ABC- cebula z nasion,rozsada cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Piecha21
100p
100p
Od: 3 cze 2019, o 09:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ABC- cebula z nasion,rozsada cz.3

Post »

Pewnie że podlega. Na tyle ile czas pozwala :D Ziemia jest bardzo ubita teraz przez deszcze które u mnie były od kilku dni bez przerwy.

Obcięcie suchych końcówek zahamuje wzrost ?
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Czym była nawożona i kiedy ?
cyt :
"to mogą być zaburzenia w pobieraniu wapnia, w okresie silnego nasłonecznienia. Końcówki liści mogą również zasychać na ciężkich, nadmiernie uwilgotnionych glebach wskutek zaduszenia korzeni.
Ja bym nawiozła nawozem wieloskładnikowym , napowietrzyła glebę :wit
Piecha21
100p
100p
Od: 3 cze 2019, o 09:29

Post »

Nawóz nie był jeszcze żaden używany. Po powrocie z pracy zabieram się za robotę 😉
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

No to dlatego tak wygląda , po kilku dniach zabiegu zobaczysz różnicę ;:215
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Dzisiaj pierwsze podbieranie największych cebul Exhibition. Sadzenie gniazdowe się sprawdza.
Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym sezonie udała się bez oprysków.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z cebuli w tym roku jestem bardzo zadowolony. To moja druga uprawa. Rozsada wyrosła mi znacznie lepsza niż w zeszłym roku. Początkiem maja trafiła to gruntu. Uprawę mam gniazdową. Sprawdza się bardzo dobrze. Tydzień temu zacząłem przerywkę. Wyrywam te najmniejsze do sałatek, a tym większym daję dorosnąć - pójdą na przechowanie. Czy taka technika jest dobra ? Czy może powinienem wyrywać te największe ?

przemek1136 jak gęsto sadzisz ? Zrobiłem dosyć gęsto, ale Ty to masz chyba jeszcze gęściej.

Martwią mnie trochę te zasychające końcówki. Czy tak powinno być ? Cebula ma termin na połowę sierpnia więc jeszcze musi rosnąć. W majówkę przed sadzeniem nawiozłem solidnie obornikiem i Complexem. Pod koniec czerwca sypnąłem bardzo delikatnie Complex oraz opryskałem Kristalonem zielonym.

Exhibition
Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie rośliny rosną na grządce podwyższonej. Mam 4 rzędy roślin co 30 cm pomiędzy rzędami. W rzędzie rośliny (mini doniczki) sadziłem co ok. 10-15 cm w zależności od tego ile roślinek było w doniczce. W tym roku nie było problemów i odbyło się bez oprysków ale w deszczowe lata przy tak gęstym sadzeniu mogą być problemy ze zdrowotnością roślin. Ja wyrywam a właściwie wykręcam największe cebule (aktualnie ważą przeciętnie 150-200 g). U mnie teraz wystarczy już tylko dbać o odpowiednie nawodnienie (niestety cebula ma płytki system korzeniowy) ale być może dam jej jeszcze trochę potasu w Kristalonie.
Barbadosss86
50p
50p
Od: 18 cze 2024, o 13:20

Post »

Na czym polega to sadzenie gniazdowe?
Pierwszy raz w tym roku koniec marca wysiałam cebulę z nasion. Tak to wolałam z cebulki sadzić , bardziej na szczypior.
Chciałabym lepiej poduczyć się i na jesieni posadzić cebulę ozime. Dla kogoś jak ja, kto dopiero zaczyna z uprawą różnych warzyw jakie cebulę polecilibyście na sadzenie jesienią?
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

przemek1136 No to faktycznie masz gęściej niż ja. U mnie połowa rośnie w rzędach co 35cm, a druga połowa gęściej bo co 30 cm. Źle coś wymierzyłem podczas sadzenia i musiałem zagęścić. W rzędach starałem się zachować odstępy 20 cm. Rosną bardzo ładne. Ja swoje cebulki również wykręcam i wychodzą prawie bez korzeni.

Barbadosss86 uprawa gniazdowa wygląda tak, że sadzisz w kępkach. Polecam wielodonice VEFI96. Do każdej doniczki możesz włożyć od jednego do pięciu nasion. Później tych kępek nie rozrywasz. Sadzisz grupowo zachowując odpowiednie odstępy. Przyjrzyj się mojemu zdjęciu dwa posty wyżej. Cebule rosną grupowo. A TUTAJ możesz sobie zobaczyć jak wyglądała moja młodziutka rozsada. Miałem kępki po 3, 4 i 5 cebulek.
Barbadosss86
50p
50p
Od: 18 cze 2024, o 13:20

Post »

Rowerzysta
Super, dzięki za wytłumaczenie. Czy to sianie gniazdowe tyczy się każdej odmiany cebuli? Czy jeszcze można siać , aby zebrać do pierwszych przymrozków? Czy już za późno i lepiej sadzić już ozime jesienią?
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odmiana raczej bez znaczenia, ale czy można jeszcze coś wysiać to nie wiem. Niech się lepiej inni wypowiedzą. :)
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Cebula z siewu potrzebuje około 120 dni do zbioru, to kiedy ją zbierzesz, w listopadzie? Moja Ailsa Craig siana 14 lutego, można uznać, że gotowa do zbioru :wink: Foto z 1.07.
Obrazek
Pozdrawiam Eugenia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”