Glebogryzarka jaką kupić?Opinie użytkowników.

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Glebogryzarka jaką kupić?Opinie użytkowników.

Post »

No trochę zaszalałem z zakupem, nawet nie przyznaje się do metrażu ;:oj . Ale jak bym miał kupować drugi raz to znowu taką konkretną, lubię zabawki a taki pseudo traktorek zawsze chciałem mieć :heja .
GAZTO
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 mar 2021, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zenmach Witaj,
Chciałbym zakupić urządzenie które używasz (Hortmasz HGS X620N) -chyba że już nie uzywasz:). Czy nadal podtrzymujesz swoją wcześniejsza opinię i generalnie jesteś zadowolony z tego urządzenia? Mam klika pytań b. szczegółowych:
1. Czy jest możliwość demontaży noży zewnętrznych od Glebogryzarki -tak żeby zawęzić pole pracy -mniej niż 62cm (to jest rozumiem szerokość standardowa) -chodzi o pracę pomiędzy rzędami roślin (truskawek),
2. Jaki jest rozstaw kół - chodzi o wpasowanie w rządki?
3. Rozumiem, że można rozłączyć pracę glebogryzarki - od pracy kół transportowych,
4. Sposób podłączenia innych akcesoriów niż glebogryzarka (np. pług) nie jest kłopotliwy? -tak jakby była rozkładana przekładnia - co z olejem którym jest zalana przekładnia
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p

Post »

Istnieje możliwość odłączenia noży zewnętrznych ale maszyna dostaje kopa i wyskakuje do przodu bo wszystko kręci się do przodu, noże zewnętrzne kręcą się do tyłu i to równoważy wszystko i maszyna jest potulna.
Rozstawu nie zmierzę bo mam teraz set do odśnieżania, ale jak Ci zależy to postaram się zmierzyć, daj znać.
Napęd kół i noży niezależny od siebie ale załączany jednym sprzęgłem, czyli działa albo jedno albo drugie albo dwa naraz.
Glebogryzarkę odczepiasz i wszystko jest szczelne i ma swój oddzielny olej. Firma Weima ma bliżniacze modele i ma wiele akcesorii dodatkowych. Jak cos więcej potrzeba to chętnie odpowiem. Ale mozesz znowu przypomniec na maila w razie w.
GAZTO
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki serdeczne za info,
Rozumiem, że te akcesoria WEIMA to normalnie dostępne w polskiej dystrybucji (zresztą poszukam w net).
a napisz coś więcej o docieraniu maszyny i wymianie w tym czasie olei -po ilu godzinach pracy wymieniałeś, po jakim czasie uznać że maszyna dotarta i wtedy jak zmienić częstotliwość wymiany oleju. Olej zarówno w silniku jak i przekładni - tak samo wymieniać (z tą sama częstotliwością)?
MrRaff
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 mar 2021, o 11:40

Post »

Dzień dobry wszystkim.

Planuje zakup glebogryzarki, który będzie mi służyć przy zakładaniu trawników i rabat. Zależy mi, żebym mógł podłączyć do glebogryzarki pług.
Mój budżet to około 4500zł. Przeczytałem wszystkie posty tutaj oraz od kilku dni przeszukuje internet i moją uwagę przykuły takie modele jak:

-HORTMASZ HGS X620N
-HORTMASZ X-GT65-2L albo CEDRUS X-GT65-L
-CEDRUS GL03 Pro - LC

Z wyżej wymienionych najbardziej pasuje mi ten Hortmasz HGS X620N i bliźniacze modele jak Holida WM620 itp. Jest tylko jeden problem, jaki w nim jest silnik, bo wszędzie wyskakuje, że to Hortmasz w co wątpię.
GAZTO
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Hej kupiłem tego Hortmasza 620, tak jak patrzyłem w net to produkt Weimy robiony dla Hortmasza-zresztą jest identyczny jak Weima 620. Silnik to silnik Weima WM170F/P - tak przeczytałem na obudowie silnika. Jeszcze nie wypróbowywałem -dla mnie wygląd i jakość (z wyglądu na razie) - ok. Nie sugeruj się oznaczeniami gdzie powinien być jaki bieg: tył, neutralny, praca, transport (u mnie są one w innych miejscach- w sensie są mniejsze odległości pomiędzy przełożeniami - kolejność jest oczywiście zachowana. Bez testu na działce mogę powiedzieć że na tą chwilę jestem zadowolony z zakupu
MrRaff
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 mar 2021, o 11:40

Post »

Dziękuję za informację GAZTO, właśnie on do mnie najbardziej przemawia. Mam nadzieję, że do czasu planowanego zakupu, ktoś jeszcze się wypowie na temat wymienionych przeze mnie glebogryzarek. W tym Hortmaszu 620 podobno glebogryzarka jest odczepiana, zastanawiam się czy jest możliwość podłączenia do niego kosiarki rotacyjnej od WEIMA WM1000N-6.
GAZTO
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Hej,
W kwestii: "W tym Hortmaszu 620 podobno glebogryzarka jest odczepiana" - na pewno jest odczepiana -ja dokupiłem jeszcze pług i radło + odpowiednie zaczepy. Nie wypróbowywałem jeszcze tych akcesoriów.
marek00
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 kwie 2021, o 10:35

Post »

Zastanawia mnie jak radzi sobie glebogryzarka z pługiem jednoskibowym na terenie który nie jest porośnięty trawą.
Na youtubie często wygląda to pięknie ale tam niejednokrotnie prezentują działanie glebogryzarek już na niemalze przeoranym polu.

