Złodzieje ,wandale krzewów,kradzieże sprzętu w ogrodach
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kradzieże z ogródków
Ja powiem szczerze nikomu nie bronię - chcesz jabłko - weź sobie koszyk, urwij z 2 kg - zjedz ze smakiem - smacznego. Mam tego tyle, że mogę się podzielić . Ale nikt mi nie powie, że do zjedzenia ktoś ukradł ze 100 kg śliwki renklody... No ale cóż - na takich nie ma rady.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Gdybym każdego częstowałbym tylko po jednym pomidorze,to żeby obdzielić wszystkich z mojej okolicy, to zabrakłoby mi życia do wyprodukowania takiej ilości. Dlatego każdy kto jest zdrowy powinien na swoje życie zarobić, a nie kraść. I dlatego jest obrona konieczna także do ochrony swego mienia.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Agulka11
Ludwiku, to nie o to chodzi - owszem kradzież to kradzież, ale jest też taka bezczelna i że tak powiem ta troszkę mniej...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 18:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie znowu zniknęła 1 róża. Córka stwierdziła że złodziej je nie wykopuje tylko wyciąga na siłę , zniknęło by więcej ale nie dało rady ich wyciągnąć ,ale za to połamane zostały gałązki .
Pozdrawiam Ela
Maleńki ogródek Eli
Maleńki ogródek Eli
- Agulka11
ella52 - aż przykro... w takim tempie do wiosny chyba wszystkich się pozbędziesz... Gość normalnie się przyczaił na nie...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Napełnij opryskiwacz jakimś dobrym atramentem lub innym środkiem niezmywalnym i zamaskuj go i w chwili gdy się wyrwie różę, żeby pełnym strumieniem zaczął opryskiwać złodzieja. Opryskiwacz jakieś kilkanaście złotych, a jaka frajda zobaczyć znajomka pomalowanego na fioletowo np. po jodynie. Nawet nie trzeba poświęcać krzewu róży, tylko posadzić łodygi z kwiaciarni bez kwiatów.ella52 pisze:U mnie znowu zniknęła 1 róża. Córka stwierdziła że złodziej je nie wykopuje tylko wyciąga na siłę , zniknęło by więcej ale nie dało rady ich wyciągnąć ,ale za to połamane zostały gałązki .
pozdrawiam Ludwik
- Agulka11
Potrzeba matką wynalazku? - W życiu bym nie wpadła na taki pomysł! - jest świetny. Krzywdy cielesnej nie zrobisz, a jak chciał kraść to nie Ty stracisz, tylko złodziej - ciuszki... A i widoczny później będzie
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Pomysł oryginalny,ale złodziej może się zemścić np.demolując całą działkę.
U mnie włamali się kiedyś do altanki,a ponieważ nic wartościowego nie znaleźli to na środku na....li.
Dobrze,że u na podłodze,bo sąsiadom na tapczanie.
P.S. U nas włamują się 3-4 razy w roku.Tak że zamiast zamków w drzwiach mam skoble i kłódki za 5 zł. tam gdzie drzwi otwierają się do wewnątrz,a w schowku na narzędzia zasuwkę.Przynajmniej nie rozwalają mi drzwi.
U mnie włamali się kiedyś do altanki,a ponieważ nic wartościowego nie znaleźli to na środku na....li.
Dobrze,że u na podłodze,bo sąsiadom na tapczanie.
P.S. U nas włamują się 3-4 razy w roku.Tak że zamiast zamków w drzwiach mam skoble i kłódki za 5 zł. tam gdzie drzwi otwierają się do wewnątrz,a w schowku na narzędzia zasuwkę.Przynajmniej nie rozwalają mi drzwi.
- Gosiek11
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 kwie 2011, o 08:45
Dewastacja działki
Trafiło i na mnie
Mam działkę 2 lata, wszystko zrobione na niej siłą własnych rąk, ręcznie przekopana, osobiście zabudowana i to altana z płyt OSB taka 2,5X2,5m i co? I komuś żal d... ścisnął że sobie ktoś działkę ładnie zrobił... nic nie skradziono tylko weszli rozwaloną furtką (bo po co przez płot przeskakiwać - lepiej wybić furtkę ze śrub i oderwać dechy), powyrywali nasadzenia (żeby tylko - połamali i zdeptali), wyrwali drzwi z altany i rozbili na pół, wyrwali skoble (po co skoro drzwi już wyrwali ale co tam), w altanie zrobili bajzel, chemia wymieszana i wylana, apteczka wywrócona i wszystko z niej wylądowało w śmieciach, butelki powylewane. Huśtawkę stojącą dla dziecka zostawili, taczkę zostawili, zabawki leżą. Po co mi wleźli? Czy komuś zawiniłam? Tak, tym że w spokoju chciałam prowadzić ogródek i spokojnie wypocząć z dziećmi. Chodniki rozwalili, grządki ładnie przekopane i przygotowane do wiosny są rozdeptane...
Czy można być bardziej nie człowiekiem???
