Wszystko o pomidorach cz. 12
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
Mena, poszukaj ratunku w postach Kozuli, coś tam było jeszcze o zamykaniu drzwi folii... Generalnie przystopuj z nawozami.
Dzięki sajmon0609, tego się obawiałem ale postanowiłem dopytać, ponieważ to tylko dwa krzaki a do tego są jeszcze inne, które nie dostały obornika, to nie będę się bawił w przesadzanie, mam nadzieję, że podlewanie samą wodą pozwoli im przejeść całość. Pozdrawiam.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zwiększenie wilgotności w powietrzu znacząco wpływa na zwiększenie wzrostu wegetatywnego, to należałoby intensywnie wietrzyć, aby powróciła równowaga.aria pisze:... coś tam było jeszcze o zamykaniu drzwi folii... Generalnie przystopuj z nawozami.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
Dzięki za odpowiedzi. Szklarnia jest cały czas otwarta.
Wzrost wegetatywny stymulują:
wilgotność powietrza i podłoża wyższa od optymalnej;
większa częstotliwość nawodnień;
temperatura podłoża wyższa o 1?2°C od optymalnej;
stężenie składników (EC) niższe od optymalnego o 0,2?0,4 mS/cm, z podniesionym poziomem amonowej formy azotu;
wyprowadzenie wegetatywnych pędów bocznych.
To informacje wyczytane w necie- z Hasła Ogrodniczego. I moje pytanie brzmi ,choć wyda się śmieszne niektórym
W tym przypadku "stymulują" oznacza że te czynniki osłabiają wzrost wegetatywny?
Jest druga część:
Rozwój generatywny stymulują:
wilgotność powietrza i podłoża niższa od optymalnej;
późniejsze rozpoczynanie i wcześniejsze kończenie nawadniania,
temperatura podłoża ? niższa o 1?2°C od optymalnej;
wyższe od optymalnego stężenie składników przy ograniczeniu łatwo przyswajalnej formy amonowej azotu;
sposób prowadzenia roślin ? ograniczenie liczby liści).
I teraz nie wiem co powinnam zastosować jeśli moje pomidorki mają zbyt dużą masę zieloną...
Dodatkowe info dla pomocnych
-pomidorki są wietrzone 24h/dobę
-podlewam co 2 dni rano, dość obficie
-nawozu użyłam dwa razy, ale być może dawka za duża
Wzrost wegetatywny stymulują:
wilgotność powietrza i podłoża wyższa od optymalnej;
większa częstotliwość nawodnień;
temperatura podłoża wyższa o 1?2°C od optymalnej;
stężenie składników (EC) niższe od optymalnego o 0,2?0,4 mS/cm, z podniesionym poziomem amonowej formy azotu;
wyprowadzenie wegetatywnych pędów bocznych.
To informacje wyczytane w necie- z Hasła Ogrodniczego. I moje pytanie brzmi ,choć wyda się śmieszne niektórym
W tym przypadku "stymulują" oznacza że te czynniki osłabiają wzrost wegetatywny?
Jest druga część:
Rozwój generatywny stymulują:
wilgotność powietrza i podłoża niższa od optymalnej;
późniejsze rozpoczynanie i wcześniejsze kończenie nawadniania,
temperatura podłoża ? niższa o 1?2°C od optymalnej;
wyższe od optymalnego stężenie składników przy ograniczeniu łatwo przyswajalnej formy amonowej azotu;
sposób prowadzenia roślin ? ograniczenie liczby liści).
I teraz nie wiem co powinnam zastosować jeśli moje pomidorki mają zbyt dużą masę zieloną...
Dodatkowe info dla pomocnych
-pomidorki są wietrzone 24h/dobę
-podlewam co 2 dni rano, dość obficie
-nawozu użyłam dwa razy, ale być może dawka za duża
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
marunia a pokaż zdjęcie całych krzaków. Napisz jakie były temperatury ostatnio. U mnie 2 lata temu na balkonie (też mam białe ściany) kilka odmian nie radziło sobie z temperaturą - wyciągały się i były podobnie poskręcane. Może taka jest przyczyna jeśli tak wyglądają też krzaki bez obornika.
