Cytrusy - porady ogólne

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Re: Cytrusy - Porady Czarodzieja

Post »

... ale zdecydowanie wolę kwiaty, niż większy przyrost roczny :) .
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

AniaZ twoja cytryna jest zbyt młoda jeszcze i wytwarza same męskie kwiaty nie posiadające słupka a mające jedynie pręciki z pyłkiem, z czasem wytworzy kwiaty które samoczynnie się zapyla i dojdzie do zawiązania owocu, co do tych liści to nie do końca tak jest, jeśli roślina ma nawet sześć liści ale jest silna w systemie korzeniowym (twoja zapewne jest sadzonką ukorzeniana wegetatywnie czyli o słabszym systemie korzeniowym niż cytrusy szczepione) i sama zdecyduje, że utrzyma owoc to będzie on rósł i nie zostanie zrzucony przez roślinę. :wink:
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p

Post »

W takim razie pozostaje mi czekać :wink:.
Trochę nie rozumiem drugiej części zdania Czarodzieju.
Po czym poznać, że taka dwuletnia sadzonka była ukorzeniana wegetatywnie?
Po roku czasu obserwuję dużą ilość kwiatów i mały przyrost roczny. Skąd wiadomo, że cytryna ma słabszy system korzeniowy?
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu czy widać na twojej roślinie miejsce szczepienia czyli goły pinek potem jakby zasklepiona rana i dalej dalsza część? czy jest jednolity pinek wyrastający z ziemi? Sądzę że to drugie, wegetatywne ukorzenianie to inaczej w odpowiednich warunkach ucięty kawałek gałązki cytrusa włożony w wilgotny perli gdzie z takiej gałązki wybijają korzonki po czym przesadza się to do ziemi podhodowuje trochę i sprzedaje np. takiej osobie jak ty. Cytrusy które w ten sposób zostały uzyskane słabiej rozwijają system korzeniowy bo brak im korzenia głównego tzw. serca systemu korzeniowego jaki wyrasta z cytrusa hodowanego z nasiona :wink:
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p

Post »

No to wszystko jasne :wink:.
Jest to zdecydowanie (nie szczepiony) jednolity młody pieniek wyrastający z ziemi - ukorzeniony wegetatywnie ;:3.
Rozumiem, że gdyby był hodowany z nasionka to by nie kwitł. Zamotałam się tu trochę tylko z tym systemem korzeniowym.
Tak czy inaczej moja cytryna jest za młoda na owoce.
Póki co, kwiatki ładne ma ... :wink:
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
WojtekB
50p
50p
Od: 1 kwie 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Cytrusy c.d.

Post »

Witam ponownie :)

Pisałem tu o moich mandarynkach (chyba mi na to wygląda) TU. Teraz wyglądają tak:
Obrazek
Przepraszam za jakość zdjęcia :oops:
Przestawiłem je na wschodni parapet, podlewam wodą przegotowaną (lub jak mam pod ręką wodą destylowaną)
Czy na Twoje oko Czarodziej_ nadają się na przesadzenie czy poczekać jeszcze z miesiąc (będą miały już prawie 6 miesięcy wtedy) :?:

A teraz moja próba z cytrynami :) :
Obrazek
Dwie jeszcze kiełkują w osobnych doniczkach :) Ziemia specjalna dla cytrusów, woda destylowana i szklarenka. Zasiałem je w połowie czerwca (przez sesje zapomniałem je przestawić na wschodni parapet, przed przestawieniem wykiełkowała tylko jedna). Jakieś rady do tych maluchów czy wszystko bez zmian :?:

I teraz pytanie: czy pomarańcze są trudniejsze do wyhodowania niż mandarynka lub cytryna (żadna mi nie wzeszła, a wsadziłem nasiona w tym samym momencie co cytryny) :?:
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jak mogę coś dodać :wit jak dla mnie wyglądaj ładnie.
Są malutkie co prawda, ale cóż trzeba czekać. Ja bym nie czekał tylko już rozdzielał, chyba, że chcesz je uprawiać grupowo :lol: ale to chyba, za duża roślina do takiej uprawy. Widzę, że Ci się spodobało skoro tyle ich wysiałeś :tan , ja ostatnio tak zaszalałem z fikusami, też rosną teraz jak na drożdża
pozdrawiam.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
WojtekB
50p
50p
Kontakt:

Post »

Jedna cytryna trafiła już do oddzielnej doniczki - pozostałe 6 przeprowadzka czeka trochę później :?
Awatar użytkownika
WojtekB
50p
50p
Kontakt:

Post »

Kolejne dwie wylądowały w oddzielnych doniczkach (ciekawe co z tego wyjdzie ?).
sabik86

Post »

witam, jakiś czas temu posadziłam pestki mandarynek i liczi w jednej doniczce. teraz są to już ok. 10 cm roślinki. moje pytanie brzmi: czy powinnam je rozsadzić czy mogą tak rosnąć w grupie?
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p

Post »

Co może być przyczyną gubiebnia liści u cytryny?
Zabrałam moją cytrynę z tarasu do domu jak noce zrobiły się chłodne i zgubiła sporo liści. :(
Liście tegoroczne wydają się być zdrowe. Natomiast wszystkie wcześniejsze uschły. Co może być tego przyczyną?
Żadnego robactwa na roślinie nie zaobserwowałam.
Mam jakoś reagować, czy zostawić ją tak w spokoju do wiosny?
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Cytryna dolne liście (starsze) zrzuca mimowolnie podczas grubienia pnia (łodyg).
Gorzej jeżeli przysychają nowe liście, lub czubki z których powstają nowe łodygi.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p

Post »

W takim razie to chyba jest normalny proces.
W zeszłym roku na jesieni cytryna liści nie zrzucała (kupiłam ją w zeszłym roku na wiosnę), a teraz widzę, że zrzuca te dwuletnie.
Tegoroczne liście wydają się być zdrowe.
Dziękuję
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Możesz wrzucić zdjęcie cytryny, w tedy upewnisz się, że to żaden problem a czynnik naturalny.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p

Post »

To chyba jednak nie jest normalne. Wstawiłam moją cytrynę do chłodnego pomieszczenia (jakieś 15 st.) dalej gubi liście, młode i zdrowe, a młode pędy zasychają :roll:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”