Kalendarz biodynamiczny
Re: Kalendarz biodynamiczny
No dobrze to kontynuuję.
W fazie NOWIU woda odpływa do części podziemnych rośliny. Korzenie są wtedy wrażliwe na wszelkie uszkodzenia, za to części nadziemne są mało wrażliwe. Jest to odpowiednia pora na usuwanie chorych pędów i przycinanie pędów zdrowych. W tym czasie polecane jest jako skuteczne zwalczanie chorób roślin czy szkodników.
Nie zaleca się natomiast wysiewania, wysadzania pikowania i przesadzania roślin korzeniowych (gdzie korzenie potem wykorzystujemy), oraz odchwaszczanie, okopywanie.
W I KWADRZE gdy księżyca przybywa woda jest transportowana od korzeni do góry rośliny, liści, owoców. W tym czasie należy sadzić, przesadzać, siać warzywa liściowe oraz sadzenie drzew i krzewów owocowych. Jest to bardzo dobra pora na przygotowanie sadzonek do ukorzeniania, szczepienie drzew i krzewów oraz zasilanie gleby. Korzenie roślin są w tym czasie najmniej wrażliwe na uszkodzenia, ładnie się przyjmują i ukorzeniają. Możemy swobodnie wyrywać chwasty, okopywać rośliny, przekopywać grządki i spulchniać ziemię w doniczkach. Jeżeli w tym czasie jest konieczne jakieś cięcie to nie powinno być ono zbyt intensywne, bo może spowodować nadmierny wyciek soku z rośliny. To z kolei najlepsza pora na zbiór owoców i warzyw do bezpośredniego spożycia, są wtedy bardzo soczyste, mają największą wartość odżywczą. To także dobra pora na zbiór ziół i przypraw, są najbardziej aromatyczne.
w III Kwadrze gdy księżyca "ubywa" woda odpływa z części nadziemnych roślin do części podziemnych, korzeni, bulw, wtedy części nadziemne są mało wrażliwe na uszkodzenia. Najlepszy czas na sadzenie przesadzanie i cięcie drzew, żywopłotów. Rośliny się szybciej regenerują, i przyjmują w nowym miejscu, a cięte tracą mniej soków. Zalecany jest również siew i sadzenie roślin cebulowych, motylkowych i korzeniowych. Zaleca się zbiór owoców i warzyw do dłuższego przechowywania oraz obróbki termicznej.
Z kolei znaki Zodiaku zostały podzielone na 4 żywioły: ogień, ziemia, powietrze i woda. Do każdego żywiołu przypisano części roślin, na które najlepiej oddziałuje księżyc w tym czasie: korzenie, liście, owoce, kwiaty.
W wielu tabelach podano który znak zodiaku należy do odpowiedniego trygonu.
Jeśli księżyc jest w którymś ze znaków ognia - jest to najlepszy czas na pielęgnację roślin, których plonem są owoce i nasiona.
Gdy księżyc jest w którymś ze znaków ziemi, najlepiej jest wykonywać prace związane z roślinami, których plonem są części podziemne. Jest to najlepszy czas na przesadzanie drzew i zbiór warzyw korzeniowych.
Jeśli księżyc jest w którymś ze znaku powietrza oznacza odpowiedni moment na siew i pielęgnację roślin kwiatowych.
Jeśli księżyc jest w którymś ze znaków wody - należy siać i pielęgnować rośliny których plonem są liście i zioła. Ale nw tym czasie nie zbiera się z kolei samych plonów, mogą się nieco gorzej przechowywać.
Układając samodzielnie harmonogram prac ogrodniczych należy wziąć pod uwagę po 1 warunki pogodowe. dopiero w dalszej kolejności fazę księżyca, a następnie warto sprawdzić w jakim znaku satelita znajduje się danego dnia.
A teraz kilka słów ode mnie na koniec. Nie jest to moja wiedza, tylko jak obiecałam, gdy znalazłam dokładniejsze omówienie rozpatrywanego przez nas problemu, przedstawiłam je tu na forum. Jedynie na priv mogę podać skąd wzięłam te wyjaśnienia.
W fazie NOWIU woda odpływa do części podziemnych rośliny. Korzenie są wtedy wrażliwe na wszelkie uszkodzenia, za to części nadziemne są mało wrażliwe. Jest to odpowiednia pora na usuwanie chorych pędów i przycinanie pędów zdrowych. W tym czasie polecane jest jako skuteczne zwalczanie chorób roślin czy szkodników.
