Uratowane storczyki (Art) :)
Zeniu, trudno mi zgadywać, które do podłoża, a które na zewnątrz gdy ich nie widzę.
Czasem te powietrzne same kierują się jakby w górę, ale nie musi tak być.
Bywa też, że kupujemy storczyka z wszystkimi korzeniami upchniętymi do doniczki (tak już miałam),
ale nie wyglądał na "szczęśliwego" Jeśli tak zrobisz, może z czasem roślina wytworzy sobie nowe
korzenie powietrzne. Koniecznie poczytaj wiadomości dot. uprawy dla początkujących, które Ci zasugerowałam.
Tam wg zdjęć zidentyfikujesz rodzaj storczyka. Kliknij w zdjęcia po prawej stronie.
Czasem te powietrzne same kierują się jakby w górę, ale nie musi tak być.
Bywa też, że kupujemy storczyka z wszystkimi korzeniami upchniętymi do doniczki (tak już miałam),
ale nie wyglądał na "szczęśliwego" Jeśli tak zrobisz, może z czasem roślina wytworzy sobie nowe
korzenie powietrzne. Koniecznie poczytaj wiadomości dot. uprawy dla początkujących, które Ci zasugerowałam.
Tam wg zdjęć zidentyfikujesz rodzaj storczyka. Kliknij w zdjęcia po prawej stronie.
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Joasiu, "Twoja Radość" wygląda pięknie jestem bardzo ciekawe tego kwitnienia i rozumiem Cię doskonale.
Co do ' Nelly', to nieszczęsnych harmonijek i ja się nie ustrzegłam , zwiększyłam ostatnio częstotliwość podlewania, ale teraz z kolei boję się o przelanie
Co do ' Nelly', to nieszczęsnych harmonijek i ja się nie ustrzegłam , zwiększyłam ostatnio częstotliwość podlewania, ale teraz z kolei boję się o przelanie
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
Kochani, dziś taki pochmurny, deszczowy dzień (przynajmniej na Śląsku).
Dla poprawienia nastroju, wstawiam więc zdjęcia mojego Paphiopedilum w pełnym rozkwicie.
To mój mały sukcesik - kwitnienie innego rodzaju storczyka niż Phalaenopsis.
A z tych "innych" w kolejce czekają jeszcze:Cattleya, 4 różne cambrie i Dendrobium phal.
Jestem oczywiście pełna nadziei, że się również uda
Pozdrawiam, Joanna
Dla poprawienia nastroju, wstawiam więc zdjęcia mojego Paphiopedilum w pełnym rozkwicie.
To mój mały sukcesik - kwitnienie innego rodzaju storczyka niż Phalaenopsis.
A z tych "innych" w kolejce czekają jeszcze:Cattleya, 4 różne cambrie i Dendrobium phal.
Jestem oczywiście pełna nadziei, że się również uda
Pozdrawiam, Joanna
-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Joasiu, jak zobaczyłam tego sabotka dzień od razu wydał mi się piękniejszy
cudny jest, gratuluję doprowadzenia do kwitnienia
cudny jest, gratuluję doprowadzenia do kwitnienia
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Cieszę się, że się Wam podoba i dziękuję za miłe słowa
A wszystkim właścicielkom(lom) Sabotków życzę również udanych kwitnień.
Mój nie był bezproblemowy - zaliczyłam walkę z jakimiś małymi robaczkami
no i oczywiście wymianę podłoża, bo to w czym był wyglądało na zupełnie rozłożone.
Madzik- uznanie za fotkę ze strony Twojego M (jak wiemy - mistrza fotografii )
to dla mnie naprawdę cenna pochwała !
A wszystkim właścicielkom(lom) Sabotków życzę również udanych kwitnień.
Mój nie był bezproblemowy - zaliczyłam walkę z jakimiś małymi robaczkami
no i oczywiście wymianę podłoża, bo to w czym był wyglądało na zupełnie rozłożone.
Madzik- uznanie za fotkę ze strony Twojego M (jak wiemy - mistrza fotografii )
to dla mnie naprawdę cenna pochwała !