margerita123 pisze:forumowicz pisze:To tylko z pozoru zdrowy pomidor. Widać, że liście są matowe, więc coś nie tak jest z nawożeniem. Juz nawet nie pytam jakie podłoże i jak do tej pory były nawożone, bo już nie mam sił.
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=69
dzięki! ja też już nie mam sił. Wyrzuciłam już ponad 100 krzaków. żelazem już były pryskane i są bez zmian.Do tej pory pdlewałam tylko wodą, rosną w torfie klassman.
Objawy podobne do nadmiaru manganu w roślinie, mogą występować na glebach organicznych silnie uwilgotnionych, podobne objawy występują przy niedoborze manganu, zwłaszcza na glebach zasadowych występują.
Na utlenienie manganu mogą wpływać również bakterie, których aktywność jest największa w glebach o odczynie obojętnym.
Niszcząc mikroorganizmy utleniające mangan np. przez sterylizację parą wodną zwiększa się ilość manganu aktywnego.
Nie wiemy jaką technologie stosują producenci podłoża do roślin i różnie rośliny zachowują się w czasie wzrostu choć wydawało by się że prawidłowe nawożenie jest stosowane. Stosować sprawdzone wcześniej podłoża.
Na odległość trudno coś konkretnego doradzić, jeśli duża produkcja to najlepiej dać próbkę roślin do analizy.
Może masz dostęp do biblioteki to polecam- Atlas objawów niedoboru lub nadmiaru składników pokarmowych u roślin uprawnych -W. Bergmann.