Nie zaleca się natomiast wysiewania, wysadzania pikowania i przesadzania roślin korzeniowych (gdzie korzenie potem wykorzystujemy), oraz odchwaszczanie, okopywanie.
W I KWADRZE gdy księżyca przybywa woda jest transportowana od korzeni do góry rośliny, liści, owoców. W tym czasie należy sadzić, przesadzać, siać warzywa liściowe oraz sadzenie drzew i krzewów owocowych. Jest to bardzo dobra pora na przygotowanie sadzonek do ukorzeniania, szczepienie drzew i krzewów oraz zasilanie gleby. Korzenie roślin są w tym czasie najmniej wrażliwe na uszkodzenia, ładnie się przyjmują i ukorzeniają. Możemy swobodnie wyrywać chwasty, okopywać rośliny, przekopywać grządki i spulchniać ziemię w doniczkach. Jeżeli w tym czasie jest konieczne jakieś cięcie to nie powinno być ono zbyt intensywne, bo może spowodować nadmierny wyciek soku z rośliny. To z kolei najlepsza pora na zbiór owoców i warzyw do bezpośredniego spożycia, są wtedy bardzo soczyste, mają największą wartość odżywczą. To także dobra pora na zbiór ziół i przypraw, są najbardziej aromatyczne.
w III Kwadrze gdy księżyca "ubywa" woda odpływa z części nadziemnych roślin do części podziemnych, korzeni, bulw, wtedy części nadziemne są mało wrażliwe na uszkodzenia. Najlepszy czas na sadzenie przesadzanie i cięcie drzew, żywopłotów. Rośliny się szybciej regenerują, i przyjmują w nowym miejscu, a cięte tracą mniej soków. Zalecany jest również siew i sadzenie roślin cebulowych, motylkowych i korzeniowych. Zaleca się zbiór owoców i warzyw do dłuższego przechowywania oraz obróbki termicznej.
Z kolei znaki Zodiaku zostały podzielone na 4 żywioły: ogień, ziemia, powietrze i woda. Do każdego żywiołu przypisano części roślin, na które najlepiej oddziałuje księżyc w tym czasie: korzenie, liście, owoce, kwiaty.
W wielu tabelach podano który znak zodiaku należy do odpowiedniego trygonu.
Jeśli księżyc jest w którymś ze znaków ognia - jest to najlepszy czas na pielęgnację roślin, których plonem są owoce i nasiona.
Gdy księżyc jest w którymś ze znaków ziemi, najlepiej jest wykonywać prace związane z roślinami, których plonem są części podziemne. Jest to najlepszy czas na przesadzanie drzew i zbiór warzyw korzeniowych.
Jeśli księżyc jest w którymś ze znaku powietrza oznacza odpowiedni moment na siew i pielęgnację roślin kwiatowych.
Jeśli księżyc jest w którymś ze znaków wody - należy siać i pielęgnować rośliny których plonem są liście i zioła. Ale nw tym czasie nie zbiera się z kolei samych plonów, mogą się nieco gorzej przechowywać.
Układając samodzielnie harmonogram prac ogrodniczych należy wziąć pod uwagę po 1 warunki pogodowe. dopiero w dalszej kolejności fazę księżyca, a następnie warto sprawdzić w jakim znaku satelita znajduje się danego dnia.
A teraz kilka słów ode mnie na koniec. Nie jest to moja wiedza, tylko jak obiecałam, gdy znalazłam dokładniejsze omówienie rozpatrywanego przez nas problemu, przedstawiłam je tu na forum. Jedynie na priv mogę podać skąd wzięłam te wyjaśnienia.
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja chyba wiem, skąd.
Szkoda, że nie mamy różnych źródeł. Przeglądałam ostatnio kilka kalendarzy dostępnych w internecie i chyba żaden nie powiedział mi niczego nowego. Może jednak wszystko do tej pory robiłam dobrze?
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz (ale nie tylko ta jedna
), czy za moment wysiewu nasion uważa się ich umieszczenie w ziemi, czy może wcześniejsze moczenie/trzymanie na waciku też się liczy? Wydaje mi się, że to drugie, bo od tego momentu nasionko na kontakt z wodą i podlega wpływom Księżyca.

