Wszystko o pomidorach cz. 11
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 11
Ja niestety wcześniej pomidory w gruncie sadziłem co 50x50 ale teraz sadzę 60 x 60 i pomidory rzadziej chorują na Zarazę Ziemniaczaną , dzięki szerszemu rozstawowi oczywiście dłużej jem pomidory nie pryskane .
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 gru 2015, o 16:50
Witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum, nie wiem czy dobry temat ale mam kilka pytań.
Ćwiczę sobie produkcje rozsady i mam problem, żółkną i przysychają mi dolne liści pomidora. Jako ze dzieje się to w doniczkach które stoją w różnych pokojach to strzelam, że problem jest w podlewaniu albo nawozie.
Doniczki mają dziurki na dole, wody staram się lać nie więcej niż 3/4 szklanki raz na tydzień. Pomidory przez pierwszy miesiąc nie były nawożone. Ziemia strelux do rozsad, po miesiącu nawóz floramix pomidor NPK 3.5 ? 4 - 7.5, do butelki 1,5 L wlewam wymierzone miarka 4,5-5ml uzupełniam woda i tym podlewam. Temperatura w domu to 20-25C, przy oknie podczas mrozów jakieś 15-18C. Pomidory doświetlana ledami 2W w godzinach 17 do 21.
Pomidory o ile dobrze zrobiłem to hybryda matka mini yellow ojciec micro tom.
I teraz pytanie o poprawność zapylenia, gdy kwiaty były jeszcze zamknięte i miały biało-żółty kolor urwałem im wszystko oprócz pręcika i utytłałem pręcik w proszku zebranym na szkiełko z micro toma. Z powstałych w ten sposób owoców zebrałem nasiona i wyrosły mi te oto pomidory ze zdjęcia niestety jak widać nie odziedziczyły karłowatości. I teraz 2 pytania co robie nie tak i czy te moje hybrydy to hybrydy bo nie widać żadnych cech micro toma.

Ćwiczę sobie produkcje rozsady i mam problem, żółkną i przysychają mi dolne liści pomidora. Jako ze dzieje się to w doniczkach które stoją w różnych pokojach to strzelam, że problem jest w podlewaniu albo nawozie.
Doniczki mają dziurki na dole, wody staram się lać nie więcej niż 3/4 szklanki raz na tydzień. Pomidory przez pierwszy miesiąc nie były nawożone. Ziemia strelux do rozsad, po miesiącu nawóz floramix pomidor NPK 3.5 ? 4 - 7.5, do butelki 1,5 L wlewam wymierzone miarka 4,5-5ml uzupełniam woda i tym podlewam. Temperatura w domu to 20-25C, przy oknie podczas mrozów jakieś 15-18C. Pomidory doświetlana ledami 2W w godzinach 17 do 21.
Pomidory o ile dobrze zrobiłem to hybryda matka mini yellow ojciec micro tom.
I teraz pytanie o poprawność zapylenia, gdy kwiaty były jeszcze zamknięte i miały biało-żółty kolor urwałem im wszystko oprócz pręcika i utytłałem pręcik w proszku zebranym na szkiełko z micro toma. Z powstałych w ten sposób owoców zebrałem nasiona i wyrosły mi te oto pomidory ze zdjęcia niestety jak widać nie odziedziczyły karłowatości. I teraz 2 pytania co robie nie tak i czy te moje hybrydy to hybrydy bo nie widać żadnych cech micro toma.

- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Popatrz może tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p1571247
mi się wydaje ze za mokro im było
mi się wydaje ze za mokro im było

- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Moje nasadzenia w ubiegłym roku tak wyglądały.

Prowadzone na jeden pęd, wilki usuwane prawie codziennie, liście w miarę potrzeb. Nie było za gęsto, tak stwierdzam i w tym roku też tak posadzę. Nawet dołki będą w tym samiutkim miejscu. Oby tylko ten rok był taki dobry dla pomidorów jak poprzedni. Jeżeli będzie bardziej mokro będzie mnie boleć głowa
Zagon ma 150 cm szerokości.

