Pędraki - metody skutecznego zwalczanie - 1cz.
Pedraki
Witam mam pewien problem zaczęłam dziś przekopywać ziemię pod lilie. Nie planowałam ich sadzenia zwłaszcza taką pora, ale dostałam od znajomej 100 cebulek Lili i tak chciała je wyrzucić. Wracając do problemu. Przekopując ziemię wybrałam z niej sporo ilość pędraków tzw. larw chrabąszcza. Czy sadzić tam lilie ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pędraki - metody skutecznego zwalczanie - 1cz.
W czasie przesiewania kompostu na 2 taczki przez sitko upolowałem 82 pędraki. 

Pozdrawiam Andrzej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Koteq06, przekop jeszcze raz, i jeszcze raz pazurkami, powybieraj wszystkie pędraki i możesz sadzić. Nie daj im szans na przeżycie.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 mar 2023, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry.
Jestem w trakcie przeprowadzania następującego eksperymentu:
We wrześniu użyłem Nematop pod rododendrony po jakichś trzech tygodniach po zaniku dorosłych opuchlaków. Część nicieni zaaplikowałem do pudełka ok. 0,5 l z ziemią i trawą, w którym umieściłem pięć lub sześć małych pędraków. Nicienie przed aplikacją sprawdziłem pod mikroskopem - były żywe. Co ok. trzy tygodnie wysypuję ziemię i sprawdzam; kilka dni temu ( ok. 10 listopada - dwa miesiące po założeniu hodowli ) pędraki wciąż miały się dobrze, urosły wyraźnie. Tak, że ten, tego...
Jestem w trakcie przeprowadzania następującego eksperymentu:
We wrześniu użyłem Nematop pod rododendrony po jakichś trzech tygodniach po zaniku dorosłych opuchlaków. Część nicieni zaaplikowałem do pudełka ok. 0,5 l z ziemią i trawą, w którym umieściłem pięć lub sześć małych pędraków. Nicienie przed aplikacją sprawdziłem pod mikroskopem - były żywe. Co ok. trzy tygodnie wysypuję ziemię i sprawdzam; kilka dni temu ( ok. 10 listopada - dwa miesiące po założeniu hodowli ) pędraki wciąż miały się dobrze, urosły wyraźnie. Tak, że ten, tego...