Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, Twój, pięknie skomponowany ogród, zachwyca w każdej porze roku! ;:215
Jesienią podziwiam piękne trawy, które u mnie latem są ładne, to jesienią, kiedy właśnie powinny zdobić, wyglądają nieciekawie. Chyba mój ogród jest dla nich zbyt wietrzny, w dodatku gryzonie mają rajskie życie w ich korzeniach ;:14 . Wykopałam już dwa miskanty bez większego wysiłku, bo prawie nie miały korzeni.
Pięknie kwitnące chryzantemy ;:138 , kępa zawilca :tan , a jesienny irys ;:oj .
Pięknego weekendu z wnukami i miłego wypoczynku, Soniu! ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trzmielina w ekstremalnym miejscu, gdzie sucho i gorąco latem? Dlaczego więc moja nie chce rosnąć?
Nastrojowa jesień u Ciebie.
Dobrego wypoczynku!
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Soniu :wit Przepiękne kadry jesienne ;:180
Zdjęcia mistrzostwo I Liga :D
Obrzeża trawnika przy rabatach docięte z największą precyzją.
Soniu czy przed docinaniem kładliście jakiś szablon ?Trawy zjawiskowe i cóż więcej mogę dodać zachwyt po prostu.
;:196
Zdrówka dużo ,bo reszta jest cudna ,życzę ;:167i dobrego wypoczynku :D
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu, jak ładnie u Ciebie ;:215 wszystko wygłaskane, jakby zespół ogrodników pracował na pełny etat. Chryzantemy cudowne, trawy urocze, a ta obwódka z trzmieliny rewelacja ;:333
Słoneczka i miłego wypoczynku Soniu ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dziękuję za miłe słowa i wizyty. ;:180 ;:196

Pora wrócić do rzeczywistości i zabrać się do pracy. ;:173 Dwa dni z dzieciakami, a dziś pobiegłam do ogrodu i wypatrzyłam wiosnę. ;:oj

W warzywniku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Igo wysokie miskanty, trzmielina i suchodrzew na skarpie, to dwuletnie nasadzenia u syna.
Obwódek z trzmieliny mam pięć, a szósta posadzona wiosną. :) Doskonale się sprawdziły, ponieważ nie mam obrzeży przy kostce brukowej. Rośliny musiałam sadzić 20 cm od kostki. Na tej pustej przestrzeni chwasty rosły w najlepsze. Trzmielina doskonale ogranicza ich rozwój.

Karo wyżywałam się u synów, większość miskantów powędrowało do nich. U siebie już wiele nie zmieniam, ewentualnie dzielę byliny i sadzę w wolne miejsca.

Wandziu trzmielinę lubią opuchlaki, też mam pogryzione liście. Podlewam gnojówką z wrotyczu, może trochę ogranicza populację. ;:218

Małgosiu u syna trzmieliny sadziliśmy co 30 centymetrów, ale były ładnie ukorzenione ze szkółki. W ciągu dwu lat zarosła skarpę.
Moje w większości z własnych, małych sadzonek, więc sadzę co 15-20 cm. Tak ukorzeniana trzmielina potrzebuje dwa lata, żeby ruszyła ze wzrostem. ;:108

Olu obwódkę tnę pierwszy raz mocno, jak zdrewnieją młode przyrosty, na przełomie maja-czerwca. Drugi raz tylko przycinam wybujałe pędy. Tnę nożycami do żywopłotu, więc zajmuje mi to 15 minut. Ścinki zbieram odkurzaczem do liści, więc szybko i bez wysiłku. ;:215

Martuś larwy chrząszcza majowego kochają korzenie traw. ;:223 U mnie też wiosną wykopałam miskanta Flamingo bez korzeni. Wybiłam chrząszcze i posadziłam resztki miskanta. Już kilka kłosów pokazał jesienią.

Moniko trzmielina ma z jednej strony beton trzymający opaskę domu, a z drugiej kamień na ścieżce z tarasu. Zanim się dobrze zakorzeni, dwa lata podlewam w czasie suszy. Teraz wodę widzi tylko deszczową. :roll:

Bogusiu miło, że zajrzałaś. ;:168 U siebie mam nóż do kantów i tnę dwa razy w roku „na oko”. ;:306 Te nowe, owalne rabaty były cięte maszyną do darni, ale oczywiście poprawiałam nożem.
U syna są plastikowe obrzeża, ponieważ biegnie tam przewód do automatycznej kosiarki.
Te duże miskanty rosną u syna, mają ich ponad czterdzieści. Już mają problem z wywozem. ;:202

Halszko obwódki z trzmieliny podpatrzyłam u kogoś, więc trochę kupiłam, a potem co roku ukorzeniałam. Doskonale się sprawdzają, od strony kostki rosną na 15 centymetrach podbudowy betonowej. Mam ich pięć, a tylko jedna rośnie częściowo przy trawniku.
Dwie chryzantemy jeszcze mają kilka ładnych kwiatów, choć liście już brzydkie.

Wiosna na rabatach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze dwa kolory wypatrzyłam. :D

Obrazek

Obrazek

Klon Globosum stracił 3,5 metra korony.

Obrazek

Nigdy nie miałam mszycy na ciemiernikach, a dziś taki widok. :shock: Wycięłam wszystkie liście. Mam nadzieję, że przeżyje.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Soniu, u mnie pod kępą trawy jest wielka jama, to robota przebrzydłych gryzoni! ;:14 Znajduję też różne larwy, przy przekopywaniu i myślę, że przydałoby się cały ogród poprzesadzać i te paskudy powybierać :roll: , ale to raczej niemożliwe, to tylko czasem opryskuję wrotyczem, czosnkiem i czeremchą
Moje cebulki też pokazują nosy, a tu dopiero zima się zacznie :( i chociaż prognozy mówią o ciepłej zimie, to zawsze mogą się mylić i przymrozi, a wtedy mogą trochę zmarznąć.
Szkoda martwić się na zapas, przed nami czas świętowania i niech to będą tylko piękne dni! ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

No tak, to wszystko rzeczywiście wygląda na początki wiosny, ale przecież z tyłu głowy wciąż kołacze się myśl o nadejściu zimy. No i nie wiadomo, czy zabezpieczać rośliny przed zimnem, czy odkrywać, żeby się nie podusiły. Ech...
A może mszyce lepiej wiedzą, co ma nadejść?
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Nie no, mszyce w grudniu :shock: gdybym nie zobaczyła to bym nie uwierzyła :) Szkoda że biedronki już śpią , tak by się pożywiły.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Obrazek

Drodzy Forumowicze życzę Wam magicznych Świąt Bożego Narodzenia, pełnych radości, rodzinnej atmosfery i niezapomnianych chwil przy wigilijnym stole. Niech zdrowie i miłość będą z Wami przez cały rok. ;:4
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”