Mój pierwszy warzywniak

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój pierwszy warzywniak

Post »

Ślicznie 8-) ;:3
Kasia
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

Zaraza dopadła i moje pomidory na gruncie, czarne nieregularne małe plamki na najmłodszych liściach pomidora, dzisiaj zrobię oprysk bo od środy znów zapowiadają ulewy.
W szklarni mam na razie spokój prócz Brandywine który ma alternariozę.

Pochwalę się swoim niewielkim zbiorem ze szklarni i chciałabym oznajmić, że "czarne jest pyszne" :;230
Obrazek
Black Trfele Japanese, Cherokee Purple, Czarny Książe będą w pierwszej kolejności w przyszłym roku
i tu w koszyczku ;:oj
Obrazek

Cherokee Purple - soczysty, słodko kwaśny z przewagą słodyczy, troszkę mi popękał co widać na foto.
Obrazek

Black Trifele Japanese - bardzo soczysty, słodko-kwaśny, pomidorowy aromat, gruba skóra ale bardzo łatwo schodzi, śmiało można jeść jak jabłuszko :D
Obrazek

Czarny Książe - bardzo słodki, delikatny smak jak to księciunio, mięciutka skórka, po prostu pyszny. Pierwsze nasionka wydłubane mam nadzieję, że nie za wcześnie :)
Obrazek

Od góry Brandywine, Cherokee Purple
Obrazek

Od góry Carbon, Czarny Książe, Black Trfele Japanese
Obrazek

Do degustacji został jeszcze Brandywine i Carbon ale to już jutro :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

No i "prawie" po sezonie, jak ten czas szybko leci ;:224 :)
Dzisiaj wywaliłam ostatnie ogórki z zagonka i ostatnie niecałe 4kg ogórków poszło już do słoiczków.
Przekopałam, zgrabiłam i posiałam gorczycę.
Pomidory na gruncie kończą dojrzewanie na 2-3 gronach i ogólnie jeszcze się jakoś trzymają.
W szklarni pomidory oszalały, już miałam je wyrywać ale zaczęły puszczać wilki. Na wilkach kwitnące grona a na niektórych już małe pomidorki m.innymi Brandywine, Cherokee Purple, Box Car Willie, Corazon - ostatecznie dałam im jeszcze trochę pożyć :;230
W czerwcu udało mi się ukorzenić kilka wilków, z Brandywine, Czarnego Księcia i Sakiewki - dość szybko podrosły zawiązały owoce na pierwszym i drugim gronie, może jutro zrobię foto - fajna sprawa na przedłużenie sezonu pomidorowego.
Ostatnio trochę się wkurzyłam, bo ktoś mi pokradł pomidory (raczej na nasionka, bo z każdego krzaka po dojrzałym) teraz przed złodziejami jestem zmuszona zbierać zapalone. Najgorsze jest to, że chyba wiem kto to zrobił i że taki człowiek "w podeszłym wieku" nie przyjdzie do mnie, nie porozmawia tylko robi z siebie starego błazna za przeproszeniem. To, że jestem młodsza nie znaczy, że skąpa, dałabym po jednym gdyby po prostu podszedł zagadnął.
Na poprawienie humoru kilka widoków z warzywniaka:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Brandywine - na początku słodko-kwasny ale teraz mi bardziej smakuje, pomidorowy słodki smak :;230
Obrazek

Black Trfele Japanese - jak pisałam wyżej, będzie na pewno w przyszłym roku
Obrazek

Corazon - w smaku możliwy, ale istny bajzel miał na gronach
Obrazek

Carbon - bardzo na niego czekałam a się zawiodłam :? jako jedyny z czarnych był kwaśny, kompletnie mi nie podpasował, na pierwszym gronie słabo zawiązał, później trochę ruszył.
Obrazek

Malinowa Zebra z dziubkiem - dobry w smaku ale nie rewelacyjny
Obrazek

Big Zebra x Copia - najsmaczniejszy cudak jaki miałam, słodziutki owocowy smak, po prostu przepyszny. Z czarnym księciem na 1 miejscu do wysiewu w przyszłym roku.
Obrazek
Obrazek

Pear Brandywine - na początku słodko-kwaśny ale teraz bardziej mi smakuje, taki pomidorowy smak :;230
Obrazek

Cherokee Purple
Obrazek

Pomidor NN - miała być czarna zebra, na pewno nią nie jest, może ktoś poznaje co to za odmiana :?:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sakiewka Chudziaka
Obrazek

Pomidory z końca lipca
Obrazek

Jutro zrobię kilka fotek kolorowych. Będę robić sos słodko-kwaśny więc kilkanaście pomidorów pójdzie do gara.
Jeśli ktoś miałby chęć zrobić taki sos, to podaję przepis:
10 dojrzałych pomidorów
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1/2 papryczki chili lub wg uznania
5 średnich cebul
3 ząbki czosnku
1 puszka kukurydzy
4 plastry ananasa z puszki
2 łyżki octu winnego
2 łyżki cukru lub wiecej wg uznania
sól, pieprz ziołowy do smaku
łyżeczka bazylii, łyżeczka oregano, łyżeczka curry lub wg uznania
pod koniec gotowania rozpuścić łyżeczkę mąki ziemniaczanej w 1/3 szklanki wody i wlać do sosu.
Do tego dodaję podsmażony filet z kurczaka lub mięso mielone ale to pewnie każdy już wie + oczywiście rys :)
Pozdrawiam
zaniepokojony
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 wrz 2013, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tym roku w związku z perturbacjami remontowo-przeprowadzkowymi, warzywnik był bardzo skromny i skromne tez były plony. Ale po wakacyjnym odpoczynku jest chęć na zrobienie nowego, bardziej przemyślanego ogródka z warzywami :) Chętnie przejrzę wszystkie posty i poszukam inspiracji :)
Pozycjonowanie stron pozycjonerstron.pl buduje pozycję firmy w internecie oraz podnosi jej popularność. Wysoka jakość to podstawa, a firmy są naprawdę solidnie przygotowane do takiego działania. Jeśli nie pozycjonują stron same, to zlecają takie akcje agencjom reklamowym. 
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Gosiu te śmierdziuszki to jakaś wysoka odmiana ;:210
Gdyby nie to że odstraszają wszelkie robactwo, nie sadziłabym ich w ogóle :)

zaniepokojony witamy na forum :D
Zbliża się jesień więc będzie dużo czasu na przeszukanie forum i znalezienie interesujących Cię informacji.
Uprawiam warzywniak drugi rok, wciąż się uczę i notuje najważniejsze informawcje, spokojnie do wiosny zdążysz :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dlaczego ja to dopiero widzę ? :shock:
Kaśka. Pięknie to wszystko zagospodarowałaś. Jesteś ogrodniczka pierwszego sortu. :D
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Darek, nom chyba pierwszego sortu :;230 bo na cream jeszcze się nie łapie :;230 :;230

edit
"cream: czytaj - "śmietanka" czyli to co najlepsze
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale zakątek warzywny ładny stworzyłaś. :D
Miałem jeszcze coś pisać o pierwszym tłoczeniu itp. ale po co śmietnik zaliczać. :;230
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

oj tam... oj tam, w śmietniku też czasem jest fajnie, drinka postawią, pożartują ;:306
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”