Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3

Post »

Moja wyraźnie zwolniła przez 3 dni tylko 6cm OTT 565.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Musisz obejrzeć dokładnie pęd. Czy rosnąca dynia nie napręża pędu i to nie rozwiera rany. Ta odmiana jest genetycznie nastawiona na wzrost i z tego powodu jej smak może być mniej wyraźny i wodnisty. Jednak nie ma co porównywać dyni niedojrzałej od dojrzałej :)
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nigdy nie ma tak żeby nie było alternatywy.Można ściąć suchą warstwę,połaczyć dwie "mokre",owinąc i czekać.Mozna stracić,ale tez można dużo zyskać w razie powodzenia.
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

No liczę, że z wiekiem dyni jak z winem:) im starsza tym lepsza. Ale wodnista ojoj bardzo. A pęd sprawdzałam jest ok, mam wrażenie, że ta rana rośnie wraz ze wzrostem ogonka. Dynia powolutko ale rośnie, bo ta zerwana przestała rosnąć.
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10

Post »

Jena z moich AG też miała dziurę tylko, że większą bo rękę mogłem spokojnie włożyć więc uciąłem ją przy ogonku i poszła na zupę.
Dziś zrobiłem pomiar mojej największej Bambino o dziwo 348cm OTT co daje 29kg, lekko ją uniosłem i wydaje się cięższa ale zobaczymy po zważeniu, na razie wygląda na to, że jeszcze rośnie.To będzie mój rekord jeżeli chodzi o tą odmianę. Co do AG to jedna jeszcze wydaje się mieć potencjał na 100-150kg ale nie zdążyłem jej zmierzyć bo deszcz mnie wygonił. ;:223
x-s-D
---

Post »

Byłabym zapomniała.Mniejsza dyńka LUKRECJA poczynia sobie całkiem nieżle,codziennie pnie się w górę z wagą i rozmiarem.
Obrazek Obrazek
jondi
500p
500p

Post »

Joanno znowu piekna! Ile Ty ich masz? I ile nasza faworytka już waży?
x-s-D
---

Post »

Tylko dwie.Nasza "faworytka"zostanie obmierzona i przeliczona na kg w niedzielę wieczorem.Zostanie to przekazane do forumowej publiczności.Tak na marginesie,proszę nie spodziewać żadnych rewelacji i cudów.Tych po prostu nie ma.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Joasiu, już jest rewelacja ;:215
jondi
500p
500p

Post »

Czyżbyś się krygowała? Przecież już masz cud i rewelację!
x-s-D
---

Post »

Krygowanie sie nie ma nic wspólnego ze zdroworozsądkowym podejsciem do sprawy uprawy dyni.Chociaż z tym rozsądkiem różnie bywa.Ciekawe było by gdyby pokazali swoje dynie Ci którym do 200 nieduzo brakuje,a byc może już przekroczyli(a tacy są),instynkt Mi to podpowiada.Być może chcą na wejsciu zdeklasowac pozostałych hodowców,jeżeli tak to z góry im gratuluje wspaniałych osiagnięć. Joanna

Podanie wyników w niedzielę wiąże sie z 3 dniową nieobecnoscia na FO.Rano dostanie dawkę nawozów,200l wody,do niedzieli jej wystarczy.
Mus to mus jak trzeba wyjechac.
jondi
500p
500p

Post »

No ja dlatego swojej nie pokazuję, żeby nie podnosić poprzeczki i żeby nikomu ni było żal, bo połowa sierpnia i pierwsza osiągnęła 20 kg!!! Co to bedzie do końca hoho....

-- 15 sie 2014, o 09:33 --

Przepraszam sklamalam, teraz spojrzałam do tabelki więc 24 kg a druga ma 20 kg.... Kto się boi konkurencji?....
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pojadę na działke, to pokaże moje najmniejsze dynie :) Wydaje mi się że możemy konkurować ;:136 Zmiana pracy jednak wpłynęła negatywnie na moją uprawe gigantów i już jestem z na tyle stawki :D ale fajnie popatrzeć na wasze okaz ;:215 W tamtym roku mi szło o wiele lepiej, bo i czasu było więcej. Wtedy jednak było mniej ruchu w wątku, więc teraz jestem zadowolony, że można poczytać o kogoś osiągnięciach, jak samemu idzie kiepsko ;:333
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje z kolei przeszły najskrytsze oczekiwania , uprawiając pierwszy raz w zyciu olbrzyma doszedłem do wagi dyni 110kg( wg życzeń z początku hodowli miało być 50kg). Następnym razem będzie lepiej, powoli nabiera sie wiedzy i doswiadczenia. Wczoraj wygoliłem trochę liści i pędów moim zdaniem niepotrzebnych , zobaczymy co to dało.
czeczen1963
50p
50p
Od: 1 sie 2014, o 21:48

Post »

Dzisiaj wolne poleżałem trochę dłużej.Ale pora odwiedzić moją małą.Będzie trochę czasu aby ją dojrzeć .Podciąć pędy,myślę ze są już za długie,ok 12 14 m.Podsypie ją trochę kristalonem i obficie podleje ,rozpuszczanie go w konewce, a dokładnie w 20 konewkach to chyba lekka przesada. Zaczyna nabierać kolorków,czy to oznacza że już większa nie będzie ? Jutro do pracy ,ale w niedzielę ważenie ,już nie mogę się doczekać.Chyba że nie wytrzymam do końca dnia i ja zmierzę. Jeszcze jedno pytanko. Na forum spotkałem się z nasadzeniami pestek od styry,można je gdzieś kupić? Najlepiej z pewnego żródła .W tym roku po długich prośbach dostałem na pumpkin, ale jak pisałem wcześniej z ośmiu ziaren wzeszło jedno. Może martwię się na zapas ale lepiej dmuchać na zimne. Pozdrowienia dla wszystkich.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”