Ogród mojej małej Wiki
- TROJA
- 500p
- Od: 6 kwie 2017, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród mojej małej Wiki
Alu variegatki jeszcze młode za kilka lat jak podrosną będzie co oglądać dopiero. A warzywka mam nadzieję, że będą lepiej rosły, bo za długo było zimno i sa mocno w tyle w porównaniu z poprzednimi latami.
Zuziu mój słoneczniczek ma dwa lata, słabo przyrasta, chyba muszę mu miejsce zmienić bo teraz jest w półcieniu. A liliowiec variegata niestety kwiat ma najzwyklejszy pomarańczowy, ale jego liście rekompensują kiepskie kwiaty. A czego jeszcze szukasz z variegatek?
U mnie w nocy była dość spora burza, w dzień też przeszło ich kilka. Najgorsze, że jedna z gradem... połamało kilka floksów, dużo liści funki poniszczonych jeszcze nie wszystko dokładnie obejrzałam. Jak u was ?
Zuziu mój słoneczniczek ma dwa lata, słabo przyrasta, chyba muszę mu miejsce zmienić bo teraz jest w półcieniu. A liliowiec variegata niestety kwiat ma najzwyklejszy pomarańczowy, ale jego liście rekompensują kiepskie kwiaty. A czego jeszcze szukasz z variegatek?
U mnie w nocy była dość spora burza, w dzień też przeszło ich kilka. Najgorsze, że jedna z gradem... połamało kilka floksów, dużo liści funki poniszczonych jeszcze nie wszystko dokładnie obejrzałam. Jak u was ?
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
- Biedronka641
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie po grzmiało.Chwilę popadało i było spokojnie. Na chwilę wyszłam do ogrodu a zaraz wróciły tropiki.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Aniu faktycznie z Twoją glebą to można działać tylko po opadach wiec pracuj ile się da bo jak wrócą upały to znów przerwa a chwasty "przerwy sobie nie robią"
Variegatki faktycznie uroczo wyglądają a ja dziś jednego rozchodnika wyrzuciwszy bo nie mógł się zdecydować "paść czy żyć" więc mu pomogłam
Warzywnik wzorowo prowadzisz
i kapusta niedługo trafi do garnka , uwielbiam młodą bo ma całkiem inny smak.
Variegatki faktycznie uroczo wyglądają a ja dziś jednego rozchodnika wyrzuciwszy bo nie mógł się zdecydować "paść czy żyć" więc mu pomogłam

Warzywnik wzorowo prowadzisz

- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Ania warzywka super
wszystko pięknie rośnie, a malinkę chętnie bym skubnął bo u mnie jeszcze nie widać 

- TROJA
- 500p
Alu to masz szczęście, u mnie zimno i cały czas pada.
Krysiu już dość mam tego deszczu, jak szłam po cebule na warzywnik to jechałam jak na łyżwach. Deszcz dobry ale z umiarem, bo teraz jest go stanowczo za dużo.
Mariusz maliny i tak są w tym roku wyjątkowo późno, przez niskie temperatury. Na razie jemy, ale już niedługo czas na soczek i nalewki
Dżemu papierówkowo-malinowego nie będzie bo jabłek nie ma.
Dziś cały dzień padało, nic nie zrobiłam na dworzu a miałam w planach skończyć pielić warzywnik. Za to nadrabiałam zaległości w domu. Jutro nie ma padać to małe pocieszenie bo ma być chłodno a w niedzielę znowu deszcz... już mam dosyć takiej pogody. Wszystkie kwiaty w pąkach czekają na słońce
Krysiu już dość mam tego deszczu, jak szłam po cebule na warzywnik to jechałam jak na łyżwach. Deszcz dobry ale z umiarem, bo teraz jest go stanowczo za dużo.
Mariusz maliny i tak są w tym roku wyjątkowo późno, przez niskie temperatury. Na razie jemy, ale już niedługo czas na soczek i nalewki

Dziś cały dzień padało, nic nie zrobiłam na dworzu a miałam w planach skończyć pielić warzywnik. Za to nadrabiałam zaległości w domu. Jutro nie ma padać to małe pocieszenie bo ma być chłodno a w niedzielę znowu deszcz... już mam dosyć takiej pogody. Wszystkie kwiaty w pąkach czekają na słońce

Pozdrawiam Ania
- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Aniu..u mnie także popaduje ale między jednym deszczem a drugim da się coś porobić.
. Wycinam przekwitłe kwiatki, także coś przesadzę...przydał by się oprysk na różyczkę, dopadła ją plamistość jednak te przelotne opady nie pozwalają.
Z variegatek lubię wszystkie i sadzę co w łapki wpadnie. 

-
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wreszcie pada! Oddech łapiemy ja i rośliny! 

