Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
a to przepraszam nie doczytałem 

Witam ponownie dziś dokonałem szczepienia grzybnią boczniaka na kostkach brykietu ,dodam iż postanowiłem dokonać takiej operacji po przeczytaniu opisu takiej uprawy wystawionego przez mistrza w tej dziedzinie " loginal-a" , Dlatego chciałbym zapytać się a wręcz poprosić o poradę czy dobrze dokonałem szczepienia ?? , cały opis wykonywania balotu z trocin jak i szczepienia znajduje się tutaj :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p3437505
( Wstawiam link aby nie zaśmiecać dwóch wątków tym samym pytaniem / prośbą.)
Wielkie a nawet bardzo wielkie dzięki za porady/ odpowiedzi .
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p3437505
( Wstawiam link aby nie zaśmiecać dwóch wątków tym samym pytaniem / prośbą.)
Wielkie a nawet bardzo wielkie dzięki za porady/ odpowiedzi .
Zrobiłbym nieco inaczej, ale jeśli już tak masz - to tak zostaw.petro90 pisze:Dlatego chciałbym zapytać się a wręcz poprosić o poradę czy dobrze dokonałem szczepienia ??
Otwory wentylacyjne będą potrzebne, ale skoro zaszczepiałeś tylko od góry to nie rób
od razu otworów do samego dołu worka, ale systematycznie dorabiaj otworki, jak grzybnia będzie się rozrastać w dół.
Teraz wszystko ,,w rękach przypadku" tzn. czy będzie efekt i czy właściwy - zależy najbardziej od tego jak czysta to produkcja brykietu, ile w nim zarodników innych konkurencyjnych.
Jeśli zauważysz gdzieś zieloną pleśń to obserwuj czy boczniak z nią wygrywa rywalizację, czy też przegrywa. Można też wydłubywać zielone ogniska łyżeczką lub nożykiem, ale przed każdym następnym cięciem nożyk do płomienia na chwilę, odcięcie pasożyta, wyrzucenie. Potem nożyk w płomień i kolejne cięcie.
wielkie dzięki loginal za porady , jesteś wielki 

- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Płomiennice zaczęły wyrastać. To początek sezonu. Cały czas jest zbyt ciepło.

Mam nadzieję na spore zbiory zimą.

Mam nadzieję na spore zbiory zimą.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
A jak smakują? I skąd masz grzybnię? Walczyłem ze ślimakami, walczyłem z myszkami polnymi a teraz walczę z małym pieskiem by go odzwyczaić rycia w grzybniach.seedkris pisze:Płomiennice zaczęły wyrastać. To początek sezonu. Cały czas jest zbyt ciepło.
- seedkris
Smakują wyśmienicie. Grzybnie można kupić przez internet np. na All. Ja korzystałem z dzikiej grzybni. Szczepiłem kłody liściaste kołeczkami zrobionymi z drewna opanowanego przez grzybnię. Dawniej ten grzyb nosił nazwę zimówka aksamitnotrzonowa.
Super pomysł na przedłużenie sezonu grzybowego. Właśnie ogławiam sporą brzozę na mojej posesji, będzie z tego sporo okrąglaków.seedkris pisze:Smakują wyśmienicie. Grzybnie można kupić przez internet np. na All. Ja korzystałem z dzikiej grzybni. Szczepiłem kłody liściaste kołeczkami zrobionymi z drewna opanowanego przez grzybnię. Dawniej ten grzyb nosił nazwę zimówka aksamitnotrzonowa.
- seedkris
Właśnie tak jest. To przedłuża sezon foliowy na cały rok. W foliaku mam taką rotację, od listopada do marca grzyby. Wiosną nowalijki, latem pomidory z papryką, jesienią maliny i truskawki. Mam co robić cały rok.
Siemka , słyszeliście coś może o uprawie pierścieniaka na trocinach ?? , jeśli tak to chciałbym poprosić o jakiś opis takiej uprawy .
Z góry dzięki .
Z góry dzięki .
Właśnie znalazłem kilka szt. na starym pniu wierzby. Same się posiały. Przyniosłem do domu, a moje dziewczyny popatrzyły, pokręciły nosem - my tego jeść nie będziemy. Faktycznie, wygląd nie wzbudza zaufania. Nóżka ciemniejsza, wygląda podle.
- seedkris
W handlu występują pod nazwą Enoki. I właśnie te nóżki są wysoko cenione.
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Jak tam wasze grzybki
rosną wam???? 

Moje w tej chwili śpią. Wyrósł jeden Shiitake, zaledwie do 3 cm wysokości zdążył, a już go jakieś ślimaczki skonsumowały.
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
W tym roku to jest jakaś plaga z tymi ślimakami