Krety i walka z nimi !

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nadia777
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 paź 2011, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Krety i walka z nimi !

Post »

Nie było mnie chwilę, bo robiłam czapki i szaliki na drutach dla moich kretów - na sobotę zapowiadają mróz!!! :D Umówmy się - walczymy konwencjonalnymi środkami, a nie czekamy na zamarznięcie wroga jak na Wschodzie :roll: :D
A ja już tłumaczę, dlaczego przerzucam się na pokrzywę - nie wyrabiałam finansowo z karbidem (mam po nim kolekcję puszek jako zamrożony kapitał :D ), etap "naiwny" :D - puszek po piwie też już mam za sobą:):):). Trawnik wygląda jak księżyc i nie można przejechać kosiarką:) Pokrzywa kisi się. Pamiętam, jak dla odmiany próbowałam zalać jeden tunel wodą. Powiem tak, nigdy więcej tego nie zrobię:D :D :D Woda wypływa w najmniej oczekiwanym miejscu i z katastrofalnym skutkiem :evil: :D
Umarł Maciek, umarł, już leży w kaplicy
Z trumny mu wystaje kawałek gromnicy
Które panny Maćka znały, to gromnice całowały, oj dana dana!!!!
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Nadia777
Nie zamarzną cale lato drewno do kominka zbierały :)
Puszek po karbidzie tez troszkę nazbierałem Wodę tez przerobiłem, i nawet myślałem o podłączeniu butli gazowej do jednego z szybów.
brak polskich znaków
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Niezły pomysł... później podpalamy i mamy niewielkim wysiłkiem przekopany ogródek...
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I antyterrorystów za 5 minut. Z każdym nowym kopcem przychodzą do głowy coraz to bardziej szalone pomysły.
brak polskich znaków
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Świece dymne własnej roboty,bo sklepowe za drogie.
_fox_

Post »

A próbował ktoś mikstury, z liści i kwiatów dzikiego bzu ? Kilo liści na 10 l wody, przefermentować i do dziury :)
Blondas
100p
100p
Od: 15 cze 2010, o 12:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mi trzy piskacze (2 Brosa i 1 chyba GreenMill) oraz świece Brosa (ale drogie dziadostwo) pomogły przenieść się kretom w inne miejsce, gdzie sobie mogą buszować. No i kocica też pomaga jak może, ale ostatnio przyniosła mi kreta z zewnątrz i z dumą położyła na trawniku, oczywiście żywego i w pełni sił. Ledwie go zdążyłem złapać i podziękować kotce za fantastyczne trofeum. ;:223 Ciekaw jestem co będzie zimą, jak piskacze schowam do domu.
Awatar użytkownika
zywik
100p
100p
Od: 21 kwie 2011, o 11:35
Kontakt:

Post »

Nie chowaj "piskaczy" do domu. One działają w zimę i nic im nie będzie. Ja tak używam i jest ok :)
Ministerstwo Książki
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59

Post »

U mnie kopce kreta są .... 20 cm od piskacza Brosa :( ;:223 Głuche jakieś, czy co? :shock:
Awatar użytkownika
Robert ZMC
50p
50p
Od: 6 wrz 2011, o 11:35

Post »

aż miło poczytać te fantazyjne dyskusje wieczorową porą ;)
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te wszystkie :pachnidła: i :nalewki: może są skuteczne na małym terenie, i zaraz po tym jak się wprowadzi. Jak już się zadomowi i nakopie tuneli na dużej powierzchni to można go jedynie przepłoszyć w drugi koniec działki.
brak polskich znaków
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03

Post »

Ja znam sposób, który wyeliminował już z kilku ogrodów wszelkie niszczycielskie gnidy typu krety czy nornice. Do tej pory nie chciałem go samemu stosować bo mam miękkie serce do było nie było zwierząt, ale patrząc na to co te @&%# wyrabiają w moim ogrodzie, ile szkód wyrządzają (zniszczony trawnik to najmniejszy problem) coraz bardziej skłaniam się do tego rozwiązania. Otóż bierzemy butle z gazem propan/butan, wkładamy wężyk do dziur, wcześniej zasypując okoliczne, po czym zaczynamy gazowanie. Na działkę 3000m kw. wg informacji ludzi, którzy to zastosowali, poszło 1,5 zbiornika 11kg, co nie jest kwota powalającą biorąc pod uwagę ceny karbidu, trutek, bzyków, pułapek . Efekty są długotrwałe, już trzeci rok idzie jak u tych ludzi (specjalnie nie określam stopnia znajomości) nic się nie pojawia. Drastyczne, ale jak ktoś już ma dosyć i ma ogromne szkody to jedyna rada. Aha, żeby tylko nikomu nie przyszło do głowy podpalać bo kaplica murowana.
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Równie sprawnie zagazować spalinami z samochodu. Diesel na wolnych obrotach - to je ono :lol: ale benzyna też... nie otrują stworzenia, ale smród taki w norach zostanie że zniechęci. Tylko gruba rura potrzebna żeby z wydechu do nory sięgnąć i oczywiście dojazd do działki...
Gnojówka pokrzywowa, wywar z czosnku - też działą, ale nie tak skutecznie - ale że te środki w ogrodzie i tak się przydają to polecam.
A świeżo sfermentowany kurzyniec chyba jeszcze skuteczniejszy był. Wszystko uciekło, ja też . ;:224
:wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”