało tylko kilka zdrowych kuleczek, reszta sucha :(.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Pat, to zdjęcie z bramką w objęciach Dorotki i z tym planem dalszym jest boskie! W porze kwitnienia mam nadzieję, że nam zdjęć nie poskąpisz :) Po raz kolejny zachwyciłam się tym wąskim paskiem przy domu, inni by machnęli może ręką, że może przestrzeń nie warta specjalnego zachodu, a u Ciebie wspaniała aranżacja. Strefa pustynna wygląda bardzo dobrze! Idę obejrzeć moją centifolię za nim lunie.
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

Cudne masz te orliki. Strasznie mi się podoba Twoja okolica. U nas jest całkiem inaczej :roll:
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Pati dużo zmian jest u Ciebie już tak pięknie rośnie Dorotka niesamowicie to wygląda...
przypomniało mi "Tajemniczy ogród" matko jak ja czytając w wieku nastoletnim przeżyłam tę książkę...
a życie też zrobiło mi niespodziankę...orliki cudne moje już zaczynają rozwijać się...czekam tylko żeby bardziej rozwinęły się i pokazać tym co jeszcze nie chodzą... :)
...he, he papierosy kupiłam...namoczę je... ;:306
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

:wit Już wyobrażam sobie New Dawn jak zakwitnie, będzie pięknie, te posiane nasionka to obstawiam dziwaczka, kawał roboty wykonałaś ;:138.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”