Rabatki Konstantego część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Rabatki Konstantego część 4

Post »

Ewuś ;:196 co to za różowy kwiatuszek na ostatniej fotce?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ZYTUŚ to na pewno zawilec bo widać po listkach no i kwiatku też
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Słoneczko wyszło!
Zyto-jest to zawilec japoński,jak słusznie zauważyła kiedyś Olga z Ogrodu Azy bardzo ładnie się prezentuje przed sąsiadującą placówka oświatową,w cieniu,zapytałam o sadzonki i zeszłej jesieni pan dyrektor wpuścił mnie do przed ogródka bym sobie ukopała,wzięłam cztery albo pięć,na razie kwitnie jeden.
Jadziu Jakuch-białego żwirku po wczorajszej ulewie z pewnością dużo wypłukało,to jeszcze naznoszę,systematycznie dokładam go między ławką ,skalniakiem a murem,na bardzo duże kamienie muszę troszkę poczekać,P. wczoraj złamał obojczyk zjeżdżając na rowerze spod groty Łokietka,właśnie w tę ulewę.Za to jeden wielki brukowiec trafił mi się podczas usuwania na Badziewnej Górce i jest już użyty jako podstawa pod misę tę z pokrzywkami,biały mimo,że zajął mi cały plecak nie był tam dość duży i poszedł pod czereśnię.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze,że wczoraj popracowałam w ogródku,bo od nocy popaduje,a zapowiadali jeszcze i burze.
Olgo(Ogród Azy)-moja hortensja w pierwszym roku i w początkach kwitnienia nie była dużo większa.
Zakwitło mi coś czego mam dwie kępki,a nie umiem nazwać,może ktoś rozpozna.

Obrazek
Obrazek
Dalej kwitnie ketmia syryjska,zawilec japoński,kolejne funkie(ale nie Pochlapana Mlekiem) i zaczynają się kwitnienia na skalniaku.Pysznogłówki zebrałam do suszenia celem zimowego aromatyzowania czarnej herbaty liściastej.W kolejny dzień suchy i słoneczny trzeba zebrać nieco mięty i melisy do suszenia.
Skusiłam się na piękne(na oko) malutkie prawdziwki na targu,niestety strasznie robaczywe,ponad połowę trzeba było wyrzucić,wprawdzie tyle co na zupę zostało i już ugotowana.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
A to klasycystyczny wazon z dworu Badenich w W.,warto było pokusić się o rekonstrukcję-jest obecnie w wielu kawałkach rozmaitej wielkości,bo jakieś łobuzy go strąciły z wnęki w elewacji znajdującej się na I piętrze.Kształt godzien powtórzenia w naszych ogrodach. Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Koleżanka kupiła stary zrujnowany pałacyk i w wielkim parku pozbierała fragmenty wielkiego gazonu.Oczyściła,posklejała i stanowi niewątpliwą ozdobę .Jedna z niewielu rzeczy oryginalnych.Bo reszta rozkradziona a to pewnie nikomu się nie przydało
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Zakątek z żabą bardzo urokliwy.
U mnie więcej pada niż jest słonka, wszystko mokre, ziół nie ma jak zbierać.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Te różowe dzwoneczki to rozwar wielkokwiatowy, Ewo.
Są jeszcze białe i niebieskie, trafiają się też białe z niebieskimi lub różowymi żyłkami :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

W pierwszej chwili też pomyślałam, że to rozwar, ale to drugie zdjęcie sugeruje, że jest to coś "płożącego" :roll:
No i kwiat - u rozwaru pięciopłatkowy, tu - cztero...
Może coś spokrewnionego? Ten "bombkowaty" pąk... hmmm...
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elsi i Gorzato-To jest chyba jednak jakiś rozwar,widziałam dziś w Polanie różowe ,fioletowe i białe,wydaje mi się,że kupowałam w ubiegłym roku i jeden różowy a drugi fioletowy.
W godzinach południowych deszcz ustąpił,na ławeczce zastałam współużytkownika.Obrazek Obrazek
Pojawiły się kwiaty na rudbekii i różowej jeżówce.Koleusy zasadziłam wszystkie pięć w jednej misie.
Teresat-Zebrałam do suszenia melisę,mięte i pysznogłówki ,bo zapowiadają kolejne opady do wtorku.Myślę,że podcięcie dobrze im zrobi.
Obrazek Obrazek Obrazek
Aszko-dwór w którym miałam w tym roku praktykę został przez miejscowych totalnie zdewastowany wewnątrz i na zewnątrz,w parku dworskim wycięto prawie cały drzewostan,alejki zalano asfaltem,a część wyłożono kostką,też miejscami rozkradzioną,przed dworem w miejscu klombu jest park zabaw dla dzieci(huśtawki,zjeżdżalnie,konik na sprężynie,stolik do szachów i warcabów) co o tyle zrozumiałe,że przez jakiś czas w dworze była szkoła podstawowa a po niej przedszkole,w drugiej części ogrodu wytyczono boisko do piłki nożnej,a na drzewach założono obręcze do koszykówki,ktoś hoduje tam spore stadko kur,to znaczy pasą się na dworskim,a niosą w kurniku gospodarstwa naprzeciw,w sadzie dworskim są ogrody działkowe dla pobliskiego osiedla pracowników kolei.
Układ alejek w parku zrobił się czytelny dopiero po dokładnym pomierzeniu terenu trójkątami,na elewacjach pałacu z trudem spomiędzy napisów głównie o d.... Maryny i rysunków narządów udało się odczytać detal klasycystyczny-piękne wici roślinne.Obiekt oddany przez dotychczasowego użytkownika w stanie jak napisano technicznie dobrym,po remoncie generalnym w ciągu czterech ostatnich lat stał się ruiną,strych po pożarze przez nie ustalonych sprawców wywołanym,dach przeciekający,urwane rynny,zawilgocenie ścian,prawie całkowity brak stolarki,ani jednej całej szyby mimo zabicia deskami od środka,a płytą wiórową i blachą na zewnątrz.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Ewuniu, bardzo rozczuliło mnie to zdjęcie z pysznogłówką wychylającą się z plecaka (?). Tyle ciekawych rzeczy robisz, naprawdę...kompozycje kamulcowe coraz bardziej dopracowane. O takiej ławeczce cały czas marzę :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ten różowy kwiatek to na pewno rozwar ;:108
Twój ogród jest już tak piękny i bogaty, ze zasługuje na jakąś dostojniejszą nazwę, niż "Podwórkowy" :D Nie zastanawiałaś sie nad tym? ;)
Ewka, a skąd Ty targasz te kamienie?
I gdzie jest Konstanty? ...
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

U mnie wciąż leje małymi przerwami.
Narobiłaś mi smaka tymi pysznogłówkami, że nabyłam sobie białą. Jak na razie same korzonki, może jeszcze tego roku jakiś kwiatuszek się pokaże.
Tej kici zrobiłaś wielką frajdę ławeczką. Ma się gdzie wylegiwać pod nieobecność właścicielki.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gorzato-oglądałam rozwary na placu,miały niezależnie od koloru po cztery płatki tak jak ten mój. Były fioletowe i białe.Oprócz normalnego zaopatrzenia(sery,ziemniaki,dynia na zupę,włoszczyzna,brzoskwinie,jeżyny) wybrałam się tam po ciemno czerwonego niecierpka,niestety nie było żadnego,a w tygodniu jak byłam obładowana to były i to kilka skrzynek.
100 krotko-ławeczka jest lekka,na zimę bez problemu sama ją przeniosę do piwnicy.Na klapie plecaka w istocie leżały pysznogłówki przeznaczone do ususzenia.Tempo w jakim Podwórkowy zapełnia się kamieniami nie jest może imponujące,z drugiej strony znoszę je systematycznie.
Teresat-białej pysznogłówki jeszcze nie mam,ale mam obiecany korzonek :;230 Ławkę zajmuje kocur sąsiadów,odsypia zarwane noce,w domu ma trójkę nie spokrewnionych kociąt
Chatte-Wapienie znoszę głównie choć nie tylko ze Srebrnej Góry,o.Marek żartuje,że jak będę tak je znosić i znosić do Podwórkowego,to któregoś dnia obudzi się w Srebrnej Dolinie. :lol:
Przesadziłam żurawki,podobno im ciemniejsze mają liście tym mniej światła potrzebują.
Moja lilia z kroplami deszczu jest trochę kiczowata-prawda?
Olgo(Ogród Azy)-hortensja dla Ciebie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ewka, nie rób kota w konia! To nie jest Konstanty :;230

Dlaczego lilia z kroplami deszczu miałaby być kiczowata? :shock: Jest ok :D Bardzo ładna!
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No toś się natagrała ....a jak co to się stracą te kamienie na grządce.
Jeszcze Ci przyjdzie Ewko kilka kursów zrobić żeby osiagnąć zamierzony efekt(skąd ja to znam :wink: ).....ale idzie Ci to super... :P
Jeżówka różowa piękna.....a kolega/koleżanka Konstantego sobie upodobał ławeczkę.
Fajnista ta rabatka żurawkowa. ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”