Nie, to nie z internetu, dlatego też tyle czasu zajmowało mi przepisywanie. Myślę tak jak ty, że czas odkąd namoczyłaś, to jest wg mnie pierwszy etap wysiewu. Czy zetkną się z wodą w ziemi czy na gazie to chyba to to samo.
Co do kalendarza czy raczej zacytowanych wyjaśnień, to ich autorem - już znalazłam jest dr Zbigniew Kołaczkowski
Co do kalendarza czy raczej zacytowanych wyjaśnień, to ich autorem - już znalazłam jest dr Zbigniew Kołaczkowski
- Dyshia
- 1000p
Wiem, że nie z netu. Chodziło mi o to, że mamy taki sam kalendarz.
Też mi się wydaje, że nie moze być istotne, czy wysiew jest do ziemi, włókna kokosowego czy na watę, jedynym kluczem jest woda.

Sama dopiero niedawno zaciekawiłam się biokalendarzem, stąd w tym roku jak będzie okazja to będą to raczej prace eksperymenty niż całkiem świadome pełne zastosowanie. Poza tym gdy działkę przejęłam dopiero w październiku, to na ścisłe biozastosowanie niestety czasu mi może zabraknąć 

- Dyshia
- 1000p
Ja pierwszy taki kalendarz zobaczyłam trochę ponad rok temu, wydanie na rok 2006. Teściowa poszukała mi "wydawnictw ogrodniczych" w domu i chyba uznała, że to też się kwalifikuje.
Byłam zachwycona i niedługo potem poszłam kupić aktualny. No i tak, jak wspominałam, używam go przede wszystkim do planowania wysiewów, ale jego najmocniejszą stroną jest sam fakt bycia kalendarzem, gdzie mogę sobie zapisać dzień po dniu co wysiałam, kupiłam, posadziłam.
I na koniec roku mam gotowe archiwum.

Teraz na przykład księżyc wznosi się i się dopełnia. Powinno być widoczne na małych siewkach, że rosną o wiele szybciej niż jeszcze tydzień temu przy bardzo podobnym nasłonecznieniu
Gdyby było lato można by było skoczyć po pomidora ponieważ byłby najbardziej soczysty 

No i właśnie ja powinnam zrobić podobnie tzn zapisywać co wysiałam i kiedy. Obiecuję, że w celu sprawdzenia, jak tylko następne najdrobniejsze prace wykonam sobie zanotuję, będzie jakaś możliwość oceny.
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co roku sieję nasiona na rozsadę sama i wcześniej nie wiedziałam nawet na czym polega ta zależność od księżyca.
Zmieniło się teraz tyle, że wiem na czym polega ale nie wiem czy działa
Tak czy owak w tym roku kalendarz biodynamiczny już kupiłam, bo jak coś nie zaszkodzi a może pomóc to czemu nie stosować
Zresztą planuję sobie pierwsze wysiewy i sadzenie. Podlewaniem czy motyczeniem według kalendarza już się nie przejmuję, bo to chyba nie ma aż takiego znaczenia
Zmieniło się teraz tyle, że wiem na czym polega ale nie wiem czy działa

Tak czy owak w tym roku kalendarz biodynamiczny już kupiłam, bo jak coś nie zaszkodzi a może pomóc to czemu nie stosować

Zresztą planuję sobie pierwsze wysiewy i sadzenie. Podlewaniem czy motyczeniem według kalendarza już się nie przejmuję, bo to chyba nie ma aż takiego znaczenia

Pozdrawiam, Monika
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
No właśnie, czy faktycznie są takie widoczne różnice w tych zasiewach szczególnie
Macie jakieś porównania obiektywne
Ja do tej pory kierowałam się intuicją, jeśli chodzi o sianie.
Teraz chciałam wysiać już trochę pomidorków, ale cały czas było mało słońca i dni takie typowo zimowe,
więc stwierdziłam, że jeszcze nie. Teraz słońca jest już więcej ( dziś chyba będzie bardzo słoneczny dzień),
ale z kolei wg kalendarza biodynamicznego siew roślin owocujących dopiero w piątek powinno się przeprowadzić.
No i sama nie wiem czekać do piątku, czy siać

Macie jakieś porównania obiektywne

Ja do tej pory kierowałam się intuicją, jeśli chodzi o sianie.
Teraz chciałam wysiać już trochę pomidorków, ale cały czas było mało słońca i dni takie typowo zimowe,
więc stwierdziłam, że jeszcze nie. Teraz słońca jest już więcej ( dziś chyba będzie bardzo słoneczny dzień),
ale z kolei wg kalendarza biodynamicznego siew roślin owocujących dopiero w piątek powinno się przeprowadzić.
No i sama nie wiem czekać do piątku, czy siać

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Poczekaj chociaż do piątku bo teraz jest jeszcze za wcześnie
Sam zamierzam wysiać pomidory (do tunelu) 1 marca, zgodnie z kalendarzem biodynamicznym to będzie niezła pora do siewu.

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
Czy w tą sobotę 25 mogę siać pomidory ,bo mam czas , lecz nie mam kalendarza
podpowiedzcie proszę ,chcę do tunelu a 1 marca to późno dość w ubiegłym roku siałam 17 II

- HalinaK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
kamma
według Ekologicznego Poradnika Księżycowego 2012 - Zbigniewa Przybylaka sobota 25 luty jest idealnym dniem do wysiewów.