suzana pisze: ↑19 kwie 2023, o 20:48
Szara pleśń w truskawkach uwielbia rozwijać się w środowisku gdzie jest wapno, chociaż truskawka potrzebuje wapna, ale z tym to lepiej uważać.
Kupiłam Marę de Bois jesienią, myślałam, że to Aldebaran ale już ma kwiatki więc to Mara, roślinki drobniutkie ale będą, odbiją. Jest w gruncie, nie okryta w zimie. Część kwiatków przemarzło. Bardzo wcześnie startuje na przedwiośniu.
Truskawka kupiona jako Olbrzymka czy Giganum ma bardzo zdrowe liście- nie ma plamistości, jakie owoce to zobaczę w sezonie, roślinki grube.
Miałam 1 prezent-niespodziankę, to była Kupczicha, był 1 owoc, niestety kury wydrapały.
Mam 4 odmiany: Polka, Kent, Pegasus i Albion (powtarzająca). Wszędzie jako ściółkę stosuję zrębkę.
Podczas suszy najlepiej radzi sobie Polka i zarazem jest najsłodsza. Kenta musiałem wspomagać podlewaniem. O Pegasusie wiele nie powiem, bo sadziłem na jesień i mam tylko kilka sztuk (jako uzupełnienie luk w truskawkach, które powypadały). Albion jest truskawką pnącą i trzeba szybko zbierać, bo gnije w grządkach. Bardziej nadaje się do doniczek. Jednak z niego nie zrezygnuję, bo potrzebuję mieć nawet małe ilości truskawek ale przez cały sezon przy niskim nakładzie prac. W doniczkach niestety trzeba często podlewać. Jednak na próbę zasadziłem kilka sadzonek do doniczek i zawiesiłem w tunelu.
jode22 pisze: ↑20 cze 2023, o 13:45
Chcę dokupić truskawkę późną. Czytałam, że smaczna jest Florence ale potrzebuje zapylacza. Czy to prawda A jeżeli nie ma zapylacza to co wtedy
Nie mogę już edytować proszę o połączenie z w wyższym postem.
Moje truskawki nn słodkie, bardzo wyraźny aromat poziomkowy, mięciutkie, delikatne, że językiem dadzą się rozgnieść o podniebienie, trzeba będzie jakoś krzaczki wyłuszczyć z gąszczu ogródka i wsadzić w sensowne miejsce. Zastanawiam się czy oryginalna odmiana nie skrzyżowała się u mnie z poziomką ?
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni12 Mój sad