Hosta foto rok 2008

Hosty
Zablokowany
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2008, o 18:33

Post »

Tomasz II pisze:

do Pidżamy, miała być autentyczna łyżeczka od koffy, ze śladami popełnionej zbrodni w celu zautentyzowania faktów! :)
powiem skromnie, że parzę tak dobrą kafffe, że .... zlizały!
Beata
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

raistand pisze:
Tomasz II pisze:Myślę,ze trzeba tu coś uporządkować. Zbyt wiele jest roślin do identyfikacji i raczej, aż się prosi by przeznaczyć oddzielny temat w tej kwestii. Chodzi mi po głowie, z porozumieniem moderatorów, aby tworzyć wątki poświęcone każdej odmianie oddzielnie . Tam moglibyśmy wklejać zdjęcia swoich roślin i wymieniać się uwagami.
Co wy na to?
Fakt, ze wątek się trochę rozluźnił. ;)
Też jestem ciekaw jak moderatorzy będą zapatrywać się na -naście wątków 'Hosta - xxx', 'Hosta - xyx', itp...
Innym wyjściem byłoby np. założenie działu "Hosty", gdzie można by sobie pofolgować. Pytanie tylko czy po miesiącu dział nie umrze śmiercią naturalną.
Jest też trzecie wyjście ale o nim to strach głośno mówić.
Jestem za! Za założeniem oddzielnego działu :)
Beata
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Pidżama pisze:
bobi pisze: GOLDEN TIARA, FIRE AND ICE, BRIGHTS LIGHTS, PATRIOT, FRANCE.
U mnie, powtarzam u mnie, bo jeśli śledziłaś wątek to wiesz, że różnie to bywa, mają tak:
GT- błyskawica, FaA - wolna, BL- w miarę szybko, zwłaszcza w drugim roku, Patriot - średnio, nabiera tempa po dwóch latach, France - szybko
;:58 Dziękuję :)
Podoba mi się bardzo to tempo ... jak dla mnie ... FaA - wolno, BL - w miarę szybko ;:108
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

a najszybciej Stiletto!
Scooter tyz ma wystrzał, nie powiem:) Potrafi pojawiacć sie w znacznych odległościach od matczynego epicentrum :)
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bobi pisze:
Pidżama pisze:
bobi pisze: GOLDEN TIARA, FIRE AND ICE, BRIGHTS LIGHTS, PATRIOT, FRANCE.
U mnie, powtarzam u mnie, bo jeśli śledziłaś wątek to wiesz, że różnie to bywa, mają tak:
GT- błyskawica, FaA - wolna, BL- w miarę szybko, zwłaszcza w drugim roku, Patriot - średnio, nabiera tempa po dwóch latach, France - szybko
;:58 Dziękuję :)
Podoba mi się bardzo to tempo ... jak dla mnie ... FaA - wolno, BL - w miarę szybko ;:108
No to bedzie tłumaczenie:) :
wolno - sześć lat u mnie - 8 odrostów
w miarę szybko - trzy lata - 9 odrostów
błyskawica - trzy lata - odrostów już nie liczę
średnio - cztery lata - pierwsze dwa nic, w trzecim 5 odrostów
Beata
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Pidżama pisze: No to bedzie tłumaczenie:) :
wolno - sześć lat u mnie - 8 odrostów
w miarę szybko - trzy lata - 9 odrostów
błyskawica - trzy lata - odrostów już nie liczę
średnio - cztery lata - pierwsze dwa nic, w trzecim 5 odrostów
Bardzo dziękuję :) za szczegóły.
FaI znalazł :wink: dla siebie miejsce w takim układzie (między dwoma berberysami - Berberis thunbergii), że nawet ze trzy listki rozjaśnią ten skraweczek. Berberysy dadzą cień, a on nie będzie się rozpychał :)

GT ma zadanie do wykonania - walka z chwastami - i niech pracuje :wink: :lol:

Co do tempa wzrostu całej reszty ... hmmm ... raczej mam za mało niż za dużo terenu, w stosunku do roślinnych "chciejstw", więc płaczu nie będzie ... niech mi tylko ślimaki tego nie pozjadają, a będzie dobrze :)
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

wracajmy do mędzenia na temat oddzielnego działu dla host, bo juz przerzucili Hosta Quiz w dział rozrywkowy...ni w pięć ni w dziesięć :(

żądamy oddzielnego działu! :evil: Wątkom hostowym w dziale rozrywki mówimy stanowcze NIE!!!!!

Hosciarze Mazowsza, Podlasia, Pyrlandii i Sląska górnego i dolnego, Niziny Szczecińskiej, Kujaw i zuław, Krainy Wielkich Jezior, Małopolski i ziemi łódzkiej łączcie sie! I razem, razem do boju! W masie siła!

I Lubelszczyzny i Jury Krakowsko- częstochowskiej

Tomaszu tam im też będzie dobrze, uwierz mi. Co prawda ja nie przenosiłam, ale wszelkie zagadki, zgadywanki właśnie tam powinny być. Lila.
PS. Ty się zajmij konkretami :D
niezapominajka567
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 18:19

Post »

Dotarła dziś do mnie przesyłka z nowymi hostami. Tak więc od dzisiaj jestem szczęśliwą posiadaczką Whirlwind i Twilight :lol: Musze przyznać, że jestem bardzo zaskoczona kłączami- trzy z nich miały po 4-5 oczek, a jedno kłącze miało 6 sporych już pędów. Teraz to nie mogę się doczekać aż pojawia się pierwsze liście! :wink: Czy te hosty mają juz w pierwszym roku tak pięknie wybarwione liście?
Aneta
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Będą wybarwione. Być może liści nie będzie strasznie dużo ale kolor powinny mieć właściwy. :)

Mój stan posiadania też się dzisiaj zwiększył... Powoli przechodzę na hodowle doniczkową. ;)
niezapominajka567
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 18:19

Post »

A jak one szybko rosną?
Aneta
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę, ze to stałe pytanie ;)

Whirlwinda posadziłem dwa dni temu więc niech inny powiedzą dokładniej.
To jak szybko hosta będzie rosła w pierwszym roku po posadzeniu w znacznej mierze zależy od wielkości kłącza. Jeśli jest duże to roślina szybko zacznie nabierać masy. Natomiast listek z korzonkiem będzie musiał najpierw rozbudować system korzeniowy i zajmie mu to parę miesięcy...
(Jutro porobię trochę zdjęć i spróbuję to zilustrować.)
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Oddzielny wątek hostowy

Post »

Uważam, że wyodrębnienie oddzielnego działu dla host jest zasadne. Na forum jest sporo osób zainteresowanych tymi bylinami, a liczba zarejestrowanych odmian i ich różnorodność wręcz wymuszają, dla utrzymania porządku, stworzenia oddzielnej zakładki podzielonej na kilka głównych wątków ( np. odmiany, pielęgnacja, sprawdzeni odmianowo sprzedawcy). Rosnącą popularność host zauważyli nawet rodzimi producenci, mamy na rynku coraz więcej odmian ... będzie o czym pisać i dyskutować :) Zresztą liczba wyświetleń i postów w tematach hostasowych jest znacząca, więc Adminie... prosimy :)
Beata
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

niezapominajka567 pisze:A jak one szybko rosną?
u mnie Whirlwind powolniak raczej :( Twilight kupiłam teraz w OBI, sadzonki miały po kilka sporych odrostów Na forach piszą, ze rośnie umiarkowanie szybko.
Gdzie kupiłaś?
Beata
Zablokowany

Wróć do „Hosty”