Ogród mojej małej Wiki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród mojej małej Wiki

Post »

Alu variegatki jeszcze młode za kilka lat jak podrosną będzie co oglądać dopiero. A warzywka mam nadzieję, że będą lepiej rosły, bo za długo było zimno i sa mocno w tyle w porównaniu z poprzednimi latami.

Zuziu mój słoneczniczek ma dwa lata, słabo przyrasta, chyba muszę mu miejsce zmienić bo teraz jest w półcieniu. A liliowiec variegata niestety kwiat ma najzwyklejszy pomarańczowy, ale jego liście rekompensują kiepskie kwiaty. A czego jeszcze szukasz z variegatek?

U mnie w nocy była dość spora burza, w dzień też przeszło ich kilka. Najgorsze, że jedna z gradem... połamało kilka floksów, dużo liści funki poniszczonych jeszcze nie wszystko dokładnie obejrzałam. Jak u was ?
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie po grzmiało.Chwilę popadało i było spokojnie. Na chwilę wyszłam do ogrodu a zaraz wróciły tropiki.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Aniu faktycznie z Twoją glebą to można działać tylko po opadach wiec pracuj ile się da bo jak wrócą upały to znów przerwa a chwasty "przerwy sobie nie robią"
Variegatki faktycznie uroczo wyglądają a ja dziś jednego rozchodnika wyrzuciwszy bo nie mógł się zdecydować "paść czy żyć" więc mu pomogłam :D
Warzywnik wzorowo prowadzisz ;:138 i kapusta niedługo trafi do garnka , uwielbiam młodą bo ma całkiem inny smak.
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Ania warzywka super ;:63 wszystko pięknie rośnie, a malinkę chętnie bym skubnął bo u mnie jeszcze nie widać :)
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p

Post »

Alu to masz szczęście, u mnie zimno i cały czas pada.

Krysiu już dość mam tego deszczu, jak szłam po cebule na warzywnik to jechałam jak na łyżwach. Deszcz dobry ale z umiarem, bo teraz jest go stanowczo za dużo.

Mariusz maliny i tak są w tym roku wyjątkowo późno, przez niskie temperatury. Na razie jemy, ale już niedługo czas na soczek i nalewki :wink: Dżemu papierówkowo-malinowego nie będzie bo jabłek nie ma.

Dziś cały dzień padało, nic nie zrobiłam na dworzu a miałam w planach skończyć pielić warzywnik. Za to nadrabiałam zaległości w domu. Jutro nie ma padać to małe pocieszenie bo ma być chłodno a w niedzielę znowu deszcz... już mam dosyć takiej pogody. Wszystkie kwiaty w pąkach czekają na słońce ;:3
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Aniu..u mnie także popaduje ale między jednym deszczem a drugim da się coś porobić. ;:128 . Wycinam przekwitłe kwiatki, także coś przesadzę...przydał by się oprysk na różyczkę, dopadła ją plamistość jednak te przelotne opady nie pozwalają. ;:173 Z variegatek lubię wszystkie i sadzę co w łapki wpadnie. ;:306
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wreszcie pada! Oddech łapiemy ja i rośliny! ;:3
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p

Post »

Zuziu to fakt, że variegatki przyciągają oczy przez cały rok nie tylko wtedy gdy kwitną :wink: Ja jak wchodzę do szkółki czy sklepu ogrodniczego to najpierw rozglądam się za variegatkami a jak nic ciekawego nie znajdę rozglądam się za innymi roślinkami. U mnie tak padało, że nie dało sie nawet wyjść na ogród, dziś też pod wieczór ma znowu padać.

Bożenko u nas już bardzo dużo tego deszczu spadło nie da się chodzić po glinie, a z rowów woda wylewa się na łąki :(

Po porannym przejściu ogrodu zrobiłam kilka fotek :wink:
rozwinęła się marketowa piwionia Bowl of Beauty
Obrazek

pierwsza lilia
Obrazek

jeżówka szykuje się do kwitnięcia
Obrazek

margaretka w pełnym rozkwicie
Obrazek

floksy lada moment zakwitną
Obrazek

Obrazek

na koniec jeszcze jedna variegatka bodziszek
Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Jakie piękne masz już warzywa a w szczególności kapusty ;:oj no i masz ładne pomidorki, moje dopiero owoce zawiązują heheh
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Warzywka dorodne, piękne ! ;:138
U mnie irysom zasychają ucięte do połowy liście - na razie nic nowego nie rośnie.
One chyba lubią piaszczystą glebę ?

O jaka ładna margaretka, mam chyba podobną.
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ooo..jaki ładny bodziszek variegata, czy kwitł już u ciebie. :?: . Ciekawa też jestem kwiatów floksa. Co do jeżówek odmianowych, obraziłam się na nie. Większość z nich to u mnie już przeszłość, obecnie jakieś lada moment powinny zakwitnąć, okaże się jakie. ;:173
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Świetnie Ci wszystko rośnie a margeretka tak mi się spodobała że muszę mieć taką ;:333
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p

Post »

Lenko kapustnym w tym roku pogoda odpowiada, bardzo ładnie rosną i tylko raz zbierałam jakieś gąsiennice, więcej szkodników nie zauważyłam. A co do pomidorków to koktailowe dopiero kwitną, a owoce zawiązały gruntowe bentalux - najlepsza odmiana, bardzo szybko rosną, nic nie obrywam, nie trzeba podwiązywać i będę je teraz sadzic co roku. W zeszłym roku kupowałam ta odmianę od rolnika na przetwory, dlatego w tym posadziłam i przestałam kombinować z różnymi odmianami.

Seba moje warzywa do Twoich nie maja porównania :wink: A podlewasz irysy? Ja moje irysy mam w glinie zmieszanej z obornikiem, nie mam piaszczystej gleby i dobrze sobie radzą. Sprawdziłeś czy masz taką samą margaretkę?

Zuziu bodziszek kwitł, przed zrobieniem zdjęcia obcięłam patyki po kwiatach bo nie wyglądał z tym ładnie. Floksy lada moment będą po kolei rozkwitać, mam sporo odmian. Dziś już zakwitł pierwszy :wink: Ja muszę jeżówki przesadzić miałam 5 i mam 5 nic mi przez zimę nie ubyło, jedynie miejsce mają nieciekawe bo mało słońca a to im nie służy.

Alu margaretki bardzo mi sie podobają, ostatnio byłam w ogrodniczym i widziałam dwie odmiany których nie miałam i pewnie bym kupiła gdyby nie to że za dwa patyki w doniczce wołali 14zł.

Mąż wczoraj zrobił mi niespodziewany prezent :wink: bo przygotował deski do wykończenia dwóch rabatek (jak padało siędział w garażu i zrobił) które były w późniejszym planie, więc dziś od rana siedzę i próbuję coś ogarnąć. Bo w miejscu gdzie mam ta rabatę do tej pory miałam doniczki z roślinami, no i muszę wszystko przenieść bo z drugiej strony ma być dziś zrobione, a została mi jeszcze masa pracy i nie wiem czy dam radę.

No i zakwitł pierwszy floksik Graf Zeppelin
Obrazek

Kolejne dwa liliowce NN
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu..widzę że floksiki nieśmiało zaczynają kwitnąć..u mnie także, sama już nie wiem jakie mam. ;:oj Co do liliowców piękne ;:180 , moje następne oczko w głowie. Nie wyobrażam już sobie działeczki bez liliowców. ;:128
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

U mnie też kapusty nieźle idą, ale kalafiory szły ładnie do ..czasu :twisted: musiałam już zrywać i konsumować :D
Piękne margaretki , na moje sika niestety pies :twisted:
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”