Mam działkę, którą porastały 3-letnie akacje. Po działce przejechał mulczer, jednak ściął on wszystko na poziomie do 5cm wgłab, zatem korzenie pozostały.

Rozważam Hortmasz HGS900 z pługiem jednoskibowym. Czy ta maszyna jest w stanie sobie poradzić z opisanym przeze mnie terenem czy tez może taki pług nadaje się tylko maksymalnie na trawiaste podłoża?
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p

Post »

Jako posiadacz Hgs 620 uważam że nie ma szans by przeorać jakieś korzenie, za lekki sprzęt. Potrzeba dużej siły uciągu by zerwać korzenie.
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05

Post »

Na korzenie to głębosz ( taki stalowy, półmetrowy hak ) i ciężki traktor. U ciebie wystarczył by zwykły ze względu na młode drzewka. To co dodają do traktorka jednoosiowego w charakterze pługa to zawracanie głowy. Może się sprawdzić jako tako na piachu, albo dobrze uprawionej ziemi.
lubielubie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 kwie 2021, o 11:46

Post »

GAZTO pisze:Hej,
W kwestii: "W tym Hortmaszu 620 podobno glebogryzarka jest odczepiana" - na pewno jest odczepiana -ja dokupiłem jeszcze pług i radło + odpowiednie zaczepy. Nie wypróbowywałem jeszcze tych akcesoriów.
Witam,
czy jest szansa na zdjęcia/ link tych zaczepów ? jestem zdecydowany kupić ten model ale możliwość podpięcia bron, znacznika, pługa to kluczowa sprawa.

zenmach pisze: Istnieje możliwość odłączenia noży zewnętrznych ale maszyna dostaje kopa i wyskakuje do przodu bo wszystko kręci się do przodu, noże zewnętrzne kręcą się do tyłu i to równoważy wszystko i maszyna jest potulna.
Rozstawu nie zmierzę bo mam teraz set do odśnieżania, ale jak Ci zależy to postaram się zmierzyć, daj znać.
Napęd kół i noży niezależny od siebie ale załączany jednym sprzęgłem, czyli działa albo jedno albo drugie albo dwa naraz.
Glebogryzarkę odczepiasz i wszystko jest szczelne i ma swój oddzielny olej. Firma Weima ma bliżniacze modele i ma wiele akcesorii dodatkowych. Jak cos więcej potrzeba to chętnie odpowiem. Ale mozesz znowu przypomniec na maila w razie w.

Witam,
gdzie ten set do odśnieżania można znaleźć ? na stronie nie ma nic takiego.

I sposób montażu jeśli można to jakieś zdjęcia albo opis co i jak.
Chcę kupić ten sprzęt ale najpierw bym się dowiedział co i jak z dodatkowymi "końcówkami" do tej x620n
swiadziu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 kwie 2012, o 15:19

Post »

Witam,
zastanawiam się nad zakupem jednej z poniższych glebogryzarek Hortmasz HGS X620N lub Cedrus GL03PRO-LC ale nie wiem
na którą się zdecydować :(
Z tego co przeczytałem w necie, wynika że obydwie mają napęd na koła ale nie mam zielonego pojęcia jak jest praktyczna różnica w napędzie na noże - Cedrus ma 2 ramienne a Hortmasz 4 ramienne.
Z góry dzięki za pomoc w wyborze lepszego modelu, wyszczególnienie zalet i różnic między powyższymi modelami.
Wielkość mojej działki to ponad 60 arów, więc szukam glebogryzarki z napędem przy pomocy której w łatwy sposób będę wstanie obrobić ziemię.
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05

Post »

Wszystko zależy od tego do czego ma służyć działka. Jeśli trawka + aksamitki i bratki + tuje, to glebogryzarka w sam raz. Jeśli chcesz mieć warzywa korzeniowe - traktor, pług, sprężynówka, brona. Głęboka uprawa niezbędna. Glebogryzarka ruszy ci ziemię na 15 cm max. W dodatku posieka na drobno perz i t p chwasty. 60 arów to ponad pół hektara. Nie zazdroszczę uprawy nawet glebogryzarką.
diesello
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 wrz 2017, o 15:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam
Miał ktoś styczność z glebogryzarka Weima?
Slyszalem od sprzedawcy, ze WM900M-3 to odpowiednik Hortmasz HGS 900. Podobno Hortmasz zamawia produkty od Weimy.

Podoba mi sie jeszcze AGROMA T1050L3G (14KM na papierze).
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”