Czereśnia - cięcie

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czereśnia - cięcie

Post »

Kup Mospilan i jak najszybciej opryskaj wszystkie drzewa
Moje wątki
Festina Lente
Michal86
100p
100p
Od: 6 maja 2018, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam 2 letnią czereśnie kolumnową, co do odmiany pewnie nie taka jaką zamawiałem (zbiór II poł. VII), ale kolumnowa jest o dziwo na pewno.
W tym roku obrodziło ładnie, masę czereśni przy głównym pniu. Moje pytanie brzmi jak ją przyciąć, bo ma bardzo duże przyrosty ? Jak dobrze rozumiem kolumnowe owocują na jednorocznych przyrostach i z tegorocznego doświadczenia owoce rosną blisko głównego przewodnika, więc powinienem poskracać wszystkie jednoroczne przyrosty przynajmniej o połowę, jak nie więcej. Dobrze rozumiem. Dajcie znać.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Wszystkie boczne, jednoroczne pędy przyciąć za 5-7 liściem. Pozwoli to utrzymać wąski, kolumnowy pokrój i zapewni dobre owocowanie.
Pozdrawiam,

J
Zsim
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 kwie 2022, o 18:59

Post »

W tym roku kupiłem 2 czereśnie kolumnowe. Przed kupnem szukałem informacji na ich temat i na tej rosyjskiej stronie jest ich trochę.
Przetłumaczone jakimś automatem na polskihttps://garden.decorexpro.com/pl/sad-i- ... video.html
Po rosyjsku jest gdy usuniecie pl z linku. Te ich tłumaczenie jest słabe. Cięcie tłumaczyłem sobie ChatGPT i wyszło trochę lepiej, ale dalej trzeba się trochę domyślać.
W pierwszym roku wzrostu roślin, wierzchołek sadzonki jest przycięty, pozostawiając wzrost o 20 cm, boczne odgałęzienia są przycięte w odległości 12 cm od pędu. Pomiędzy nimi pozostaje ta sama odległość. Kształtowanie wiśni kolumnowej odbywa się w lipcu.
W drugim roku, odgałęzienia są przycięte o 20 cm od pędu, co daje wzrost o 30 cm.
W trzecim roku boczne odgałęzienia są ponownie przycięte, odsunięte od pnia o 35-40 cm. Centralne odgałęzienie pozostawia się, aby wyrosło o 25 cm, a w lipcu jest przycięte.
W czwartym roku wiosną konieczne jest przycięcie wiśni kolumnowej, przerzedzenie bocznych gałęzi, wycinanie cienkich i rosnących do wewnątrz.
Do piątego roku drzewo powinno osiągnąć wysokość 2-3 metrów, dalszy wzrost jest ograniczony. W lipcu przycinamy zielone boczne odgałęzienia i przerzedzamy je.
Zaczynając od szóstego roku, co trzy lata wykonuje się sanitarne przycinanie kolumnowych wiśni wiosną.
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

leff pisze: 1 sie 2023, o 09:35 Wszystkie boczne, jednoroczne pędy przyciąć za 5-7 liściem. Pozwoli to utrzymać wąski, kolumnowy pokrój i zapewni dobre owocowanie.
W ramach uzupełnienia o termin - to cięcie wykonuje się zaraz po zbiorze, czyli praktycznie teraz. Najpóżniej do połowy sierpnia.
Pozdrawiam,

J
jak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 cze 2009, o 08:46

Post »

Witam. Mam pytanie, czy można jeszcze o tej porze, skrócić przewodnik u dwuletniej czereśni?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Tnie się po zbiorach, ale Twoja jeszcze nie kwitła. Ja bym skróciła, tylko słoneczna i ciepła, sucha pogoda musi być, a nie plucha. No i tam sięgnąć i miejsce cięcia dokładnie maścią z funabenem zasmarować. Póki wrzesień.
Pozdrawiam! Gienia.
Jarek6295
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lut 2024, o 15:29

Cięcie wysokiej czereśni

Post »

Posiadam taką czereśnie. Drzewo rosło bez żadnej pielęgnacji na działce która zakupiłem kilka lat temu.
Chciałbym ją mocno przyciąć, gdyż jest problem ze zbiorem owoców tak wysoko nie wspominając już o oprysku.
Chciałbym zapytać czy przy jej kształcie jest to w ogóle możliwie?
Przycinając od góry zostałyby tylko grube gałęzie. :?
Proszę o pomoc. Cień drzewo rzuca piękny latem,ale z owoców nie ma pożytku. :)

Obrazek
Stara Jaga
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 sty 2024, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cięcie wysokiej czereśni

Post »

Miałam podobny problem. Drzewa stare i owocujące gdzieś w chmurach. Poprosiłam o ścięcie tych, które miały gałęzie tylko wysoko umiejscowione. Te, które miały także gałęzie niżej (tak bym mogła z ziemi obrywać owoce) miały zostać ścięte tak o 2/3. Czy przeżyją, nie wiem. Zobaczymy w najbliższych sezonach.
Mam też pytanie: czy taki wygląd pnia czereśni mówi nam, że w tym miejscu było przeprowadzone szczepienie?

Obrazek
bociankrasna
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 14:33

Re: Cięcie wysokiej czereśni

Post »

Można przyciąć czereśnie teraz ale nie więcej jak 1/3 korony nawet 1/4. I obniżenie owocowania przeprowadzić w ciągu 2, 3 lat. Za dużo wytniesz i drzewo może paść .
Co do wyglądu pnia tak to miejsce po szczepieniu. U mojej babci była taka właśnie czereśnia.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Re: Drzewa owocowe - cięcie [cz.III]

Post »

Mam czereśnie Regina na podkładce karłowej.
W tym roku będzie trzy lata .
Po lewej stronie wypuściła długi pęd .
Zastanawiam się czy uciąć , czy niech rosnie
Może słabo widać, to ten patyczek po lewej stronie

Obrazek

Obrazek
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Cztery czereśnie wykopałem, gdy po pięciu latach formowania korony wrzecionowej zacieniły mi pół działki. Teraz formowałbym na krzewy hiszpańskie do 2-2,5m wysokości.
Nie czuję się ekspertem, ale na chłopski rozum to w słoneczny dzień skróciłbym do 1m najgrubszy pęd, pozostałe dwa pionowe skróciłbym do 1/3 długości. Dolny poziomy wyciąłbym w całości.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki,
Tak zrobię.
Muszę poczytać o tych krzewach hiszpańskich , co to takiego .
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

https://www.ho.haslo.pl/article.php?id= ... 3&numer=12
To jest bardzo dobry pomysł. Tak właśnie próbuję zrobić z Bladoróżową, wkurzyła mnie bo rośnie w górę jak wieżowiec. Przycięłam ją w czwartek, jeszcze muszę poprawić. Młodziutka, jeszcze nie będzie kwitnąć a szaleje ze wzrostem.
Pozdrawiam! Gienia.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Muszę to kilka razy przeczytać, żeby załapać
:lol:
ODPOWIEDZ