Róże z kartoników z marketów Auchan,Biedronki,Castoramy itp. Cz.1
Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp.
Hej, jeśli pozwolicie to i ja dołączę do wielkich fanów róż
Dwa tygodnie temu posadziłam swoje pierwsze trzy róże zakupione w carrefourze: różową, żółtą i czerwoną:)
Ale szczerze mówiąc, nie wiem czy się przyjmą. Od posadzenia róż cały czas pada deszcz na przemian ze śniegiem, w nocy lekki przymrozek również jest, a ja ich nawet nie zakopczykowałam
Wczoraj przyszły do mnie prosto ze szkółki dwie Rosarium Uetersen, biorąc pod uwagę pogodę nie zdecydowałam się ich włożyć do gruntu. Włożyłam je do dużego wiaderka, zasypałam ziemią, podlałam i trzymam w ciemnym i chłodnym miejscu jak pogoda się poprawi to je posadzę:)
Tak przeżywam te róże, że już kilka razy mi się śniły chciałabym już na wszystkich zobaczyć listki i pączki jeżeli się przyjmą to kiedy mogę się spodziewać pierwszych listków?
Dwa tygodnie temu posadziłam swoje pierwsze trzy róże zakupione w carrefourze: różową, żółtą i czerwoną:)
Ale szczerze mówiąc, nie wiem czy się przyjmą. Od posadzenia róż cały czas pada deszcz na przemian ze śniegiem, w nocy lekki przymrozek również jest, a ja ich nawet nie zakopczykowałam
Wczoraj przyszły do mnie prosto ze szkółki dwie Rosarium Uetersen, biorąc pod uwagę pogodę nie zdecydowałam się ich włożyć do gruntu. Włożyłam je do dużego wiaderka, zasypałam ziemią, podlałam i trzymam w ciemnym i chłodnym miejscu jak pogoda się poprawi to je posadzę:)
Tak przeżywam te róże, że już kilka razy mi się śniły chciałabym już na wszystkich zobaczyć listki i pączki jeżeli się przyjmą to kiedy mogę się spodziewać pierwszych listków?
ROSARIUM: Jeżeli boisz się o te trzy róże posadzone do gruntu to mam na to doskonały patent. Szybko kup 3 wody mineralne które są w tych większych 5 czy 6 litrowych butlach. Wodę wylej, odetnij brzeg naokoło od strony zakrętki, przewróć do góry dnem i tym nakryj sadzonkę. To jest bardzo dobry sposób, bo młodziutki krzew jest zabezpieczony, ale jednocześnie ma dostęp do światła, bo nakrycie jest przezroczyste. Te wody w 5 litrowych baniakach są tanie bo kosztują niecałe 2 zł. - dla tych trzech róż można je kupić ( a na pewno jeszcze kiedyś się przydadzą). Klasyczne, 1,5 litrowe butelki po wodzie są zazwyczaj trochę za wąskie na sadzonkę róży ( byłaby tam ściśnięte ). Odkryć możesz jak miną przymrozki i chłody. Jak tylko popada deszcz a potem przygrzeje słoneczko to natychmiast ruszą listki.
PARYSKA: Trochę niedobrze, że zmarzły te młode przyrosty, nie wiem czy całej sadzonki to nie wykończy. W razie najgorszego pocieszę Cię, że kilka dni temu byłam w Auchanie po nawóz i sama się zdziwiłam, że tych angielek w kartonikach jest jeszcze strasznie dużo ( u mnie były na ogrodzie zewnętrznym, w pawilonie ). Kupiłam nawet różową do ogródka mamy i jak ją rozpakowywałyśmy to pomimo że to ponad miesiąc po dostawie, to korzenie były wilgotne, w idealnym stanie. Gdyby ktoś był zainteresowany to donoszę, że w Auchanie jest obornik koński ( w 10 litrowych workach ) który podobno trudno dostać.
Floresita: genialny pomysł! Dziękuję za pomoc
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak chciałaś by się rozrosły kiedy na zimę roślina zasypia. ...Floresita pisze:Pisano wielokrotnie, że lepiej wsadzić róże do doniczki i potrzymać w niej minimum miesiąc, bo niby zdąży się tam ładnie ukorzenić przed wysadzeniem do gruntu. Ja mam doświadczenia całkiem inne. Kilka sadzonek z gołym korzeniem kupionych w październiku było wsadzonych w doniczki i zimowały w zimnej piwnicy. Tydzień temu ( koniec marca! ) wsadzałam je do gruntu i przy sadzeniu ziemia z doniczek i tak się rozsypała a korzenie wyglądały dokładnie tak jak w dniu zakupu - nic a nic więcej się nie rozrosły....
