Oleander - pielęgnacja ,wymagania, zdjęcia, wysiew, cz.2
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 mar 2012, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Oleander - pielęgnacja ,wymagania, zdjęcia cz.2
Witam miłośników oleandrów.Niedawno sama zdobyłam kilka odmian i odnośnie ukorzeniania to warto pojemnik z wodą w której stoją gałązki roślinek osłonić tak,aby do wody nie docierało światło.Wszystkie 8 odmian pięknie ukorzeniłam-stały około miesiąca.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jaka szkoda,ż e to koniec sezonu
Ścięłam kilka gałązek do ukorzenienia a doniczki zgrupowałam już w jednym miejscu i czekają jak nadejdzie
moment wniesienia ich do domu.
Ścięłam kilka gałązek do ukorzenienia a doniczki zgrupowałam już w jednym miejscu i czekają jak nadejdzie
moment wniesienia ich do domu.
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, dziś dostałam od znajomej kilka pędów oleandra, niestety znajoma nic nie powiedziała o ukorzenianiu tej rośliny. W necie wyczytałam że takie sadzonki robi się w marcu więc czy jest sens próbować je ukorzenić czy nie zawracać sobie tym głowy?
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
Wstaw do wody z kawałeczkami węgla drzewnego i zobaczysz
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
- 500p
Dzięki kluska, mam węgiel do grilla może być?
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
Pewnie, ale naprawdę mały kawałeczek starczy. Jakby woda mętniała zmień na świeżą.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
- 500p
Dzięki wielkie, zaraz lecę poszukać tego węgla już wszystko skitrałam na zimę i trzeba przetrząsnąć kąty.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
Oleandrowy, 2018rok rozpoczynam wielkim cięciem 4 krzaczorów, poggi,splendens double pink,hardy red i virgine. Prawie wszystkie szczepki ukorzeniam. Poczekamy miesiąc, zobaczymy ile się zdecyduje dalej żyć.
Witam wszystkich Mam trochę inne pytanie, a mianowicie zakupiłam dziś mojego pierwszego w życiu oleandra, bo zawsze o nim marzyłam Tylko nie wiem, za bardzo jak zacząć z nim żyć, żeby go nie uszkodzić. Internet już przekopałam i mniej więcej wiem, czego wymaga, ale zapytam też was. Czy od razu po kupieniu go ze sklepu mogę go wystawić już na balkon? On już ma dość sporo pączków (podeślę zdjęcie) i co z podłożem i podlewaniem, bo wiem że lubi mokro.
Byłaby ostrożna z wystawianiem na dwór, chyba że w cień. W hodowlach ogrodniczych kwiaty rzadko są wystawiane na powietrze. Trzeba je aklimatyzować. 2-3 dni w cieniu, potem na 2 godziny dziennie na półcień, potem coraz więcej godzin i coraz jaśniejsze miejsce. Bo spalony słońcem oleander, nie przynosi satysfakcji.
Nie no nie wystawiłam go na takie ostre słońce. Na razie sobie stoi w taki półcieniu A co z podlewaniem? Bo aktualnie podlewam go troszkę co 2/3 dni
- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jak będzie miał sucho to zacznie gubić liście. Moje stojące na tarasie podlewam codziennie. Wody też dostają sporo.
Pozdrawiam
A jak będzie miał za mokro to też się zacznie coś z nim dziać?