Kawa - pielęgnacja, brązowe liście oraz inne problemy w uprawie
- olgierdyna
- 200p
- Od: 26 sie 2013, o 10:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawa - uprawa w domu
Mojej kawie też zdarzają się brązowe, suche miejsca na liściach. U mnie pomaga spryskiwanie liści wodą 

-
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to muszę spryskiwać chyba częściej a może pomoże:)
-
- 200p
Moja jedna kawa padła całkowicie. Przyczyną podejrzewam że była fuzarioza. Wszystkie liście były jakieś zwiędłe i czerniały. A potem całe gałązki zrobiły się czarne. Nic nie mogłam już zrobić.;( Została mi ostatnia kawa. Poleci ktoś jak ją chronić przed tą straszną chorobą. Czy środek Kaptan50 jest dobrym środkiem do oprysków? Jakie produkty do ochrony polecacie?
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Żadnych środków. Przecież masz kawę w mieszkaniu i co, trutkę chcesz sobie zafundować? Jak roślina ma odpowiednie warunki to nie są potrzebne żadne środki. Wiem że zima jest trudnym okresem dla roślin doniczkowych, ale najważniejsze warunki to nie zasuszyć gleby, nie przelać, odpowiednia a więc nieduża dawka nawozu, w zimie również. Dobrze też spryskiwaczem potraktować bo lubi kawa spryskiwanie. Może kilka liści zbrązowieć i opaść, ale w lecie nadrobi.I to by było na tyle.
ania1590
Witam,
Mam sadzonkę kawy od maja gdy ją dostałam miała już koło 3 lat.
Przez całe lato szybko rosła i zakwitła, ma obecnie dwa dojrzewające nasionka
Zastanawiam się co zrobić teraz, ile powinien trwać okres spoczynku? Mam oszklony balkon temperatura od prawie dwóch miesięcy utrzymuje się w granicach 18-12 stopni. Chciałabym jak najdłużej aby pozostała na balkonie, ponieważ w domu temperatura jest wyższa i nie sprzyja utrzymania stanu spoczynku.
Proszę o pomoc bardziej doświadczonych
Mam sadzonkę kawy od maja gdy ją dostałam miała już koło 3 lat.
Przez całe lato szybko rosła i zakwitła, ma obecnie dwa dojrzewające nasionka

Zastanawiam się co zrobić teraz, ile powinien trwać okres spoczynku? Mam oszklony balkon temperatura od prawie dwóch miesięcy utrzymuje się w granicach 18-12 stopni. Chciałabym jak najdłużej aby pozostała na balkonie, ponieważ w domu temperatura jest wyższa i nie sprzyja utrzymania stanu spoczynku.
Proszę o pomoc bardziej doświadczonych

-
- 200p
Witam.. Nie wiem co się dzieje z moja kawa. Jej liście są jakieś dziwne.

Pomocy. Niektóre liście są jakieś jakby trochę zwiędłe. Czy to coś groźnego?

Zobacz czy na liściach nie ma tarczników, bo liście na zdjęciu wydają się lepkie a to jeden z objawów tarczników.daria11715 pisze:Witam.. Nie wiem co się dzieje z moja kawa. Jej liście są jakieś dziwne.
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ludzie ale macie problem ....... Wstawcie kawę no na korytarz jak macie i aby średnia była około +16 i kawie nic nie będzie!!
Podlewać sporadycznie i będzie ok
W domu w moim przypadku kawa zrzucała dużo liści i lepiej je dać chłodne miejsce i bardzo mało gubi szczególnie dolne ale to normalne .

Podlewać sporadycznie i będzie ok
W domu w moim przypadku kawa zrzucała dużo liści i lepiej je dać chłodne miejsce i bardzo mało gubi szczególnie dolne ale to normalne .

Maniak roślin egzotycznych 

-
- 200p
mala_mi24
Zauważyłam na paru liściach te tarczniki. Co w takim razie mogę zrobić? Jak je zlikwidować z mojej kawy?
Zauważyłam na paru liściach te tarczniki. Co w takim razie mogę zrobić? Jak je zlikwidować z mojej kawy?
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
daria11715
Daria chciałam zapytać czy kupiłaś ten środek i czy testowałaś, bo też boję się tej choroby.
Dodam, że moje kawy są małe i nie owocują, więc nie ma zagrożenia "zatruciem".
Odnośnie tarczników piszą w tym wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=18&t=1518
Daria chciałam zapytać czy kupiłaś ten środek i czy testowałaś, bo też boję się tej choroby.
Dodam, że moje kawy są małe i nie owocują, więc nie ma zagrożenia "zatruciem".
Odnośnie tarczników piszą w tym wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=18&t=1518
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
-
- 200p
Kasienkar
Stosowałam ten środek, lecz niestety nie pomógł. Moja ostatnia kawa podzieliła los poprzedniej.. Gałązki te co były zielone z czerniały. Zostało tylko to co zdążyło zdrewnieć. Kawa chyba okazała się za trudną rośliną dla mnie, chociaż starałam się jak mogłam. Ale pewnie za późno zareagowałam. Jeżeli wcześnie zauważysz symptomy choroby to ustrzeżesz kawę przed tą chorobą. Niby jeżeli trzyma się w domu to nie trzeba stosować środków chemicznych. Ale przy tej chorobie inaczej się nie da.. Ale być może był zbyt słaby na to. Może są środki silniejsze. U mnie w ogrodniczym był tylko taki więc kupiłam. A i jeśli zauważysz symptomy choroby to niezwłocznie przesadź kawę do nowej ziemi nie zwlekając. Ja swoją zgubiłam tym że zwlekałam z przesadzeniem. Pilnuj kaw:)
Stosowałam ten środek, lecz niestety nie pomógł. Moja ostatnia kawa podzieliła los poprzedniej.. Gałązki te co były zielone z czerniały. Zostało tylko to co zdążyło zdrewnieć. Kawa chyba okazała się za trudną rośliną dla mnie, chociaż starałam się jak mogłam. Ale pewnie za późno zareagowałam. Jeżeli wcześnie zauważysz symptomy choroby to ustrzeżesz kawę przed tą chorobą. Niby jeżeli trzyma się w domu to nie trzeba stosować środków chemicznych. Ale przy tej chorobie inaczej się nie da.. Ale być może był zbyt słaby na to. Może są środki silniejsze. U mnie w ogrodniczym był tylko taki więc kupiłam. A i jeśli zauważysz symptomy choroby to niezwłocznie przesadź kawę do nowej ziemi nie zwlekając. Ja swoją zgubiłam tym że zwlekałam z przesadzeniem. Pilnuj kaw:)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lut 2014, o 10:42
Kawa arabska - problem
Witam,
Posiadam półroczną kawę arabską i ostatnio (od miesiąca) dziwnie wygląda. Liście ma zdrowe i błyszczące ale też żółtą i pomarszczoną łodygę. Spotkał się ktoś z czymś takim?
Pozostałe kawy z tego samego wysiewu mają ładne zielone łodygi.
Może uraziłam ją przesadzając za wcześnie? (miała wtedy 2 liście)
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Posiadam półroczną kawę arabską i ostatnio (od miesiąca) dziwnie wygląda. Liście ma zdrowe i błyszczące ale też żółtą i pomarszczoną łodygę. Spotkał się ktoś z czymś takim?
Pozostałe kawy z tego samego wysiewu mają ładne zielone łodygi.
Może uraziłam ją przesadzając za wcześnie? (miała wtedy 2 liście)
Z góry dziękuję za odpowiedź.