Doniczkowe i ogrodowe u Maćka

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doniczkowe i ogrodowe u Maćka

Post »

:wit doras bardzo dziękuję. Miło słyszeć takie słowa. Niestety, albo stety, fiołki według mnie nie są tak naprawdę roślinami, które można postawić, podlewać i cieszyć się kwiatami. No może u kundelków z marketu tak jest. Gorzej z odmianowymi. Ale czego się nie robi dla tak pięknych kwiatów :D Tak, wszystkie fiołki hoduję na knotach. Gdyby nie one, to fiołki by u mnie nie przetrwały (mam skłonności do przesuszania :;230)
Z kotami jest o tyle problem, że późną jesienią i zimą nie sprawdzą się na fiołkach uprawianych na parapetach. Dlatego ja uprawiam je na regale z oświetleniem, aby zapewnić fiołkom te same warunki niezależnie od pory roku ;:108
Awatar użytkownika
doras
50p
50p
Od: 27 lip 2019, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Otóż to! Moje wszystkie stoją na parapetach, zimą było im za zimno i stąd kłopoty.
Maćku, zainteresowało mnie to co napisałeś o przesadzaniu fiołków, że na dno doniczki dajesz granulkę obornika. Jak myślisz, czy fiołkom uprawianym ?normalnie? :wink: też można by tak dogodzić?
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, daję po granulce obornika granulowanego bydlęcego do doniczki podczas przesadzania. Można taką granulkę dać albo na spód doniczki, albo po posadzeniu rosliny, wcisnąć taka granulkę w podłoże. Nie ma w tym żadnej różnicy. Można to stosować do wszystkich fiołków. Ja daje po jednej granulce, ponieważ uprawiam tylko fiołki miniatury, do semimini i standardów można dać 2, 3 granulki.
Awatar użytkownika
doras
50p
50p

Post »

Skorzystam z Twojej rady, bo mam akurat maluchy do przesadzenia do dorosłych doniczek. Dziękuję :)
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma za co :D
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Piękne fiołki a i mój ulubiony skrętnik się pojawił. Tak też słyszałam, że tak podany obornik pasuje tym roślinom.
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit halinkab bardzo dziękuję. No nie wierzę, Tobie też się podoba ten skrętnik :D Mi też się podoba. Teraz został przesądzony i pozostaje czekać na kwiaty ;:173 Po oborniku zauważyłem, że liście stają się ciemnozielone, odżywione, a ogólna kondycja rosliny jest lepsza. Nie wiem czy to się sprawdzi w innych roślinach domowych prócz fiołasków. Ale do fiołków jak najbardziej polecam.

Czas leci nieubłaganie. Pamiętam jak dopiero co zaczął się czerwiec, a tu już lipiec wkroczył :shock:
Oprócz regału, na którym stoją fiołki nie mam zbytnio innych roślin poza storczykami, monsterą, kaktusami i sukulentami, juką, szeflerą i paprotką. Ostatnio coś mnie naleciało na spróbowanie swoich sił w hojach. Wiem, że to kosztowne hobby, ale kilka sztuk na spróbowanie nie zaszkodzi (chyba) :;230
W moim pokoju na poddaszu muszę sobie kupić coś na szybę rozpraszającego bezpośrednie promienie słoneczne. Mam wystawę południową i słońce mi tu wszystko przypala latem.
No dobra, napisałem co mi na sercu leżało i co mam w planach. Teraz pokaże Wam mojego chyba najbardziej ulubionego storczyka. Co roku kwitnie mi w wakacje.
Dendrobium phalaenopsis (dokładnie odmiany nie pamiętam) :oops:
Obrazek

Obrazek

I drugi storczyk, również bardzo go lubię. Prawdopodobnie white apple.
Obrazek

I kolejny, również ładniutki.
Obrazek

I na koniec moja duma. Kaladium 'White Christmas'
Obrazek

Fiołki pokażę, aż będą kwitnąć. Na razie jest sałata i pewnie nikt nie będzie chciał jej oglądać ;:108
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Szeflera aboricola 'janine'. Obecnie mierzy 1,3m wysokości. Bardzo szybko przyrasta u mnie na południowym oknie ;:3
W świetle dziennym:
Obrazek
A tu zdjecie zrobione wieczorem:
Obrazek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Przepiękna ta szeflera. I jaka gęsta. Aż miło na nią popatrzeć.

Jakiś czas temu sprawdziłam knoty u siebie i faltycznie jest to super sprawa. Tylko ja to zrobiłam mało profesjonalnie bo na wariata na wełence żeby tylko roslinę zostawić na dłuższy okres ( u mnie też zawsze padają zasuszone) i ... ekstra. Zastanawiam się czy nie przestawić wszysykich moich roślin na taka uprawę.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Cudna ;:138 :D
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
doras
50p
50p

Post »

Szeflera pokazowa ;:oj ale ta paproć za nią też niczego sobie :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
foxowa bardzo dziękuję. Knoty to super sprawa. Ale trzeba przetestować na mniej ważnych dla siebie roślinach, żeby nie sprawić sobie przykrości i zniechęcenie do knotów.
Igala dziękuję ;:167
doras dziękuję bardzo. No ta paproć też jest bardzo duża :)

A przed Państwem moje oczko w głowie. Fiołek afrykański 'Scales' oraz jego wariegata koronowa ;:167 Bardzo ładny fiołeczek. Teraz czekam na jego kwiaty :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szeflera niesamowita. ;:oj

Fiołki to nie moja bajka, ale ten ostatni ma ciekawe liście. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Bardzo ładny ten ostatni fiolek aż z ciekawości podejrzałam jakie ma kwiaty. Niech zdrowo rośnie ;:196
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Zaskakujesz zdjęciami tych roślin coraz bardziej. Jak to zrobiłeś że ten fiołek ma taką mega gęstą równą czuprynkę?

Pokaż jakieś foty jak to u Ciebie wygląda. U mnie knoty to podrygi dopiero ale fajnie się to ma. Rośliny przeżywają znacznie dłużej bez wody a i nie są zalewane. Widziałam wątek o knotach, jest się czego uczyć,więc chętnie podglądam jak to ogarniają inni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”