Pomidory-choroby i szkodniki cz.10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
margerita123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lut 2014, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

moje chore pomidory

Post »

Witam wszystkich!!!! Jestem tu po raz pierwszy! Czasem zaglądam na tę stronę i czytam Wasze porady.Może mi i moim pomidorkom będziecie mogli pomóc. Coś się z nimi dzieje i nie wiem co ;:145 .liście robią się w plamy, zanika wierzchołek,może to jakiś wirus ?Obrazek Obrazek Obrazek proszę o pomoc! A tak wygląda zdrowy Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.10

Post »

To tylko z pozoru zdrowy pomidor. Widać, że liście są matowe, więc coś nie tak jest z nawożeniem. Juz nawet nie pytam jakie podłoże i jak do tej pory były nawożone, bo już nie mam sił.

http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=69
margerita123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

forumowicz
dzięki! ja też już nie mam sił. Wyrzuciłam już ponad 100 krzaków. żelazem już były pryskane i są bez zmian.Do tej pory pdlewałam tylko wodą, rosną w torfie klassman.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też może popełniłaś błąd przy doświetlaniu, może nagle zmieniłaś czas doświetlania, a także torf może mało zawierać innych mikroelementów, jak bor, cynk itp lub tylko nieprawidłowe pH.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

margerita123

Sądząc po Twoim nicku to pewnie mieszkasz w Hiszpanii?
Takie spore sadzonki i tyle już wyrzuconych to nie do wiary.
Zamiast płakać napisz co i jak zrobiłaś.
Nie jesteś pierwszą osobą,która popełnia błędy.
margerita123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio- moderator.

Muszę Cię rozczarować ;:oj mieszkam w Polsce :tan sadzonka w przyszłym tygodniu idzie do sadzenia(jak jeszcze coś zostanie zdrowego).Nic z nią nie zrobiłam,już od 15 lat tak samo ją hoduję i zawsze było dobrze. Widziałam już różne choroby ale, takiej jeszcze nie.Nigdy nie zanikały wierzchołki. Obawiam się czy to nie jest przypadkiem mozaika pepino? Jeszcze nigdy nie widziałam jej na żywo.W różnych pismach piszą że zarażone krzaki trzeba spalić bo się rozniesie na pozostałe. Dzisiaj znowu wystawiłam 50 i nie wiem co z nimi zrobić!!!!!
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Margerita, sprawdź , czy ten torf zawiera nawozy. Piszesz , że pomidorków nie nawoziłaś, może po prostu są głodne.
Pozdrawiam , Bożenka.
margerita123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

ekopom pisze:Też może popełniłaś błąd przy doświetlaniu, może nagle zmieniłaś czas doświetlania, a także torf może mało zawierać innych mikroelementów, jak bor, cynk itp lub tylko nieprawidłowe pH.
Doświetlane były i to dobrze o stałej porze.Torf zawsze ten sam,może być jakieś inne miejsce wydobycia i skład jest inny? Może i tak że z torfem jest coś nie tak!Dziękuję za odpowiedź!
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Takie duże sadzonki to potrzebują jedzonka.I to sporo.
margerita123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Rumianka pisze:Margerita, sprawdź , czy ten torf zawiera nawozy. Piszesz , że pomidorków nie nawoziłaś, może po prostu są głodne.
Tak mi się wydaje że jeżeli torf miałby mało składników to wszystkie byłyby takie mizerne. Większość jest dużych i ładnych. Torf zawsze mieszam więc nie może być w jednej doniczce mało składników a w drugiej dużo. Sama nie wiem,ale dziękuję za odpowiedź!
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Jeszcze zagadkowo wygląda ta słoma, bo też mogą być , np. pozostałości herbicydów w słomie, nadmiar CO2 i wszystko po trochu. Trzeba wykluczać po kolei, czy jest prowadzona uprawa papryki, czy było zbyt intensywne doświetlanie, a teraz mniej. Też niedobory pokarmowe.
margerita123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Maraga pisze:Takie duże sadzonki to potrzebują jedzonka.I to sporo.
Jutro się nimi zajmę! Albo się poprawią albo wyrzucę na śnieg! ;:172
pozdrawiam!

edit
ekopom pisze:Jeszcze zagadkowo wygląda ta słoma, bo też mogą być , np. pozostałości herbicydów w słomie, nadmiar CO2 i wszystko po trochu. Trzeba wykluczać po kolei, czy jest prowadzona uprawa papryki, czy było zbyt intensywne doświetlanie, a teraz mniej. Też niedobory pokarmowe.
Z tą słomą może i prawda,nawet nie wzięłam tego pod uwagę. Zawsze dajemy żeby chwasty nie rosły.Może zboże było czymś opryskane co im teraz szkodzi. Dziękuję!
and777
200p
200p
Od: 1 cze 2008, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

margerita123 pisze:
forumowicz pisze:To tylko z pozoru zdrowy pomidor. Widać, że liście są matowe, więc coś nie tak jest z nawożeniem. Juz nawet nie pytam jakie podłoże i jak do tej pory były nawożone, bo już nie mam sił.

http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=69
dzięki! ja też już nie mam sił. Wyrzuciłam już ponad 100 krzaków. żelazem już były pryskane i są bez zmian.Do tej pory pdlewałam tylko wodą, rosną w torfie klassman.
Objawy podobne do nadmiaru manganu w roślinie, mogą występować na glebach organicznych silnie uwilgotnionych, podobne objawy występują przy niedoborze manganu, zwłaszcza na glebach zasadowych występują.
Na utlenienie manganu mogą wpływać również bakterie, których aktywność jest największa w glebach o odczynie obojętnym.
Niszcząc mikroorganizmy utleniające mangan np. przez sterylizację parą wodną zwiększa się ilość manganu aktywnego.
Nie wiemy jaką technologie stosują producenci podłoża do roślin i różnie rośliny zachowują się w czasie wzrostu choć wydawało by się że prawidłowe nawożenie jest stosowane. Stosować sprawdzone wcześniej podłoża.
Na odległość trudno coś konkretnego doradzić, jeśli duża produkcja to najlepiej dać próbkę roślin do analizy.
Może masz dostęp do biblioteki to polecam- Atlas objawów niedoboru lub nadmiaru składników pokarmowych u roślin uprawnych -W. Bergmann.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

No i właśnie. Te informacje, które tu do tej pory padły, powinny być w pierwszym poście. To ciąganie za język jest bardzo irytujące.
Nie wykluczone, że and777 ma rację, i że jest to cętkowana chloroza. Zakres zjawiska i wygląd roślin nakazuje szukać przyczyn w podłożu. Próbka podłoża już dawno powinna być w stacji. Na pełną analizę łącznie z mikroelementami. A słoma, jak zauważył Ludwik, jeśli już, to własna. Z wielkoobszarowej uprawy słoma może być różna.
Proponuję od czegoś zacząć a tym czymś jest pełna analiza podłoża. A póki co opryskać dolistnie część zmienionych roślin dowolnym nawozem NPK z mikroelementami.
A przyglądał się ktoś jak wyglądają korzenie tych uszkodzonych roślin ?

Do analizy podłoże z doniczek a nie świeże z worków
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Atlas objawów niedoboru lub nadmiaru składników pokarmowych u roślin uprawnych -W. Bergmann.

Jeśli zdjęcia są dobre, to jest to na pewno b. wartościowa rzecz, która mogłaby rozstrzygnąć niejedną wątpliwość na forum. Niestety felerem wszystkich poradników internetowych są zazwyczaj słabe zdjęcia.

Ale pozycja, zdaje się, nie do kupienia.
Pozdrawiam
Adam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”