Marylko niechęć wiciokrzewu do samodzielnego owijania się wokół podpory może wyjaśniać czasem spotykane przeze mnie prowadzenie tego pnącza w postaci krzewu na (jak przypuszczam) kolistej lub kwadratowej podporze - w poziomie, a nie w pionie. Proszę pozostaw zdjęcia Twojej pięknej kaliny, będą mi dawały nadzieję, że i moja zawiąże korale. Nie jest to chyba najłatwiejszy w uprawie krzew (kluczem jest dobranie odpowiedniego stanowiska). Z tego co pamiętam nie kwitła od pierwszego roku po posadzeniu, a odkąd pokazała kwiaty są tylko dwa, owoców jeszcze w ciągu paru lat nie zawiązała. Została przesadzona chyba 2 lata temu, na wilgotniejsze miejsce i chyba słusznie gdyż okazało się, że kalina ta występuje u nas w naturze
![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
i gdzie? - nad wodą
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Masz rację
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
zagęszczają się rabaty, a jeszcze doszła jedna tej wiosny. Mikołajki od Ciebie idą w siłę
Ewa koleusy z sadzonek, nasiona wysiewałam w zeszłym roku, ale nie wykluczone że jeszcze wrócę do nich w przyszłości, czasem można fajne kolory uzyskać, ale czasem nie. W tym roku doszło mi kilka innych kolorów a jeszcze dokupiłam sadzonki przez forum i w tym tygodniu pewnie dojdzie do mnie przesyłka. Także z malinami, aronią, floksem kanadyjskim i miniaturową hostą
Jedna z rabat, jedyna z jednorocznymi samosiewnymi w takiej ilości, zaczyna nabierać barw (wcześniej kwitły na niej krokusy i żonkile)
![Obrazek](http://images45.fotosik.pl/1853/1f51e903c7f97cf5.jpg)
eszolcja (inne nazwy:pozłotka, maczek kalifornijski)
czosnki (w tym 3 zdjęcia "giganta" , stopniowo jego łodyżki? pręciki kwiatowe? płatki? Nabierały długości. Sadziłam go dwa lata temu a pokazał się dopiero w tym roku
![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
To czosnek schubertii. Na pierwszym zdjęciu jest czosnek christophii.
krzewuszka (Candida?) część różowych kwiatów nabrała intensywniejszej barwy, obok omżyn, dalej jest szałwia (rośnie w pobliżu sadźca..który późno się ocknął i dopiero niedawno wyszedł z ziemi po wiosennym przesadzeniu, a przesadzany był z świeżymi listkami, które potem zanikły, chyba nie lubi przesadzania, myślałam że padł i już kilka roślin posadziłam w okolicy, m.in. szałwię, omżyn, żurawkę drżączkową i żeleźniaka, teraz jest raczej tam zbyt tłoczno
![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
i znowu będę musiała kombinować z przesadzaniem ale to później bliżej jesieni, tyle że sadziec zostaje).
![Obrazek](http://images50.fotosik.pl/1986/4140e15e5f5b8f20.jpg)
Ostatnio byłam na targach ogrodniczych, tuż przed wyjściem spotkałam Izę Tu.ja
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
od której dostałam dwie piękne chryzantemy (ja miałam dla Izy jeżówkę), poza tym kupiłam trochę roślin i wypłynęło zboczenie forumowe (hosty i żurawki), ponownie wprowadziłam do ogrodu wierzbę Hakuro Nishiki, którą kiedyś wykończyłam chyba, a może zmarzła? Poza tym pnącza, karmniki ościste, barwinek (o ponoć ładniejszym kwiatku) i trawę Stipa Pony Tails
![Obrazek](http://images43.fotosik.pl/1867/d9a5fbab213899e5.jpg)