Czym nawozić pomidory-cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
wodny111
100p
100p
Od: 29 maja 2015, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.3

Post »

Dzięki za radę. Czy możesz zdradzić sekret, jakie odmiany obdarzyły Cię takim wspaniałym plonem w odpowiedzi na wzmożone nawożenie?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

miałam sprawdzone odmiany malinowy olbrzym, sakiewkowe,gruntowe (bez odmiany na opakowaniu kupione w markecie), raluca taka nazwa jest na opakowaniu niestety nie mogę nigdzie dostać ich nasion a szkoda bo są rewelacyjne do uprawy i kilka krzaków salusa ale to już pod chmurką

Proszę nie tworzyć "słowotoku"- jokaer.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Robicie już mikstury do podlewania pomidorów? :wit
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Planuję dzisiaj nastawić troszkę gnojówki z kurzeńca, może sąsiedzi działkowi nie wywęszą :roll:
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Niestety dopiero za tydzień dostane kurzeńca do namoczenia no trudno póki co fermentują banany... :wit
Laki
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 maja 2014, o 23:08

Post »

Witam , czy można taką gnojówkę zrobić z nawozu kurzego granulowanego ?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

baxiowa pisze:... póki co fermentują banany... :wit
Taki zacier to fajna sprawa. I pomidory nakarmione i ogrodnik szczęśliwy :lol: .
Awatar użytkownika
sofijapz
100p
100p
Od: 11 sty 2015, o 15:42

Post »

Witam, chcę w tym roku do nawożenia rzędowego pod pomidory i ogórki wykorzystać namoczony i przefermentowany nawóz gołębi. Może ktoś doświadczony w tym temacie podpowie, jakie dawki należy zastosować, by nie przedobrzyć ;:218 . Nawóz zalałam wodą 1:1.
Pozdrawiam, Zosia
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Ja zalewam gołębi pomiot w wiadrze zapełnionym do około 3/4 wiadra tym dobrodziejstwem. Jest to świeży pomiot, który moczę około 2 tygodni. Następnie kopię dołek na głębokość około szpadla (biorę szpadel i raz wybieram ziemię) i dołek zapełniam do połowy. Czekam aż wsiąknie, delikatnie mieszam jeszcze z ziemią i zasypuję. Pomidory zazwyczaj, w to miejsce sadzę po około 2 tygodniach, ale zdarzało się, że w dniu wysadzania dawałem pomiot w dołek. To tyle jeżeli chodzi o pomidora, paprykę.
Pod ogórki nawożę rzędowo świeży bardzo wczesną wiosną. Dynie, cukinie, arbuzy i słonecznik dostają podmiot rozcieńczony w dołek w dniu wysadzenia na miejsce docelowe, bo nigdy do końca nie wiem, gdzie wylądują ;:131
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Awatar użytkownika
sofijapz
100p
100p

Post »

Dzięki Andrzeju za cenne rady, właśnie o to mi chodziło ;:180 . Nigdzie nie mogłam znaleźć, ile tego namoczonego nawozu wlać do dołka. O ile dobrze zrozumiałam, pod ogórki w rzędy dajesz suchy nawóz.
Pozdrawiam, Zosia
docentandrzej

Post »

W rzędy ogórków daję suchy albo mokry. Mam swoje gołębie i co tydzień 25 litrów pomiotu ze sprzątania gołębnika. Zimą dodaję do kompostu, a część odkładam na kupkę. Wiosna była mokra to i pomiot był mokrawy.
Zresztą jak wyłożę rzędy pomiotem to zanim go zakopię mocno zlewam wodą, czekam aż wsiąknie i zakopuje.
Ja mam ziemię piaszczystą, szybko wysycha, ale też szybciej jest wszystko z niej wymywane w głębsze warstwy. Dlatego taki nawóz u mnie nie robi szkód, nie poparzyłem jeszcze nigdy w ten sposób sadzonek.
Aha pomiot jest czysty, bez słomy, siana, trocin, itp. Ja taki mam tylko w sezonie letnim z czyszczenia gniazd. Taki pomiot dodaję do kompostu.
Awatar użytkownika
sofijapz
100p
100p

Post »

Andrzeju, ja mam podobną glebę do Twojej, więc myślę, że Twoja metoda sprawdzi się też u mnie. Pod pomidory dam przefermentowany w dołki, a pod ogórki spróbuję dać suchy. Podpowiedz tylko ile tego dobra sypać na metr bieżący rzędu ;:173 .
Pozdrawiam, Zosia
docentandrzej

Post »

docentandrzej pisze: Pod ogórki nawożę rzędowo świeży bardzo wczesną wiosną. Dynie, cukinie, arbuzy i słonecznik dostają podmiot rozcieńczony w dołek w dniu wysadzenia na miejsce docelowe, bo nigdy do końca nie wiem, gdzie wylądują ;:131
Teraz lepiej żebyś dała przefermentowany. Do siewu już niedaleko.
Co do pytania ile go daje. Odrzucam ziemię na głębokość i szerokość szpadla i wiadro pomiotu o pojemności 15l rozsypuję na rząd około 3 metrowy. Czyli 5 litrów na metr wychodzi. Raczej nigdy tego dokładnie nie przeliczam, podaje więc Ci to orientacyjnie.
Tutaj masz też wątek o nawożeniu rzędowym tak dla lepszego obeznania się z tematem http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0&start=14 .
Kressowiak1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 lut 2016, o 10:23

Post »

Czy suchy granulowany kurzeniec mogę dać do nawożenia rzędowego?
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kressowiak1!

Poczytaj tutaj najlepiej od początku do końca.Raptem 33 strony a dowiesz się co i jak.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p4421321
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”