- meteser
- 100p
- Od: 26 lut 2014, o 11:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
U siebie też zauważyłam, że pomidory obrosły mocno w wielkie liście, a kwiatuszki bardzo powili się rozwijają. Faktem jest, że jest u mnie duża wilgotność, szczególnie w nocy (częste mgły), ograniczyłam już podlewanie, czy poobrywać pomidorkom dolne wielkie liście żeby tak się nie rozrastały? Bo już się stykają, a posadziłam je co 60 cm?
Pozdrawiam
Marta
U siebie też zauważyłam, że pomidory obrosły mocno w wielkie liście, a kwiatuszki bardzo powili się rozwijają. Faktem jest, że jest u mnie duża wilgotność, szczególnie w nocy (częste mgły), ograniczyłam już podlewanie, czy poobrywać pomidorkom dolne wielkie liście żeby tak się nie rozrastały? Bo już się stykają, a posadziłam je co 60 cm?
Pozdrawiam
Marta
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
Do MENA515
Za słownikiem języka polskiego: stymulować: wzmagać procesy życiowe poprzez bodźce, impulsy, pobudzanie.
Czyli stymulowanie to pobudzanie do wzrostu wegetatywnego lub generatywnego
a w Twoim przypadku skoro uważasz, że są za bardzo wybujałe to , masz ograniczyć masę liści, dużo wietrzyć, podlewać rzadko ale duzymi dawkami, no i ograniczyć azot.
nie powinnaś się bardzo tym przejmować, musisz uważać na dobre wiązanie, czyli zapylać kwiaty
Za słownikiem języka polskiego: stymulować: wzmagać procesy życiowe poprzez bodźce, impulsy, pobudzanie.
Czyli stymulowanie to pobudzanie do wzrostu wegetatywnego lub generatywnego
a w Twoim przypadku skoro uważasz, że są za bardzo wybujałe to , masz ograniczyć masę liści, dużo wietrzyć, podlewać rzadko ale duzymi dawkami, no i ograniczyć azot.
nie powinnaś się bardzo tym przejmować, musisz uważać na dobre wiązanie, czyli zapylać kwiaty
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
MENA
Dwukrotnie w ostatnich latach udało mi się osłabić wzrost wegetatywny pomidorom rosnącym w tunelu po zaaplikowaniu wcześniej kurzeńca.
W obu przypadkach pomidorom zostały usunięte dolne liście i zostawione wilki. Po jakimś czasie długie wilki usunęłam, usunęłam też po jednym liściu bezpośrednio nad każdym gronem (pod gronem był liść). W niektórych odmianach usuwałam dodatkowo też część liścia oddaloną od pnia (nie cały liść).
Tunel otwarty na przestrzał tzn całkowicie usunięte pionowe ściany.
Dwukrotnie w ostatnich latach udało mi się osłabić wzrost wegetatywny pomidorom rosnącym w tunelu po zaaplikowaniu wcześniej kurzeńca.
W obu przypadkach pomidorom zostały usunięte dolne liście i zostawione wilki. Po jakimś czasie długie wilki usunęłam, usunęłam też po jednym liściu bezpośrednio nad każdym gronem (pod gronem był liść). W niektórych odmianach usuwałam dodatkowo też część liścia oddaloną od pnia (nie cały liść).
Tunel otwarty na przestrzał tzn całkowicie usunięte pionowe ściany.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 100p
- Od: 22 cze 2014, o 22:40
W jednym z swoich postów kozula radziła na przeazotowanie ,, podlać siarczanem potasu-1,5łyżki na 10 litrów wody,,.Było też o dwukrotnym wmyciu dolomitu ale w jakiej ilości to nie wiem.
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Chciałabym ukorzenić wilka. Wystarczy go oberwać i wsadzić do ziemi czy cały ten proces ma jakieś tajemnice?
Pozdrawiam. Sławka
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Nie ma tajemnic, zrób jak napisałaś.
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Dzięki, wieczorem jak się ochłodzi to go wsadzę.
Pozdrawiam. Sławka