Zakochana w hoyach i nie tylko cz.2
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zakochana w hoyach i nie tylko cz.2
Adenia jest wspaniała i wyjątkowo ciekawa!
Monstera jest dorodna i wielka. Natomiast jeśli chodzi o pH. billietiae - potwierdzam, jest bezproblemowy i taki...bardzo egzotyczny. Również mam i uwielbiam go.
Monstera jest dorodna i wielka. Natomiast jeśli chodzi o pH. billietiae - potwierdzam, jest bezproblemowy i taki...bardzo egzotyczny. Również mam i uwielbiam go.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- bool
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wow, ale Adenia!
Też by była moja najukochańsza
A uprawiasz jeszcze Jatropha podagrica?
Pzdr,
Artur
Też by była moja najukochańsza
A uprawiasz jeszcze Jatropha podagrica?
Pzdr,
Artur
-
- Od: 16 sty 2013, o 10:18
Artur- tak mam Jatrofę tę żółtą . kwitnie nawet zima.Powariowała .
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Adenia jest bezkonkurencyjna!
Czy ona odpoczywa, jak inne kaudeksy?
Czy ona odpoczywa, jak inne kaudeksy?
-
Lucy- Tak ona śpi zimą jak każdy caudex .
- onectica
Tu bym trochę polemizowała - moja dioscorrea zasypia wiosną, a budzi się końcem sierpnia i całą zimę jest zieloniutka
-
To zależy.... kiedy przestaniesz jej dostarczać wodę.moja przechodziła spoczynek zimą.ale za póxno jej odstawiłam wodę jednego roku i przyszło zimno caudex nie zdążył wody wytracić i niestety odeszła.Dlatego nie ryzykuję żadnym caudexem żeby pozostał podlewany zimą.Ryzykować mogę z np. adenium arabicum, bo tego jest pełno w sprzedaży i jak się nie uda coś to będzie kolejny . A przy tych ciężkich do dostania , przestrzegam żelaznej zasady. Opłaca się w dwójnasób ; nie ryzykuję roslina i jest zdrowa i silna na wiosnę po odpoczynku.
Letni spoczynek jest krótki i spowdowany tym ze temp są bardzo wysokie . To można też zaobserwować nawet u Hoy gdzie w wysokich temp latem zatrzymują wzrost.I dopiero jak się ciut ochłodzi zaczynąją wzrastać.
Letni spoczynek jest krótki i spowdowany tym ze temp są bardzo wysokie . To można też zaobserwować nawet u Hoy gdzie w wysokich temp latem zatrzymują wzrost.I dopiero jak się ciut ochłodzi zaczynąją wzrastać.
- onectica
Moja dioscorrea i kedrostis same pokazują, kiedy chcą odpocząć - widzę, że liście żółkną i zaczynają podsychać, to przestaję podlewać. Roślinka zrzuca liście, marszczy się i stoi. Po jakimś czasie widzę zielone nowe listki wyrastające z czubka, to zaczynam podlewanie.
Przez to, że dioscorrea wypuszcza młode końcem sierpnia, nie wystawiam jej z innymi do zimowania, tylko stoi w domu (gdzie zresztą tez za ciepło nie mam). Fockea edulis natomiast cały czas - od kiedy ją kupiłam (mam ją od roku, przyszła jako łyse badylki), jest ciągle zielona. Na zimowisku stała (temp 14-16 stopni), nie podlewana, a jednak nie zrzuciła liści. Myślisz, że powinnam ją jakoś drastyczniej 'zmusić' do odpoczynku?
Przez to, że dioscorrea wypuszcza młode końcem sierpnia, nie wystawiam jej z innymi do zimowania, tylko stoi w domu (gdzie zresztą tez za ciepło nie mam). Fockea edulis natomiast cały czas - od kiedy ją kupiłam (mam ją od roku, przyszła jako łyse badylki), jest ciągle zielona. Na zimowisku stała (temp 14-16 stopni), nie podlewana, a jednak nie zrzuciła liści. Myślisz, że powinnam ją jakoś drastyczniej 'zmusić' do odpoczynku?
-
Kedrostis jest wdzięcznym caudex-em. Mówisz że przyszedł z gołymi badylkami.Tak własnie przechodził spoczynek. Postaraj sie już późnym latem tak wrzesień-no październik ( to zależy od pogód) ograniczać podlewanie pomału... do zera. Dioscorea lubi ciepło i dobre podlanie( oczywiście musi przeschnąć podłoże do następnego) wtedy rosnie i mysli o zasypianiu.Jak bedzie miała nieragularnie wody i do tego np. akurat pogoda na kilka dni się załamie to pomyśli o spaniu,jak będzie miała wilgotniej to nie robi tego.Dopiero tak w październiku nawet w początkach listopada zaczyna myśleć o spaniu . to jak tylko przyjdą chłody jesienne ogranicz podlanie.
-
Niebawem ,jak tylko ciepełko niedługo nadejdzie pokażę Wam Festiwal Sansevieri. Dziś migawka mojej ulubienicy jednej z wielu.
-
- 100p
- Od: 13 sie 2010, o 17:32
Adenia lindenii w pierwszej chwili myślałam że to jedna z odmian passiflory. Jednak przeglądając forum można się czegoś nowego dowiedzieć . Piękna roślinka.
Pozdrawiam Dominika
Rośliny doniczkowe dominiki_sz
-
Dominiko - rzeczywiście może z daleka wyglądać Adenia jak passiflora.On lubi czepiać się podpór. Ale to rzadki i kolorystycznie fajny gatunek.
-
- 100p
- Od: 13 sie 2010, o 17:32
Takie kolory na liściach są bardzo ciekawe i bardzo zdobią roślinę. Rzadki gatunek ale na pewno wart swojej ceny- jest piękny
Pozdrawiam Dominika