Mam działkę 2 lata, wszystko zrobione na niej siłą własnych rąk, ręcznie przekopana, osobiście zabudowana i to altana z płyt OSB taka 2,5X2,5m i co? I komuś żal d... ścisnął że sobie ktoś działkę ładnie zrobił... nic nie skradziono tylko weszli rozwaloną furtką (bo po co przez płot przeskakiwać - lepiej wybić furtkę ze śrub i oderwać dechy), powyrywali nasadzenia (żeby tylko - połamali i zdeptali), wyrwali drzwi z altany i rozbili na pół, wyrwali skoble (po co skoro drzwi już wyrwali ale co tam), w altanie zrobili bajzel, chemia wymieszana i wylana, apteczka wywrócona i wszystko z niej wylądowało w śmieciach, butelki powylewane. Huśtawkę stojącą dla dziecka zostawili, taczkę zostawili, zabawki leżą. Po co mi wleźli? Czy komuś zawiniłam? Tak, tym że w spokoju chciałam prowadzić ogródek i spokojnie wypocząć z dziećmi. Chodniki rozwalili, grządki ładnie przekopane i przygotowane do wiosny są rozdeptane...
Czy można być bardziej nie człowiekiem???
-
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 18:36
Jestem w szoku jak czytam o takim wandaliżmie,
myślę że to naprawdę przez zazdrość bo po co ktoś ma mieć ładniej ?
życzę wytrwałości, może kiedyś złapiemy złodziei i chuliganów.
myślę że to naprawdę przez zazdrość bo po co ktoś ma mieć ładniej ?
życzę wytrwałości, może kiedyś złapiemy złodziei i chuliganów.
Pozdrawiam Ela
Maleńki ogródek Eli
Maleńki ogródek Eli
- Agulka11
A mnie ostatnio zaskoczyło - podjechałam na działkę, bo zapomniałam sekatora do gałęzi, a wiem, że by szybciutko zginął. Więc jadę wieczorkiem. Parkuje, chcę wejść a tu policja mi światłem niebieskim po oczach (a że wieczór to z domku wyskoczyłam w jakiś getrach, starą kurkę założyłam z kapturem i dawaj do samochodu). A panowie do mnie co tu robię wieczorem, więc mówię, że na działkę idę po sekator. A panowie uśmiechy na twarzy i mówią: wieczorem? jak tak ciemno? No to powiedziałam, że zapomniałam, a nie chcę żeby zaraz zginął... Jak zobaczyli że kluczami otwieram furtkę, to odjechali.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Re: Kradzieże iglaków - Spawanie
Slusznie, bardzo slusznie. Wydaje sie ,ze prawo jest po prostu zbyt poblazliwe dla takich zlodziei. Bo to niby mala szkodliwosc spoleczna, itp, itd. A ty jeden z drugim czlowieku walcz z takim talatajstwem w pojedynke . Czym ? A co drugi jeszcze ci powie, ze na zlodzieja nie ma bata i kolko graniaste. Do roboty , to odechce sie pasozytowania. Czytam te rozne sposoby walki ze zlodziejami. Nie powiem, jestem pod wrazeniem np. tych spawanych pretow zabezpieczajacych iglaki / mam nadzieje, ze mi nie wyrwa moich tuj i tegorocznych jalowcow / i trudu w nie wlozonych. Mam dzialke dopiero od 2 lat i na razie jest w trakcie urzadzania, ale w tamta zime / grudzien/ byli sprawdzic co sie znajduje na dzialce i okolicznych i wyniesli mi drabine alu/ moja wina, ze ja tam zostawilem / i nienaprawiony rower ,ktory byl w szopie / wyrwany zamek/ . Ale wydaje sie,ze chodzili glownie za zlomem , nie nasadzeniami. I tak jak ktos powiedzial, im bardziej zadbana altana i lepiej zabezpieczona, tym wieksze zakusy , by wejsc do jej srodka. Te anegdote z otworzona altana slyszalem z ust taksowkarza , bodajze tak jego ojciec robil, bo byl bezsilny na wlamywania sie zlodziei. Najgorszy przypadek slyszalem taki, ze zlodzieje pomimo "udostepnienia" im na okres zimowy altany , na przedwiosniu puscili ja z dymem!!!!! . A ustawa o ROD zabrania m.in. otaczania swoich ogrodkow drutem kolczastym , nakazuje jakis niski zywoplot, itd. A moze w ogole nic nie zagradzac i napisac na duzej tablicy :" prosze wchodzic o kazdej porze dnia i nocy i sie czestowac czym chata bogata"? Pisze cynicznie , bo cyniczne wydaja mi sie te zapisy. Monitoring, mysle, jest dosc dobrym sposobem jak ktos ma altane , a zlodziejowi dalbym druga szanse ,ale nastepnym razem byloby po lapach ....i to doslownie. Poki nie ma czegos mocniejszego w prawie na nich , to czuja sie bezkarni.... szkoda mi tylu dzialkowiczow, ktorzy oplakuja swoje straty i zastanawiaja sie , co by zrobic , by temu przeciwdzialac . A ponadto sa pozbawieni juz checi sadzenia wielu roslin , ktore poprzednio im ukradli...Eh_fox_ pisze: No to może mu dać jakiś medal za odwagę, że przez płot skakał Pytam a gdzie dobra osobiste pokrzywdzonych, które zostały naruszone KC o tym milczy
Zenek
Re: Dewastacja działki
Bardzo mi przykro jak to czytam . Prawde powiedziawszy odechciewa sie czesto w takich przypadkach dzialeczki.Gosiek11 pisze:Trafiło i na mnie
Zenek