Prowadzone na jeden pęd, wilki usuwane prawie codziennie, liście w miarę potrzeb. Nie było za gęsto, tak stwierdzam i w tym roku też tak posadzę. Nawet dołki będą w tym samiutkim miejscu. Oby tylko ten rok był taki dobry dla pomidorów jak poprzedni. Jeżeli będzie bardziej mokro będzie mnie boleć głowa

Jeszcze chwilka
Magda, jesteś pewna,że na tych podpisanych pomidorach, Indigo Rose to na pewno on? No nie wiem...

Magda, jesteś pewna,że na tych podpisanych pomidorach, Indigo Rose to na pewno on? No nie wiem...

- Magda30
- 500p
- Od: 10 sie 2013, o 23:32
Nie sugierujcie się podpisami ,bo na pewno początkująca pomieszałam .Ale i tak były dobre.
A ja mam pytanie z innej beczki. Wertując stare wątki, w których pisała jeszcze Kozula, natknęłam się na sformułowanie "gen barwy miąższu".
Jedyne, do czego się dokopałam, to stwierdzenie Ani, że to coś takiego jak piegi, niektórzy ludzie mają.
Ale jakieś konkrety, o co chodzi? Ktoś wie? Będę wdzięczna, bo mi to spokoju nie daje
Jedyne, do czego się dokopałam, to stwierdzenie Ani, że to coś takiego jak piegi, niektórzy ludzie mają.
Ale jakieś konkrety, o co chodzi? Ktoś wie? Będę wdzięczna, bo mi to spokoju nie daje

-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
K37 były usiane niezwykle maleńkimi białymi, nazwijmy to kropeczkami. Taka siateczka widoczna przy bliskim i dokładnym oglądaniu pomidora (najlepiej przez lupę
)
Tak mi się skojarzyło z tymi piegami, ale mogę się mylić

-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Małe białe kropeczki wielkości nakłucia igłą na owocu są opisane jako zaburzenia związane z wapniem.Esmeralda pisze:K37 były usiane niezwykle maleńkimi białymi, nazwijmy to kropeczkami. Taka siateczka widoczna przy bliskim i dokładnym oglądaniu pomidora (najlepiej przez lupę)
Szukaj pod hasłem złote kropki albo złote punkty, nie pamiętam dokładnie

-
- 50p
- Od: 13 kwie 2015, o 17:04
Są to komórki miąższu wypełnione krystalicznymi formami wapnia. To zjawisko powodowane jest przez zbyt duże nawożenie wapniem, bądź nadmierne pobieranie tego składnika przez roślinę. Na niektórych moich pomidorach występowały takie złote kropeczki. Mam potwornie twardą wodę. http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2950
A z tym genem barwy miąższu to nie chodzi przypadkiem o to, że specyficzny kolor danej odmiany jest uwarunkowany genetycznie jak u Rumby Ożarowskiej (arbuzowaty) i Babinicza?

A z tym genem barwy miąższu to nie chodzi przypadkiem o to, że specyficzny kolor danej odmiany jest uwarunkowany genetycznie jak u Rumby Ożarowskiej (arbuzowaty) i Babinicza?

pozdrawiam. Ania
No właśnie mi na logikę też wydawało się, że tu chodzi o kwestie dziedziczenia koloru, albo ogólnie coś z genetyka, w końcu genów nie widać:D ale nie upieram się:)
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Kozula pisała ,że gen barwy ma pomidor k 131 Na Przeciery.Faktycznie ,był intensywniejszy w swoim kolorze od innych. Kiedyś wstawiałam zdjęcie tego pomidora z innymi do porównania
Znalazłam zdjęcia http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... y#p2451872
Znalazłam zdjęcia http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... y#p2451872
Gen barwy miąższu warunkuje mocniejsze wybarwienie owoców, brak skłonności do zielonej piętki, i ciemniejsze zabarwienie łodyg u siewek, co tak bardzo niektórych niepokoi. Mają go, oprócz 131, 127, 32-37 i jeszcze inne krzyżówki.
No to wszystko jasne, dzięki aria