Kawon (arbuz) - część 13

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 13

Post »

Moje arbuzy nie grzeszą nadmierną ilością zieleniny. Trzy sztuki Asahi i trzy Creemson Sweet.

Obrazek

Asahi pod folią.

Obrazek

Asahi w gruncie.

Obrazek

Creemson Sweet w gruncie.

Obrazek
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kabomba Ty mieszkasz w Polsce ? Jest aż tak źle ? Gratuluje zawiązek. :)

bioy Jak Ty je wsadziłeś w te siatki, ja bym pewnie pourywał.

Bardzo powoli do przodu

Obrazek

Sugar Baby
Obrazek

Rosario
Obrazek

Myślicie, że ta dziura wpłynie na miąższ ? Uszkodzenie prawdopodobnie powstało od gradu na etapie zawiązki. Jedną taką zawiązkę usunąłem. Tego przegapiłem i szkoda obrywać.

EDIT: Jakiego fungicydu konkretnie używacie ? Chciałbym coś profilaktycznie psiknąć. Fajnie jak by pasował również do pomidora..
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rowerzysta pisze:Kabomba Ty mieszkasz w Polsce ?
Owszem, w Polsce "G" (i nie jest to "g" jak "great opportunities"), zaś do Kaliningradu mam pięć razy bliżej, niż do Warszawy. Na sobotę mam też przewidziany wiatr o porywach do 90 km/h, a dopiero wczoraj uprzątnęliśmy z podwórka dwudziestoletnią robinię akacjową. Fuks, że nie walnęła w dom.
Prognozy nie zawsze trafiają w punkt, ale przy wieszczonych 13-15 stopni nie spodziewam się pomyłki o 10 na plus. Dodatkowo chłodniejszy mikroklimat tworzy u mnie las, otaczający nas grubymi hektarami z każdej strony świata. Zabiera parę godzin słońca dziennie, od wschodu i zachodu.

Moje i Twoje arbuzy jeszcze przed chwilą wyglądały tak samo, a teraz różnica jest ogromna - ja wiem, że gleba, odmiana itd., ale ciepełko przede wszystkim. Masy zielonej mam podobnie, co u Ciebie, może miejscami więcej, ale zawiązywać te krzaki długo nie chciały i wcale im się nie dziwię.
Co do zagojonej dziury w owocu, to moim zdaniem nic złego mu się nie stanie.

Fungicydy - ja jeszcze żadnego nie używałam, kolega paracetamol pisał o preparacie Switch, a wokan chyba wcześniej wspominał o Finito, poczytaj parę postów wstecz.

Bioy - jakie piękne arbuzy i jakie kunsztowne siateczki!
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Ale wam arbuzy rosną ;:oj u mnie bieda z nędzą na janosikach, ale to pierwsze koty za płoty. Może w przyszłym sezonie pójdzie lepiej.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Podziwiam Wasze , moje żyją . Dzisiaj dostały profilaktyczny oprysk z grapefruita .
Zdjęć nie wstawię bo nie ma się jeszcze czym się chwalić .
Moczę skrzyp na następny profilaktyczny oprysk .
Sylwester88
200p
200p
Od: 14 sty 2022, o 13:22

Post »

U mnie 3 zawiązki na krzaku i na tyle już krzak ograniczyłem niech je karmi i tylko na t się skupia, odmiany nie znam bo to mieszanka była kupna.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

bioy ale to Asahi pod folią to jakby wyjęte wprost z japońskich upraw... wypisz, wymaluj... ;:180 ;:215 Oni tak się pieszczą z arbuzami czy melonami. Nawet taczki mają wyłożone gąbką i aksamitem, aby nie uszkodzić owoców podczas zbiorów ;:oj
I jeszcze ta ziemia przesiana i uczesana do zdjęcia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Kabomba Banany na Islandii uprawiali z powodzeniem to czemu nie arbuzy na polskiej Syberii? ;:333 Byleby tylko żubry nie zadeptały. Chociaż nie, żubrów nie ma w Bartoszycach :wink: :lol:
Podziwiam upór, zacięcie i jednocześnie poczucie humoru ;:215 ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Od: 1 cze 2013, o 01:10

Post »

wokan pisze:żubrów nie ma w Bartoszycach :wink: :lol:
Blisko, blisko, panie Holmes :D
Żubrów nie ma, ale łosie poczynają sobie coraz śmielej. Taki łoś przechodzi przez pastuch elektryczny i nawet się nie zastanawia, co go w kolano łaskocze. Poczytałam o tych bananach na Islandii - no nie powiem, wjechali mi na ambicję! Tylko nie pamiętam, gdzie ja odłożyłam moje źródła geotermalne... ;:223

Raz się żyje i trzeba próbować, w ubiegłym roku trochę arbuzów zjadłam (raz na parę lat się trafi kumulacja sprzyjających okoliczności), a na Asahi to się uparłam przez Ciebie, boś tyle laurek mu tutaj wystawił, że po prostu muszę spróbować tego nektaru bogów - jeśli nie w tym roku, to kiedy indziej ;:134
(A na termometrze 10 stopni :;230 )
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Trzy najbliższe noce z temperaturą poniżej 10 stopni . Wieczorem na jednej kwaterce zobaczyłam więdnące kilka
liści na krzaczku . Walczyć czy się poddać , szanse równe zeru . Sprawdzę jak to dzisiaj wygląda .
Optymistyczny akcent , znalazłam na działce idealne miejsce pod arbuzy , tylko muszę wyciąć lilaka i trzmielinę ,
wyrwać rozrośniętą macierzankę . ;:oj
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58

Post »

Czytam Was i czytam, i aż mnie skreca bo nie bylem od tygodnia u siebie na dzialce. A będę dopiero we wtorek ale za to w planach mam zerwanie pierwszej sztuki ;:170 ale to sie jeszcze okaże jak zobaczę na żywo.

U Was to tak czyściutko jakby pozowały do fotki ;:333 ja tam zawsze o czymś zapomnę ;:124
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Dziękuję wszystkim za miłe słowa. ;:180 Na horyzoncie ocieplenie, więc nasze arbuzy powinny dostać kopa ;:3
Jak duże rosną u was owoce na Asahi, bo moje chyba już nie rosną... :?
Zauważyłem, że u mnie ta odmiana lepiej rośnie w gruncie na czarnej agro, niż pod folią.
Wygląda na to, że woli mieć ciepło w korzenie, niż w liście.
Pozdrawiam, Jacek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

mario77 pisze: Tutaj piszą, że pszczoła musi odwiedzić kwiatek żeński 8 razy, żeby został zapylony, trzmiele są dużo wydajniejsze.
Całe szczęście nie musi to być ta sama pszczoła ;:306
bioy pisze:Jak duże rosną u was owoce na Asahi, bo moje chyba już nie rosną... :?
2019 - średnia waga 5,870 kg; max. 7,280 kg
2020 - średnia waga 5,019 kg; max. 7,800 kg
2021 - średnia waga 4,390 kg; max. 7,100 kg
;:184 ;:184 ;:184 ;:184 ;:184 ;:184 ;:184 ;:184 ;:184 ;:184
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

U mnie tak samo, co noc temp 6-8C; okrywam je włokniną zimową. Zawiązują owocki ale czy wytrwają? A w dzien dostają mocny wiatr i sieczący deszcz. Będzie chyba cud jak cokolwiek będzie z tego; mam 2 szczepione, kupne i mam nadzieje żę pokażą na co je stać :wink:
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”