Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie
Re: Perukowiec Podolski
Dziękuję za odpowiedź,mi przyjdzie jeszcze poczekać zanim moje maleństwo osiągnie rozmiary jak na fotce powyżej.W sumie to piękny krzew i myślę że warto mu wybaczyć te jego wariacje po zimie,byle tylko rósł mimo wszystko i nie poddawał się chorobom.
Po prostu piękne,mam nadzieję że i mój mimo wszystko dorośnie do takiego rozmiaru.Zastanawiam się nad zakupem zielonego,listki ma mniej ciekawe ale za to peruczki i mam wrażenie ze jest mniej wymagający.Znam jeden rośnie sobie sam na działce opuszczonej od lat i jest piękny choć nikt o niego nie dba.Nie bardzo tylko wiem jaki to dokładnie rodzaj perukowca.
- arinara
- 50p
- Od: 7 mar 2011, o 18:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
u mnie dalej cisza...
moje perukowce na pniu puściły maleńkie pączki, ale tylko na pniu, a w koronie cały czas ani śladu życia. te z pnia "poobrywałam" bo nie tu mają rosnąć
moje perukowce na pniu puściły maleńkie pączki, ale tylko na pniu, a w koronie cały czas ani śladu życia. te z pnia "poobrywałam" bo nie tu mają rosnąć

Obrywając z pnia popełniłaś błąd.Młode rośliny często tak się zachowują, że puszczają z grubszych części.Pedy tworzące koronę u młodych roślin czasem marzną, ale właśnie z tych pączków od pnia byłyby nowe pędy.Roślina najlepiej 'wie' jak ma rosnąć i najlepiej się nie 'wtrącać' 

Mój także wypuszcza od pnia i to samej ziemi ale ja nie obrywam,cieszę się że przynajmniej tam rośnie.Może kiedyś doczekam się że mi będzie rósł na całej wielkości a nie tylko co roku,po zimie od dołu.Jemu nawet zimowy płaszczyk nie pomógł,myślę więc że chyba taka jego uroda i niech sobie rośnie jak chce,byle rósł.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój puszcza listki, ale najmłodsze zmarzły tydzień temu 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 sie 2009, o 14:23
- Kontakt:
Pytania do doświadczonych hodowców perukowca.
Zeszłej jesieni posadziłem odmianę 'Royal Purple' w miejscu, które okazało się nieco zacienione, do tego na glebie raczej nie wapiennej i z pewną ilością gliny (choć wymieszanej z piaskiem). Teraz rozważam jego przeprowadzkę i zastanawiam się czy:
1. Zmiana miejsca na mocno nasłonecznione znacząco wpłynie na wygląd krzewu? Czy może być to miejsce eksponowane na szczycie niewielkiej górki?
2. Można go przesadzić teraz, pod koniec czerwca, czy lepiej poczekać do jesieni?
3. Jak przygotować mu wapienną glebę? Wystarczy dodać sproszkowanego dolomitu/innego wapnia?
Czy jeśli na zboczu góki, poniżej planowanego nasadzenia mam kwaśne wrzosowisko wapienna gleba pod perukowcem będzie je odkwaszać?
Z góry wielkie dzięki za wszelkie sugestie.
Zeszłej jesieni posadziłem odmianę 'Royal Purple' w miejscu, które okazało się nieco zacienione, do tego na glebie raczej nie wapiennej i z pewną ilością gliny (choć wymieszanej z piaskiem). Teraz rozważam jego przeprowadzkę i zastanawiam się czy:
1. Zmiana miejsca na mocno nasłonecznione znacząco wpłynie na wygląd krzewu? Czy może być to miejsce eksponowane na szczycie niewielkiej górki?
2. Można go przesadzić teraz, pod koniec czerwca, czy lepiej poczekać do jesieni?
3. Jak przygotować mu wapienną glebę? Wystarczy dodać sproszkowanego dolomitu/innego wapnia?
Czy jeśli na zboczu góki, poniżej planowanego nasadzenia mam kwaśne wrzosowisko wapienna gleba pod perukowcem będzie je odkwaszać?
Z góry wielkie dzięki za wszelkie sugestie.
Miejsce nasłonecznione bardzo dobrze mu zrobi . Przede wszystkim nabierze purpurowego koloru i lepiej będzie kwitnąć . Może być posadzony na górce gdzie jest bardziej sucho , bo takie stanowiska lubi . Z glebą nic nie rób . Ta co jest na górce będzie dobra i nie trzeba specjalnie ją przygotowywać . Perukowiec dobrze rośnie na zwykłej glebie ogrodowej .
Andrzeju
a w jakim wieku były twoje perukowce jak zawiązały pierwsze peruczki?

Tego nie pamiętam ale często robię sadzonki (odkłady poziome ) z mojego perukowca i niekiedy już w drugim lub trzecim roku ma peruki .anka_ pisze:Andrzejua w jakim wieku były twoje perukowce jak zawiązały pierwsze peruczki?
Teraz perukowca nie można przesadzać.Najlepiej przesadzać wiosną, jest sporo czasu, bo późno rusza.Przesadzać można też jesienią, ale sporo się wtedy ryzykuje, gdyż długo wegetuje i późno wchodzi w stan spoczynku.W razie mroźnej zimy można go stracić.Jesienią przesadzałabym tylko w razie jakiejś konieczności.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 sie 2009, o 14:23
- Kontakt:
Niestety już przesadziłem. Jakiś tydzień temu. Starałem się przenieść z całą bryłą korzeniową, może przetrwa.
W związku z ciągłymi ulewami moje świeżo posadzone(około 1 miesiąc temu) Perukowiec podolski i sosna bośniacka są ciągle lekko podtopione ,czy są to bardzo delikatne rośliny ?Może istnieje jakiś prosty i mało inwazyjny sposób (bez potrzeby przesadzania )żeby je odwodnić.Jestem jeszcze laikiem bo dopiero zaczełam aranżować swój ogród i chętnie wysłucham porad osób doświadczonych w tej dziedzinie .

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Podtopiony perukowiec
Ja bym odkopała z boku rowek i odprowadziła wodę,jeżeli roślina w niej stoi.Perukowce nie są aż tak delikatne,ale to nie roslina wodna więc na dłuższą metę będą jej gniły korzenie.
Halina
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Podtopiony perukowiec
Witam,
Zarówno Perukowce jak i Sosny to gatunki siedlisk raczej suchych i jałowych. Woda stagnująca zdecydowanie może im zaszkodzić - zwłaszcza jeśli są to rośliny młode i jeszcze nie zaadoptowały się ostatecznie. Jeżeli grunt na którym rosną ma tendencje do zastoisk wodnych przesadziłbym sadzonki w inne miejsce gdzie grunt jest bardziej piaszczysty. Można też spróbować odwodnić podłoże (odprowadzić wodę), a glebę osuszyć poprzez wymieszanie z piaskiem (ostrożnie by nie uszkodzić bryły korzeniowej roślin).
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Zarówno Perukowce jak i Sosny to gatunki siedlisk raczej suchych i jałowych. Woda stagnująca zdecydowanie może im zaszkodzić - zwłaszcza jeśli są to rośliny młode i jeszcze nie zaadoptowały się ostatecznie. Jeżeli grunt na którym rosną ma tendencje do zastoisk wodnych przesadziłbym sadzonki w inne miejsce gdzie grunt jest bardziej piaszczysty. Można też spróbować odwodnić podłoże (odprowadzić wodę), a glebę osuszyć poprzez wymieszanie z piaskiem (ostrożnie by nie uszkodzić bryły korzeniowej roślin).
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin