Nie, takie czarne kropki na liściach , mało ruchliwe....zaatakowały fiołki, straciłem też anturium
. Obecnie zauwazyłem je na wspomnianym bluszczu. Jak z tym walczyć?Kiedśs miałem sporą kolekcje sępoli-mieszkalem w wieżowcu. Po przeprowadzce na do innego mieszkania- na drugim piętrze mam kłopoty z robakami na roślinach

.
Dzięki za zainteresowanie moim wątkiem.
Witam,
Na moich roślinach na liściach pojawiła się biała substancja.Rośliny mam w pokoju północnym-jedna około metr od okna i dwie pozostałe około 2 metry -na regale. Na listkach pojawiły się takie białe kropelki. Od pewnego czasu trwa taka sytuacja.
Dodam ,że wcześniej były na parapecie ale coś mi zaczęły żółknąć niektóre listki , mocno parują szyby i zbierała się wilgoć na szybach, więc je przeniosłem.
Mocno ograniczyłem podlewanie.
Druga sprawa ,dwie już zajęły praktycznie całe doniczki-nie wiem czy warto je już przesadzać.Rok temu zakupiłem male rośliny i te zamiast chyba pójść w grubość liści "rozszalały" się po całej szerokości doniczki. Ogólnie wszystkie puszczają małe przyrosty.
Kiedy je przesadzić do większych doniczek?Czy może poczekać aż wzrost pójdzie w liście i i ich grubość?
Pokój jest widny. Przy okazji mam też sansevierę Lauretanii(zielona z żółtymi obrzeżami" jest w kacie pokoju-około 3, 5 metra od okna, poradzi sobie?
Pozdrawiam....lukimann