Czosnek "Słoniowy" - Elephant garlic
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czosnek "Słoniowy" - Elephant garlic
Tak, to faktycznie nie jest czosnek. Ja uprawiam go bardziej z ciekawości niż nawet konsumpcyjnych powodów. Swojego czosnku mam ponad miarę, także jakoś nie muszę nad słoniowym myśleć. 

- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Aria, Błażej, dziękuję za odpowiedzi, chociaż przy okazji ostudziliście moje zapędy.
Raczej czosnek powinien dla mnie smakować czosnkiem. Może kiedyś zmienię zdanie, ale póki co nie przepadam za porami, sadzę kilkanaście sadzonek rocznie "do rosołu", ale i bez niego bym się obeszła, do tego zależy mi na długim przechowaniu w nieidelanych warunkach zatem słoń, to nie jest to czego szukam.
W tym roku mam kilka główek "zdobycznych" czosnków (z jednej główki, posadzonych jesienią). Jak dla mnie bardzo duże (muszę zmierzyć średnicę), ale raczej to nie słoń, chociaż z 8 cm może mieć. Muszę sprawdzić smak, ale dam im obeschnąć, żeby zobaczyć, które zostawić na później, a które na teraz.
edit: zmierzyłam i średnica jest max 6,5 cm, zawsze miałam mniejsze główki, więc to pewnie zwykły czosnek.

Raczej czosnek powinien dla mnie smakować czosnkiem. Może kiedyś zmienię zdanie, ale póki co nie przepadam za porami, sadzę kilkanaście sadzonek rocznie "do rosołu", ale i bez niego bym się obeszła, do tego zależy mi na długim przechowaniu w nieidelanych warunkach zatem słoń, to nie jest to czego szukam.

W tym roku mam kilka główek "zdobycznych" czosnków (z jednej główki, posadzonych jesienią). Jak dla mnie bardzo duże (muszę zmierzyć średnicę), ale raczej to nie słoń, chociaż z 8 cm może mieć. Muszę sprawdzić smak, ale dam im obeschnąć, żeby zobaczyć, które zostawić na później, a które na teraz.
edit: zmierzyłam i średnica jest max 6,5 cm, zawsze miałam mniejsze główki, więc to pewnie zwykły czosnek.
pozdrawiam Ewa
Podkopałam parę główek czosnku słoniowego, są bardzo duże i nie mogę się doczekać zbiorów 

Jeśli ząbki wykiełkują w przyszłym roku, z każdego uformuje się okrągła pojedyncza cebula, która w następnym roku da już normalną główkę z ząbkami. Jeśli wykiełkuje za 2 lata, bo też tak czasem bywa, wszystko przesunie się o rok.
- BobejGS
- Kontakt:
Próbowałem dwa razy z przybyszowych i ani myślały kiełkować. W tym roku znów mam ich sporo i ponownie wysieje. Jednak tym razem w jakąś doniczke, by mieć pełną kontrolę nad nimi.
Spróbuj obrać je z tej twardej łupiny, podobno wtedy kiełkują szybciej. Ja zakopuję cebulki przybyszowe płytko na grządce z kwiatami, kiełkują tam sobie kiedy chcą i zabieram jak wykształcą cebule.
- BobejGS
- Kontakt:
Próbowałen już wielu ,myków" z nimi. 
Obieranie, mrożenie, sparzanie, rysowanie, szlifowanie, moczenie w różnych specyfikach. Miałem ich ogrom w tamtym roku. Nic nie wyszło.

Obieranie, mrożenie, sparzanie, rysowanie, szlifowanie, moczenie w różnych specyfikach. Miałem ich ogrom w tamtym roku. Nic nie wyszło.
- WacekJ
- 200p
- Od: 22 maja 2011, o 16:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Włożyłem bulwki do wody a ponieważ po tygodniu moczenia nie pokazały oznak życia zacząłem je rozbierać gdyż na angielskojęzycznych stronach przeczytałem że łupinkę przed posadzeniem bulwki trzeba naciąć nie uszkadzając bulwki . Okazało się że bulwkę okrywają 3 łupinki - dwie grube i twarde i trzecia jako cienka błonka - zdjąłem dwie bo po namoczeniu łatwo się dało to to zrobić . Gołe bulwki posadziłem do skrzynki i będę trzymał w domu - jeżeli zaczną kiełkować przed nastaniem mrozów przesadzę do ogrodu .Pisali że z takiej bulwki wyrośnie ząbek z niego w następnym roku cebula która po kolejnym roku da ząbki .

Wsadziłam dziś 100 ząbków czosnku słoniowego, resztę i ząbki przybyszowe posadzę między kwiatami na rabatach, przydadzą się do wykorzystania na zielono 

-
- 200p
- Od: 20 lip 2018, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja robiłam podobnie, z tym, że nie zdejmowałam całych osłon, ale tylko uszkadzałam tę zewnętrzną łupinę (ona jest najtwardsza) i tak sadziłam jesienią do gruntu. Po 3 latach zrobiło się tyle tego czonsku, że rozdaję sąsiadom i ciągle mam go pełnoWacekJ pisze:Włożyłem bulwki do wody a ponieważ po tygodniu moczenia nie pokazały oznak życia zacząłem je rozbierać gdyż na angielskojęzycznych stronach przeczytałem że łupinkę przed posadzeniem bulwki trzeba naciąć nie uszkadzając bulwki . Okazało się że bulwkę okrywają 3 łupinki - dwie grube i twarde i trzecia jako cienka błonka - zdjąłem dwie bo po namoczeniu łatwo się dało to to zrobić . Gołe bulwki posadziłem do skrzynki i będę trzymał w domu - jeżeli zaczną kiełkować przed nastaniem mrozów przesadzę do ogrodu .Pisali że z takiej bulwki wyrośnie ząbek z niego w następnym roku cebula która po kolejnym roku da ząbki .

Pozdrawiam,
Iwona
Iwona
-
- 100p
- Od: 25 wrz 2011, o 23:16
Gdzie moge kupic zabki do sadzenia?
Widziałam na alegro ostatnio, pewnie w innych miejscach też jest 

- BobejGS
- Kontakt:
W wielu miejscach się znajdzie. Nawet Ja jakiś czas temu sprzedawałem ale jak zebrał się końcowy termin sadzenia dla mnie, to wysadziłem całą reszte większych ząbków i zostały już odrzuty, do zjedzenia.