Do doniczek sadzi się albo jesienią- i z tą doniczką dołuje w ogrodzie / wiosna szybciej wyrastają korzonki i listki, albo wiosną - wtedy rusza i za miesiąc jest ładnie ukorzeniona. A ty wsadziłaś jesienią i do piwnicy chłodnej- to ona sobie spała, ziemia wyschła- i wiosną się rozsypała...
Tak wygląda wsadzona w lutym marketówka z kartonika - nawet nie do doniczki bo kupiona w lutym i nie chciało mi się iść za dom po doniczkę tylko w uciętej plastikowej butelce- po miesiącu - część spędziła przy balkonie w mieszkaniu- a część wystawiana na balkon w cieplejsze dni...Fotka z 25 marca minionego roku
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
NELU: Wiem, że zimą róże śpią, ale przynajmniej u mnie w lutym one już były obudzone i zaczęły intensywnie rosnąć. Wysadzone do gruntu na koniec marca i tak miały 2 miesiące wzrostu w tych doniczkach a pomimo to korzenie rozrośnięte nic nie były. I przeoczyłaś, jak napisałam, że ziemia w doniczkach była cały czas wilgotna- ani przez moment nie była przesuszona. To że podczas sadzenia ta ziemia się rozsypała nie było spowodowane suchą ziemią, ale raczej tym że każda sadzonka była umieszczona w stanowczo za dużej doniczce. Ty pokazałaś na zdjęciu sadzonkę wyjętą jak widać z wąskiej, kwadratowej doniczki - może tu tkwi sekret? Może aby się ukorzeniła musi być wsadzona w jak najmniejszą dla niej doniczkę? W każdym bądź razie ja nie będę już nic przechowywać - czy kupię w listopadzie czy nawet na koniec lutego - od razu pójdzie do gruntu. Nie mam ogrodu przy domu tylko działkę i przewiezienie tych doniczek ( a nie zapominaj że miałam jeszcze sadzonki w woreczkach z ziemią! ), dźwiganie tego wszystkiego za dużo zachodu, zmęczenia i zdrowia mnie kosztowało. Moje wcześniejsze obawy że coś może przemarznąć były chyba strachem na wyrost. Mieszkam nad samym morzem a tu jak powszechnie wiadomo zimy są najłagodniejsze, a w tym roku w ogóle jej nie było. Nie pamiętam jak długo żyję, żeby w ciągu zimy śniegu nie było wcale. Z mrozem tak samo - kilka razy w nocy było najniżej -6 i to wszystko. Życzę udanych, wiosennych Świąt!
- bartosz les
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Nelu,w butelce 2 litrowej,fajny pomysł,a ja szukałem głębokich doniczek
A kwitły Ci te róże ?
A kwitły Ci te róże ?
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Floresito- przeciez to nie przymus sadzić w doniczki. Pokazałam tylko jak robię mając dobre efekty.
Bartoszu- to tylko na chwilę dobre- butelka to raczej za ciasne mieszkanko dla róży- ale miesiąc wytrzyma. By ja wyjąć trzeba było rozciąć- było już ciasno...
Owszem, zakwitła- zobaczyłam kwiaty- sprawdziłam tylko jak kwitnie i przycięłam ją aby się wpierw rozkrzewiała/ to pnąca róża/ - powinna mieć kwiaty bardziej pełne- więc miała nabierać sił i w tym sezonie powinny być już odpowiednie kwiaty. To Coral Dawn...
Bartoszu- to tylko na chwilę dobre- butelka to raczej za ciasne mieszkanko dla róży- ale miesiąc wytrzyma. By ja wyjąć trzeba było rozciąć- było już ciasno...
Owszem, zakwitła- zobaczyłam kwiaty- sprawdziłam tylko jak kwitnie i przycięłam ją aby się wpierw rozkrzewiała/ to pnąca róża/ - powinna mieć kwiaty bardziej pełne- więc miała nabierać sił i w tym sezonie powinny być już odpowiednie kwiaty. To Coral Dawn...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- bartosz les
Piękne kwiaty już od początku podejrzewałem że to róża pnąca,ma bardzo długie pędy
Jutro sadzę moje dwie Rosarium Uetersen:) Mam nadzieję, że wszystkie różyczki się przyjmą:) Trzy róże posadzone dwa tygodnie temu ani nie drgnęły, wiem muszę im dać trochę czasu ale należę do osób niecierpliwych:)
- bartosz les
Byłem w obi,kupiłem parę różyczek: Czerwoną Angielkę za 9,99 i Blue Lagoon,Luise Odier po 5,99. Ciekawe co wyrośnie z tej czerwonej angielki
Tak jak pisałam trzy tygodnie temu posadziłam 3 różyczki pinące, jedna puściła już malutkie czerwone pączusie reszta róż na razie bez zmian.
Idę dzisiaj podlać moje Rosarium uetersen, które posadziłam ledwo co tydzień temu,a ona ma już dwa pączki malutkie ale super