- TROJA
- 500p
Zuziu to fakt, że variegatki przyciągają oczy przez cały rok nie tylko wtedy gdy kwitną
Ja jak wchodzę do szkółki czy sklepu ogrodniczego to najpierw rozglądam się za variegatkami a jak nic ciekawego nie znajdę rozglądam się za innymi roślinkami. U mnie tak padało, że nie dało sie nawet wyjść na ogród, dziś też pod wieczór ma znowu padać.
Bożenko u nas już bardzo dużo tego deszczu spadło nie da się chodzić po glinie, a z rowów woda wylewa się na łąki
Po porannym przejściu ogrodu zrobiłam kilka fotek
rozwinęła się marketowa piwionia Bowl of Beauty

pierwsza lilia

jeżówka szykuje się do kwitnięcia

margaretka w pełnym rozkwicie

floksy lada moment zakwitną

na koniec jeszcze jedna variegatka bodziszek

Bożenko u nas już bardzo dużo tego deszczu spadło nie da się chodzić po glinie, a z rowów woda wylewa się na łąki

Po porannym przejściu ogrodu zrobiłam kilka fotek

rozwinęła się marketowa piwionia Bowl of Beauty

pierwsza lilia

jeżówka szykuje się do kwitnięcia

margaretka w pełnym rozkwicie

floksy lada moment zakwitną

na koniec jeszcze jedna variegatka bodziszek

Pozdrawiam Ania
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
Jakie piękne masz już warzywa a w szczególności kapusty
no i masz ładne pomidorki, moje dopiero owoce zawiązują heheh

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Warzywka dorodne, piękne !
U mnie irysom zasychają ucięte do połowy liście - na razie nic nowego nie rośnie.
One chyba lubią piaszczystą glebę ?
O jaka ładna margaretka, mam chyba podobną.

U mnie irysom zasychają ucięte do połowy liście - na razie nic nowego nie rośnie.
One chyba lubią piaszczystą glebę ?
O jaka ładna margaretka, mam chyba podobną.
- Zuzia111
Ooo..jaki ładny bodziszek variegata, czy kwitł już u ciebie.
. Ciekawa też jestem kwiatów floksa. Co do jeżówek odmianowych, obraziłam się na nie. Większość z nich to u mnie już przeszłość, obecnie jakieś lada moment powinny zakwitnąć, okaże się jakie. 

- Alicja125
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Świetnie Ci wszystko rośnie a margeretka tak mi się spodobała że muszę mieć taką 

Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
- TROJA
- 500p
Lenko kapustnym w tym roku pogoda odpowiada, bardzo ładnie rosną i tylko raz zbierałam jakieś gąsiennice, więcej szkodników nie zauważyłam. A co do pomidorków to koktailowe dopiero kwitną, a owoce zawiązały gruntowe bentalux - najlepsza odmiana, bardzo szybko rosną, nic nie obrywam, nie trzeba podwiązywać i będę je teraz sadzic co roku. W zeszłym roku kupowałam ta odmianę od rolnika na przetwory, dlatego w tym posadziłam i przestałam kombinować z różnymi odmianami.
Seba moje warzywa do Twoich nie maja porównania
A podlewasz irysy? Ja moje irysy mam w glinie zmieszanej z obornikiem, nie mam piaszczystej gleby i dobrze sobie radzą. Sprawdziłeś czy masz taką samą margaretkę?
Zuziu bodziszek kwitł, przed zrobieniem zdjęcia obcięłam patyki po kwiatach bo nie wyglądał z tym ładnie. Floksy lada moment będą po kolei rozkwitać, mam sporo odmian. Dziś już zakwitł pierwszy
Ja muszę jeżówki przesadzić miałam 5 i mam 5 nic mi przez zimę nie ubyło, jedynie miejsce mają nieciekawe bo mało słońca a to im nie służy.
Alu margaretki bardzo mi sie podobają, ostatnio byłam w ogrodniczym i widziałam dwie odmiany których nie miałam i pewnie bym kupiła gdyby nie to że za dwa patyki w doniczce wołali 14zł.
Mąż wczoraj zrobił mi niespodziewany prezent
bo przygotował deski do wykończenia dwóch rabatek (jak padało siędział w garażu i zrobił) które były w późniejszym planie, więc dziś od rana siedzę i próbuję coś ogarnąć. Bo w miejscu gdzie mam ta rabatę do tej pory miałam doniczki z roślinami, no i muszę wszystko przenieść bo z drugiej strony ma być dziś zrobione, a została mi jeszcze masa pracy i nie wiem czy dam radę.
No i zakwitł pierwszy floksik Graf Zeppelin

Kolejne dwa liliowce NN

Seba moje warzywa do Twoich nie maja porównania

Zuziu bodziszek kwitł, przed zrobieniem zdjęcia obcięłam patyki po kwiatach bo nie wyglądał z tym ładnie. Floksy lada moment będą po kolei rozkwitać, mam sporo odmian. Dziś już zakwitł pierwszy

Alu margaretki bardzo mi sie podobają, ostatnio byłam w ogrodniczym i widziałam dwie odmiany których nie miałam i pewnie bym kupiła gdyby nie to że za dwa patyki w doniczce wołali 14zł.
Mąż wczoraj zrobił mi niespodziewany prezent

No i zakwitł pierwszy floksik Graf Zeppelin

Kolejne dwa liliowce NN

Pozdrawiam Ania
- Zuzia111
Aniu..widzę że floksiki nieśmiało zaczynają kwitnąć..u mnie także, sama już nie wiem jakie mam.
Co do liliowców piękne
, moje następne oczko w głowie. Nie wyobrażam już sobie działeczki bez liliowców. 

- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
U mnie też kapusty nieźle idą, ale kalafiory szły ładnie do ..czasu
musiałam już zrywać i konsumować
Piękne margaretki , na moje sika niestety pies

Piękne margaretki , na moje sika niestety pies