Morela - uprawa, pielęgnacja, zapytania
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Morela - pielęgnacja
Gumowanie będzie i jest to naturalna reakcja fizjologiczna na zranienie. Nie martw się o to. Problemem będzie nieuniknione wtargnięcie patogenów atakujących korowinę (bakterie) i drewno (grzyby). W tej sprawie możesz się odezwać zamieszczając zdjęcia z miejscami wyłamań/cięć.
-
- 100p
- Od: 11 wrz 2012, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Drzewa pestkowe należy sadzić w słonecznym miejscu, w 4-metrowych odstępach. Można też posadzić dwie lub trzy odmiany blisko siebie (w odległości około 30 cm) i pozwolić, aby drzewka zrosły się w jedno.[
Taką ciekawostkę podaje Jeanne Kelley w Kilinarnym ogrodzie (wyd. Buchmann 2014).
Czy odłożyć to w bajki?
Czy ktoś spotkał się z posadzonymi obok siebie dwoma drzewami pestkowymi?
Mieszkam w bliźniaku, ściana południowa jest krótka, odstęp 4-metrowy raczej odpada.
Posadzenie dwóch moreli, które z czasem zrosną się w jedno drzewo brzmi nieźle. Proszę o dyskusję
Taką ciekawostkę podaje Jeanne Kelley w Kilinarnym ogrodzie (wyd. Buchmann 2014).
Czy odłożyć to w bajki?
Czy ktoś spotkał się z posadzonymi obok siebie dwoma drzewami pestkowymi?
Mieszkam w bliźniaku, ściana południowa jest krótka, odstęp 4-metrowy raczej odpada.
Posadzenie dwóch moreli, które z czasem zrosną się w jedno drzewo brzmi nieźle. Proszę o dyskusję
- ERNRUD
To ja proponuję zaszczepienie na jednym drzewie tych 3 odmian. Po co robić 'Lipę w Cielętnikach'
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
Podpowiedz coś więcej o szczepieniu moreli, szczepi sie jak inne np jabłonie ?ERNRUD pisze:To ja proponuję zaszczepienie na jednym drzewie tych 3 odmian. Po co robić 'Lipę w Cielętnikach'
per aspera ad astra
- ERNRUD
Nie jestem szkółkarzem, ale wiem, że lepsze efekty daje okulizacja późnym latem.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
Dzięki, też tak myślę .
Ale sprawdzę wcześniej inne metody - a nóż ?
Ale sprawdzę wcześniej inne metody - a nóż ?
per aspera ad astra
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Ze względu że morele bardzo wcześnie kwitną bardzo często nie mamy wcale owoców a więc wystarczy pomalować drzewa wapnem ( z dodatkiem mąki ziemniaczanej ) w 40-60 % a opóźnimy kwitnienie o 5-10 dni ale nieraz przyczyną braku owocowania jest brak zapylacza i odmiany wcześnie kwitnące .
Jak wapno zostanie zmyte to trzeba ponownie pomalować aż do ok 15 kwietnia .
Najwcześniej kwitną Early Orange , Early Blush , Wczesna z Morden
Najpóźniej ? Farbaly , Vanilla cot , Orangered , Robada , Harostar , Somo , Sirena , Bergeron , Kioto , Farado
Odmiany nie wymagające zapylacza : Farbaly , Bergeron , Kioto , Farado , Darina , Melitopolska Wczesna , Węgierska Wczesna , Velkopavlovicka , Somo , Późna z Morden , Tomcot , Węgierska , Goldcot , Harogem , Kompakta , Vesna i częściowo samopłodne: ?Sirena?, ?Ananasnyj Kijewskij?, ?Radużnyj?, ?Roxana?.
Jak wapno zostanie zmyte to trzeba ponownie pomalować aż do ok 15 kwietnia .
Najwcześniej kwitną Early Orange , Early Blush , Wczesna z Morden
Najpóźniej ? Farbaly , Vanilla cot , Orangered , Robada , Harostar , Somo , Sirena , Bergeron , Kioto , Farado
Odmiany nie wymagające zapylacza : Farbaly , Bergeron , Kioto , Farado , Darina , Melitopolska Wczesna , Węgierska Wczesna , Velkopavlovicka , Somo , Późna z Morden , Tomcot , Węgierska , Goldcot , Harogem , Kompakta , Vesna i częściowo samopłodne: ?Sirena?, ?Ananasnyj Kijewskij?, ?Radużnyj?, ?Roxana?.
Cześć, kupiłem wczoraj morele Madziarska Najboila. Co to za odmiana?, w internecie nic nie znalazłem .
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Ja mam śliwkę Cacanską Najbolię, na pewno kupiłeś morelę?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Drzewko ma taka tabliczkę:
http://scr.hu/77d8/1iw0q
http://scr.hu/77d8/1iw0q
To na pewno ta Hungarian Best ...czyli szukaj info pod ?Węgierska Wczesna? , np tu http://sadinfo.pl/artykuly-2011/52011/2 ... olski.html
Jak kupowałeś w B to w sprzedaży miała być właśnie ta http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p5487836
Jak kupowałeś w B to w sprzedaży miała być właśnie ta http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p5487836
Eh wymyślają coraz dziwniejsze nazwy, dziękuje za informacje. Szkoda że nie było odmiany Harcot.
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Hungarian Best powszechna w Niemczech jak harcot w Polsce ale możliwe że to Węgierska Wczesna zapomniana w Polsce ( jeszcze w sprzedaży ) ale nie do końca bo żyje 40 lat (może o tej odmianie piszę bo dalej owocuje ) .
Muszę dodać że w sklepach discount i nie tylko można dostać nowe odmiany nie dostępne w Polsce , szkółkach czy sklepach ogrodniczych a więc można zapolować na nową odmianę i nie trzeba jechać do Czech czy Słowacji bo tam można dostać dużo więcej odmian co do Niemiec to jest duża różnica w cenie .
Muszę dodać że w sklepach discount i nie tylko można dostać nowe odmiany nie dostępne w Polsce , szkółkach czy sklepach ogrodniczych a więc można zapolować na nową odmianę i nie trzeba jechać do Czech czy Słowacji bo tam można dostać dużo więcej odmian co do Niemiec to jest duża różnica w cenie .