Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
grzes13 ,to nie są ziemiórki, bo one w glebie siedzą, lub na jej powierzchni.
Twoi lokatorzy to albo mszyce, albo mączlik szklarniowy/raczej on/, Widać gołym okiem, szczególnie na ostatnim zdjęciu, takie białe piórka i brudne liście , świadczące o jego bytowaniu. Jeśli coś z nim nie zrobisz, wszystko będzie oklejone szarym nalotem spadziowym.
Z czasem na liściach wytworzy się grzyb.
Sucha zgnilizna też zagościła. U mnie często podlewane, a w czasie upałów, kilka odmian też złapało.
Twoi lokatorzy to albo mszyce, albo mączlik szklarniowy/raczej on/, Widać gołym okiem, szczególnie na ostatnim zdjęciu, takie białe piórka i brudne liście , świadczące o jego bytowaniu. Jeśli coś z nim nie zrobisz, wszystko będzie oklejone szarym nalotem spadziowym.
Z czasem na liściach wytworzy się grzyb.
Sucha zgnilizna też zagościła. U mnie często podlewane, a w czasie upałów, kilka odmian też złapało.
-
- 50p
- Od: 24 mar 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki GRANIA.
Myślałem że to ziemioródki, gdyż często o nich było podczas rozmów o sadzonkach, a mam je od stycznia w mniejszej lub większej ilości. Teraz wiem czemu środek na ziemioródki nie działał
Myślałem że to ziemioródki, gdyż często o nich było podczas rozmów o sadzonkach, a mam je od stycznia w mniejszej lub większej ilości. Teraz wiem czemu środek na ziemioródki nie działał
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ziemiórki bardzo trudno jest zlikwidować . W uprawach doniczkowych pomaga przesuszenie gleby lub podlanie trutką. A najlepiej działają żółte tablice lepowe
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Teoretyzować każdy może jeden lepiej ostatni gorzej.
Ziemiórki skutecznie zwalcza jedynie chemia lub nicienie.
Ziemiórki skutecznie zwalcza jedynie chemia lub nicienie.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Objawy mam podobne, zwłaszcza na dolnych liściach - zażółcenia i obsychające krawędzie liści . Zauważyłam też obeschnięte częściowo grona kwiatowe. Moim zdaniem nie jest to ani alternarioza ani zz. No i tak kombinowałam co to jest i w końcu wykombinowałam. Otóż na uprawianych pod chmurką pomidorach, zwłaszcza na obrzeżach miast, osadzają się wszelkie zanieczyszczenia. Jeżeli często pada deszcz, to obmywa krzaki. Natomiast jeżeli pada rzadko, to te zanieczyszczenia spływają z liści, gromadzą się w postaci toksycznej cieczy na dolnych liściach i w efekcie są takie chemiczne przypalenia . Oczywiście to taka domorosła teoria, ale te obeschnięcia zauważyłam po dłuższym okresie suszy i potem deszczu
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu- moim zdaniem Twoja teoria jest mało prawdopodobna
Na kilku krzakach mam podobne objawy ,i moim zdaniem to jest alternarioza ( bardziej prawdopodobne),ale zz też nie wykluczam.
Może też być jedno i drugie. Ja mieszkam z daleka od wielkiego miasta
Nasilenie zz może być po deszczu i spadku temperatury poniżej 25 st.I tak właśnie jest teraz- idealne warunki do rozwoju grzybów wszelkiej maści
Na kilku krzakach mam podobne objawy ,i moim zdaniem to jest alternarioza ( bardziej prawdopodobne),ale zz też nie wykluczam.
Może też być jedno i drugie. Ja mieszkam z daleka od wielkiego miasta
Nasilenie zz może być po deszczu i spadku temperatury poniżej 25 st.I tak właśnie jest teraz- idealne warunki do rozwoju grzybów wszelkiej maści
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
U mnie kwiatki też obsychają (zażółcają się już pączki, a nawet przypalenia były). Liście są ok za to. Dlatego pryskałam wczoraj Amistarem Opti, bo się obawiam Szarej Pleśni. Jak kolanka już pączków robią się żółte to staram się je oberwać. Nie wiem czy to pomoże, ale nie zaszkodzi. Jeszcze jest opcja iż żółknące pączki to brak jakiegoś składnika.
Krynka, Jode22, Tomekz
Ja mam to samo i wiecie jak to zdiagnozował nasz wielki tu nieobecny?
Tak:
Alternaria solani
http://aggie-horticulture.tamu.edu/vege ... light1.jpg
http://www.clemson.edu/extension/hgic/g ... %20300.jpg
No!
Ja mam to samo i wiecie jak to zdiagnozował nasz wielki tu nieobecny?
Tak:
Alternaria solani
http://aggie-horticulture.tamu.edu/vege ... light1.jpg
http://www.clemson.edu/extension/hgic/g ... %20300.jpg
No!
Dzięki za odpowiedzi.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
W tych linkach była alternarioza-efekt słojów drewna,chociaż wolę określenie "efekt tarczy strzelniczej".U mnie też jest kilka odmian ze zmianami,które jednak nie powiększają się. Miałem nawet włożyć na mokry wacik do słoika ,ale jakoś zeszło.Uważam że to ZZ tylko z powodu suchej pogody mało aktywna albo zasuszona.
Bardzo podobnie wygląda liść z ZZ w tym linku http://www.ogrodinfo.pl/ochrona-roslin/ ... rniewicach
Bardzo podobnie wygląda liść z ZZ w tym linku http://www.ogrodinfo.pl/ochrona-roslin/ ... rniewicach
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Mam ambitny plan dokładnej lustracji mojej " plantacji " i poczynienie notatek na temat podatności poszczególnych odmian na choroby. Chorowitki dostaną aut na przyszły rok
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Witam.
Proszę o pomoc w diagnozie moich pomidorów - w zeszłym roku straciłem prawie całe plony, więc nie chcę już eksperymentować...
Od 3-4 dni liście żółkną od dołu rośliny, na jednym z krzaków znalazłem owoce z takimi plamami (usunięte natychmiast).
Póki co popryskałem profilaktycznie Amistarem.
Pozdrawiam
Proszę o pomoc w diagnozie moich pomidorów - w zeszłym roku straciłem prawie całe plony, więc nie chcę już eksperymentować...
Od 3-4 dni liście żółkną od dołu rośliny, na jednym z krzaków znalazłem owoce z takimi plamami (usunięte natychmiast).
Póki co popryskałem profilaktycznie Amistarem.
Pozdrawiam