Czosnek zimowy cz.4
- farmer123
- 100p
- Od: 29 gru 2014, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.4
Czosnkowe żniwa czas zacząć
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem czemu tak spieszycie się ze zbiorem czosnku? U mnie liście jeszcze całe zielone,zaledwie niektóre końcówki żółkną.
Myślę,że zabiorę się za wykopki nie wcześniej niż w połowie lipca.
http://www.ogrody-krzekowo.pl/index.php ... iny-zbioru
Myślę,że zabiorę się za wykopki nie wcześniej niż w połowie lipca.
http://www.ogrody-krzekowo.pl/index.php ... iny-zbioru
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Pisz kolego dokładnie o co się rozchodzi z tymi końskimi ogonami.Biotit pisze:Przyszły tydzień ma być upalny, ja swój czosnek zawinąłem w końskie ogony, w środę żniwa.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Stara wiekowa tradycja, jeśli liście na tym etapie wzrostu rozchodzą się w rożne strony, więc wiąże się je w koński ogon. Proste i b.praktyczne.
To nie prościej napisać, że po prostu powiązałeś czosnek?
U mnie już po zbiorach, a wcześniej... 3,4 tygodnie temu powiązałem czosnek.
Wczoraj w miejsce czosnku poszła fasolka szparagowa.
U mnie już po zbiorach, a wcześniej... 3,4 tygodnie temu powiązałem czosnek.
Wczoraj w miejsce czosnku poszła fasolka szparagowa.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Nie powiązałem , tylko zrobiłem supeł. A ponieważ drzewnij mówiło się o końskim ogonie, to warto o takim stwierdzeniu wiedzieć.
Ela,co do daty zbioru, to nie ma reguł, ważne aby ponad 50% liści straciło barwę i wówczas zacząć zbiór.
Ela,co do daty zbioru, to nie ma reguł, ważne aby ponad 50% liści straciło barwę i wówczas zacząć zbiór.
O to chodzi z wiązaniem,wiązaniem w supeł, czy wiązaniem w koński ogon, tak? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p2273068
- akkara
- 50p
- Od: 14 maja 2011, o 15:46
A ja wracam do mojego pytania z 19 czerwca (strona 22) odnośnie chorwackiego czosnku.
Przez ten ponad tydzień "łodyga" nad ziemią przybrała słomkową barwę i w ubiegłym roku taki już wykopywałam.
Jednak kilka postów wyżej ktoś linkował artykuł, w którym było napisane, że czosnek niewytwarzający kwiatostanów (a taki jest mój chorwacki) wykopuje się gdy połowa szczypioru się załamie. I jestem w kropce.
Szczypior ma grubość kciuka i wcale nie widać u niego tendencji do załamywania, a liście coraz bardziej żółte.
Przez ten ponad tydzień "łodyga" nad ziemią przybrała słomkową barwę i w ubiegłym roku taki już wykopywałam.
Jednak kilka postów wyżej ktoś linkował artykuł, w którym było napisane, że czosnek niewytwarzający kwiatostanów (a taki jest mój chorwacki) wykopuje się gdy połowa szczypioru się załamie. I jestem w kropce.
Szczypior ma grubość kciuka i wcale nie widać u niego tendencji do załamywania, a liście coraz bardziej żółte.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wykop jedną główkę i sprawdź ,czy ma "pergaminowe" łuski i czy nie jest zbyt miękki.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
No widzisz... nawet nie wiesz, że robiąc supeł właśnie powiązałeś czosnek.Biotit pisze:Nie powiązałem , tylko zrobiłem supeł. A ponieważ drzewnij mówiło się o końskim ogonie, to warto o takim stwierdzeniu wiedzieć.
Ale już wiesz, a ja już wiem, że Ty pisząc o końskim ogonie miałeś na myśli po prostu wiązanie szczypioru czosnku.
Pierwsze słyszę o takim określeniu, ale jak to mądrzejsi ode mnie mówią: Człek się całe życie uczy... a i tak umiera głupi.
akkara - zrób dokładnie tak, jak Ci doradza krynka. Wykop jeden na próbę. Jeśli będziesz za długo zwlekać, to istnieje ryzyko, że czosnek ucieknie w dół, a ząbki czosnku zaczną się rozdzielać od główki.
Włączę się i ja w dyskusję o czosnku.
W tym roku wyrósł wyjątkowo urodziwy: wysoki (0,8 - 1,0 m ) o grubych łodygach. Kwiatostany usuwałam systematycznie. Niektóre jednak "przegapiłam".
Zwykle zbiory robiłam po 15 lipca, ale w tym roku pomimo niesprzyjającej pogody niektóre już zaczęły się "pokładać". Te wyrwałam w pierwszej kolejności. Kolejne jeszcze trzymam w ziemi, ale wygląda na to, że pod koniec tego tygodnia już wszystkie będą się suszyć .
Znalazłam też kilka dziwnych okazów. Te wyrwałam wszystkie. Zdjęcia zamieszczam poniżej.
Słyszałam o czosnku piętrowym, ale ....to chyba nie ten. W wyszukiwarce nie znalazłam żadnego ich zdjęcia, dlatego nie wiem czy przypadkiem nie wyrosły mi mutanty.
W tym roku wyrósł wyjątkowo urodziwy: wysoki (0,8 - 1,0 m ) o grubych łodygach. Kwiatostany usuwałam systematycznie. Niektóre jednak "przegapiłam".
Zwykle zbiory robiłam po 15 lipca, ale w tym roku pomimo niesprzyjającej pogody niektóre już zaczęły się "pokładać". Te wyrwałam w pierwszej kolejności. Kolejne jeszcze trzymam w ziemi, ale wygląda na to, że pod koniec tego tygodnia już wszystkie będą się suszyć .
Znalazłam też kilka dziwnych okazów. Te wyrwałam wszystkie. Zdjęcia zamieszczam poniżej.
Słyszałam o czosnku piętrowym, ale ....to chyba nie ten. W wyszukiwarce nie znalazłam żadnego ich zdjęcia, dlatego nie wiem czy przypadkiem nie wyrosły mi mutanty.
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!