Krety i walka z nimi !
- Nadia777
- 10p - Początkujący
- Od: 2 paź 2011, o 19:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Krety i walka z nimi !
Nie było mnie chwilę, bo robiłam czapki i szaliki na drutach dla moich kretów - na sobotę zapowiadają mróz!!! Umówmy się - walczymy konwencjonalnymi środkami, a nie czekamy na zamarznięcie wroga jak na Wschodzie
A ja już tłumaczę, dlaczego przerzucam się na pokrzywę - nie wyrabiałam finansowo z karbidem (mam po nim kolekcję puszek jako zamrożony kapitał ), etap "naiwny" - puszek po piwie też już mam za sobą:):):). Trawnik wygląda jak księżyc i nie można przejechać kosiarką:) Pokrzywa kisi się. Pamiętam, jak dla odmiany próbowałam zalać jeden tunel wodą. Powiem tak, nigdy więcej tego nie zrobię:D Woda wypływa w najmniej oczekiwanym miejscu i z katastrofalnym skutkiem
A ja już tłumaczę, dlaczego przerzucam się na pokrzywę - nie wyrabiałam finansowo z karbidem (mam po nim kolekcję puszek jako zamrożony kapitał ), etap "naiwny" - puszek po piwie też już mam za sobą:):):). Trawnik wygląda jak księżyc i nie można przejechać kosiarką:) Pokrzywa kisi się. Pamiętam, jak dla odmiany próbowałam zalać jeden tunel wodą. Powiem tak, nigdy więcej tego nie zrobię:D Woda wypływa w najmniej oczekiwanym miejscu i z katastrofalnym skutkiem
Umarł Maciek, umarł, już leży w kaplicy
Z trumny mu wystaje kawałek gromnicy
Które panny Maćka znały, to gromnice całowały, oj dana dana!!!!
Z trumny mu wystaje kawałek gromnicy
Które panny Maćka znały, to gromnice całowały, oj dana dana!!!!
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Nadia777
Nie zamarzną cale lato drewno do kominka zbierały
Puszek po karbidzie tez troszkę nazbierałem Wodę tez przerobiłem, i nawet myślałem o podłączeniu butli gazowej do jednego z szybów.
Nie zamarzną cale lato drewno do kominka zbierały
Puszek po karbidzie tez troszkę nazbierałem Wodę tez przerobiłem, i nawet myślałem o podłączeniu butli gazowej do jednego z szybów.
brak polskich znaków
Niezły pomysł... później podpalamy i mamy niewielkim wysiłkiem przekopany ogródek...
- majs
I antyterrorystów za 5 minut. Z każdym nowym kopcem przychodzą do głowy coraz to bardziej szalone pomysły.
brak polskich znaków
Świece dymne własnej roboty,bo sklepowe za drogie.
A próbował ktoś mikstury, z liści i kwiatów dzikiego bzu ? Kilo liści na 10 l wody, przefermentować i do dziury
-
- 100p
- Od: 15 cze 2010, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mi trzy piskacze (2 Brosa i 1 chyba GreenMill) oraz świece Brosa (ale drogie dziadostwo) pomogły przenieść się kretom w inne miejsce, gdzie sobie mogą buszować. No i kocica też pomaga jak może, ale ostatnio przyniosła mi kreta z zewnątrz i z dumą położyła na trawniku, oczywiście żywego i w pełni sił. Ledwie go zdążyłem złapać i podziękować kotce za fantastyczne trofeum. Ciekaw jestem co będzie zimą, jak piskacze schowam do domu.
- zywik
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:35
- Kontakt:
Nie chowaj "piskaczy" do domu. One działają w zimę i nic im nie będzie. Ja tak używam i jest ok
Ministerstwo Książki
-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
U mnie kopce kreta są .... 20 cm od piskacza Brosa Głuche jakieś, czy co?
- Robert ZMC
- 50p
- Od: 6 wrz 2011, o 11:35
aż miło poczytać te fantazyjne dyskusje wieczorową porą ;)
- majs
Te wszystkie :pachnidła: i :nalewki: może są skuteczne na małym terenie, i zaraz po tym jak się wprowadzi. Jak już się zadomowi i nakopie tuneli na dużej powierzchni to można go jedynie przepłoszyć w drugi koniec działki.
brak polskich znaków
Ja znam sposób, który wyeliminował już z kilku ogrodów wszelkie niszczycielskie gnidy typu krety czy nornice. Do tej pory nie chciałem go samemu stosować bo mam miękkie serce do było nie było zwierząt, ale patrząc na to co te @&%# wyrabiają w moim ogrodzie, ile szkód wyrządzają (zniszczony trawnik to najmniejszy problem) coraz bardziej skłaniam się do tego rozwiązania. Otóż bierzemy butle z gazem propan/butan, wkładamy wężyk do dziur, wcześniej zasypując okoliczne, po czym zaczynamy gazowanie. Na działkę 3000m kw. wg informacji ludzi, którzy to zastosowali, poszło 1,5 zbiornika 11kg, co nie jest kwota powalającą biorąc pod uwagę ceny karbidu, trutek, bzyków, pułapek . Efekty są długotrwałe, już trzeci rok idzie jak u tych ludzi (specjalnie nie określam stopnia znajomości) nic się nie pojawia. Drastyczne, ale jak ktoś już ma dosyć i ma ogromne szkody to jedyna rada. Aha, żeby tylko nikomu nie przyszło do głowy podpalać bo kaplica murowana.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Równie sprawnie zagazować spalinami z samochodu. Diesel na wolnych obrotach - to je ono ale benzyna też... nie otrują stworzenia, ale smród taki w norach zostanie że zniechęci. Tylko gruba rura potrzebna żeby z wydechu do nory sięgnąć i oczywiście dojazd do działki...
Gnojówka pokrzywowa, wywar z czosnku - też działą, ale nie tak skutecznie - ale że te środki w ogrodzie i tak się przydają to polecam.
A świeżo sfermentowany kurzyniec chyba jeszcze skuteczniejszy był. Wszystko uciekło, ja też .
Gnojówka pokrzywowa, wywar z czosnku - też działą, ale nie tak skutecznie - ale że te środki w ogrodzie i tak się przydają to polecam.
A świeżo sfermentowany kurzyniec chyba jeszcze skuteczniejszy był. Wszystko uciekło, ja też .