Kawon ( arbuz ) - część 6
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 6
Zastanawiam się czy doświetlać moje arbuzy w folii
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 lut 2016, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam jestem tu nowy ale uprawą arbuzów zajmuje się już kilka lat.Przez te lata eksperymentowałem z odmianami i z doświadczenia wiem już że w Polsce możemy uprawiać nie tylko odmiany takie jak np rosario czy janosik ale również z powodzeniem odmiany zachodnie.Posiadam kilka odmian takich jak np orangeglo (pomarańczowy i na prawdę pyszny ) charleston grey, white wonder i kila odmian z nasion arbuzów kupionych w sklepie odmiany te naprawdę dają radę w naszym warunkach mój rekord to 14 kilo .
Zapraszam Cię do http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=11
mod.jokaer.
Zapraszam Cię do http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=11
mod.jokaer.
Czy ktoś zna odmiany arbuzów które nadają się do uprawy pod gołym niebem i są równie dobre lub lepsze niż Rosario F1 ? z chęcią bym w tym roku posadził coś nowego ale wymagania muszą być takie same, nie mam szklarni.
anubis Złoto Wolicy rósł u mnie w identycznych warunkach co Rosario. Jest słodszy od Rosario.Po dwóch sezonach z arbuzami doszłam do wniosku, że warto zrobić specjalnie dla nich i innych dyniowatych inspekt. Ogórki,cukinie melony i dynie też sadzę z rozsady,więc zajmują mi w sumie sporo miejsca . Mam zamiar w zacisznym miejscu , zrobić jakąś łatwą konstrukcję ,osłaniającą od wiatru, z zadaszeniem i tam trzymać i hartować rozsadę .
- chmielu11
- 200p
- Od: 21 lip 2013, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A odmiana Bingo jest dobra? tylko taka była wiec kupiłem.
Pozdrawiam Krzysiek
- seba1999
Polecam też odmianę Janosik - bardzo dobry w smaku i żółty w środku Z tego co wiem to Bingo osiąga duże rozmiary Wypróbuje go w tym roku
Eksperymentowałem z polskimi odmianami i Rosario F1 wydał mi się najlepszy... ;/ sadzę u teścia pod białoruską granicą gdzie średnio jest 2-3 stopnie zimniej niż w Warszawie i gleba trochę piaszczysta, oczywiście daję nawozu.
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
Do gruntu raczej się nie nadaje. Mnie się nie udała chociaż bardzo o nią dbałam. Na pewno co najmniej 2 inne osoby z forum też mają podobne doświadczenia - tu jedna: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=28 , a druga nie wiem gdzie, ale na 100% czytałam taką wypowiedź w temacie o arbuzach.chmielu11 pisze:A odmiana Bingo jest dobra? tylko taka była wiec kupiłem.
Co do tego jak Bingo sprawuje się w szklarni, to nie wiem...
- seba1999
Nie mówiłem tego ale kiedyś mój brat za granicą widział arbuza za ponad tysiąc złoty
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Z czego wynikała taka cena ?
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Gdzies czytałam, że Chińczycy produkują kwadratowe arbuzy http://odkrywcy.pl/mid,1032126,pres,1,s ... aid=6167c1 wiec może coś znowu pokombinowali i stąd taka cena
Pozdrawiam Jola
Kwadratowe arbuzy są efektem uprawy ich owoców w dopasowanych formach kwadratowych, zmienianych na co raz to większe, w trakcie ich rośnięcia Nic więcej z tym nie robią na szczęście
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
O tych "formach" można wyczytać w necie. Widziałam też i serduszka. Może arbuz i ten sam co u nas na polu ale jak się go da sprzedać lepiej jako kwadrat to co pomysłowemu ktoś zabroni?
Pozdrawiam Jola