Jak i kiedy ciąć róże wiosną ?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 mar 2013, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak i kiedy ciąć róże wiosną ?
Dziś byłem na działce i zauważyłem nowe pędy ,które odbiły a kwiaty są już przekwitnięte.
Moja rabatka z różami nie wygląda teraz najlepiej.Wieczorem pojadę podlać to zrobię fotki.
Jednak nadal nie wiem czy to wina choroby czy mojego podlewania.
Moja rabatka z różami nie wygląda teraz najlepiej.Wieczorem pojadę podlać to zrobię fotki.
Jednak nadal nie wiem czy to wina choroby czy mojego podlewania.
Pozdrawiam Robert.
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pędy z przekwitniętymi kwiatami trzeba przyciąć.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 mar 2013, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oto dzisiejsze zdjęcia moich róż:
kwiaty niemal całkowicie straciły kolor.
kwiaty niemal całkowicie straciły kolor.
Staram się w miarę możliwości je obcinać.Deirde pisze:Pędy z przekwitniętymi kwiatami trzeba przyciąć.
Pozdrawiam Robert.
Witam, mam problem z różą ELFE, ciąć na wiosnę czy nie?.Mam ją dwa lata, w zeszłym roku nie przemarzła nic a nic więc nie przycięłam i...chyba ładniejsza była w roku posadzenia tzn 2012, duże kwiaty i w zasięgu wzroku, za to w 2013 jak nie cięłam to wyrosła na dwa metry i kwiaty tylko na końcach(nie wiem czy dobrze to opisałam )
Bożena
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Problem może być w tym że róża rośnie pionowo do góry. Spróbuj ją tak powyginać żeby choć fragmenty pędów były ułożone poziomo. Widziałam kiedyś Elfe oplecioną wokół podpory i kwitła na całej długości pędów.
Pozdrawiam. Sławka
Dziękuję Sławka, tak rośnie pionowo zapomniałam, że pnące trzeba prowadzić poziomo, ach człowiek całe życie się uczy i głupi umrze.sawka pisze:Problem może być w tym że róża rośnie pionowo do góry. Spróbuj ją tak powyginać żeby choć fragmenty pędów były ułożone poziomo. Widziałam kiedyś Elfe oplecioną wokół podpory i kwitła na całej długości pędów.
Bożena
Proszę o potwierdzenie -róże angielki, wielokwiatowe należy ciąć na 1/2 , 3/4 a co z nostalgicznymi np. chippindeil, berstain - czy je też przycinać ?Może jest gdzieś tabela lub zestawienie które róze jak ciąć ? ( chodzi mi o wysokość cięcia ) dziękuję
duduś
- alexia
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 50p
- Od: 3 kwie 2011, o 12:54
Witajcie.
Mam w ogródeczku pod balkonem różę dziką, która strasznie się wygięła w przód i płoży się po ziemi. Ma już ładne kilka lat, przez kilka była zaniedbywana. Co roku robię jej ostre cięcie, m.in bo bardzo mi lubi włazić na balkon Tnę stare pędy na których kwitła oraz odrosty od korzeni. Przycinam też wybujałe młode pędy o ok. 1/3 długości.
Chciałabym ją spionizować, przede wszystkim dlatego że zabiera miejsce w ogródku i słońce rabatom ale nie wiem jak sie do tego zabrać. Jak ją wyprostuje to ma ponad 1,5 m wysokości w tym sam pień ok 1 m. C oz tym fantem zrobić?
Z góry dziękuję za pomoc
Mam w ogródeczku pod balkonem różę dziką, która strasznie się wygięła w przód i płoży się po ziemi. Ma już ładne kilka lat, przez kilka była zaniedbywana. Co roku robię jej ostre cięcie, m.in bo bardzo mi lubi włazić na balkon Tnę stare pędy na których kwitła oraz odrosty od korzeni. Przycinam też wybujałe młode pędy o ok. 1/3 długości.
Chciałabym ją spionizować, przede wszystkim dlatego że zabiera miejsce w ogródku i słońce rabatom ale nie wiem jak sie do tego zabrać. Jak ją wyprostuje to ma ponad 1,5 m wysokości w tym sam pień ok 1 m. C oz tym fantem zrobić?
Z góry dziękuję za pomoc
Witam mam różę Bernstein , kiedyś wiosną obcięłam ją b. krótko i już od 2 sezonów nie urosła , czy zrobiłam coś nie tak?
duduś
Ja sie chce zapytac o roze angielska The Pilgrim.W roznych zrodlach pisza ze moza ja prowadzic jako pnaca.Oczywiscie nie urosnie taka wysoka ,ale zawsze cos przykryje.Taka roze przycinac jakos na wiosne?Chodze kolo niej juz 3 dzien i nie wiem jak sie do niej zabrac hihihi.
Macie jakies patenty na pilgrima? Ktos prowadzi ja w formie wysokiej?
Macie jakies patenty na pilgrima? Ktos prowadzi ja w formie wysokiej?
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
Udało się przezimować różę krzaczastą Ghita Renessaince w doskonałym stanie - jest żywa praktycznie po czubki pędów czyli ponad 150 cm!!
To chyba moja najdorodniejsza róża
Jak widać poniżej ma dużo (chyba za dużo?) pędów (bodajże 12 na wysokości kopca)
Te pędy są wprawdzie związane ale ona rośnie wąsko i już szersza nie będzie.
Ja te pędy skrócę o 1/3 - 1/2 bo w innym przypadku kwiaty bym podziwiał z drabiny ;P
Czy powinienem - i w jakim stopniu - usunąć część pędów?
To młoda róża (ma za sobą dopiero 2. zimę) - pędy są z ubiegłego roku i sprzed 2 lat...
jakieś sugestie?
To chyba moja najdorodniejsza róża
Jak widać poniżej ma dużo (chyba za dużo?) pędów (bodajże 12 na wysokości kopca)
Te pędy są wprawdzie związane ale ona rośnie wąsko i już szersza nie będzie.
Ja te pędy skrócę o 1/3 - 1/2 bo w innym przypadku kwiaty bym podziwiał z drabiny ;P
Czy powinienem - i w jakim stopniu - usunąć część pędów?
To młoda róża (ma za sobą dopiero 2. zimę) - pędy są z ubiegłego roku i sprzed 2 lat...
jakieś sugestie?