Malwa (Alcea rosea)- dyskusje ogólne
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sadzenie malw
Proszę o pomoc- chciałabym mieć malwy pod oknami domu, i teraz nie wiem jak powinnam je posadzić-tzn.w jakiej odległości od ściany budynku?? Czy to ma być równy rządek czy może jakoś inaczej nasadzać aby to ładnie wyglądało...? Kompletnie nie wiem jak ozdobić puste pole wokół nowo wybudowanego domu....
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Re: Sadzenie malw
Wiesz mało widać ale ja na twoim miejscu zaczęłabym od wytyczenia ogródka z bylinami itp. za pomocą niskiego żywopłociku z bukszpanu lub ligustru .TAk wytyczone dwa prostokąty czy półkola łatwiej zagospodarowywać czy planować niż chaotycznie całość .Potem kręgi można rozszerzać lub zataczać większe ale najpierw to co przy wejściu no i pod oknami. WIem z doświadczenia,że blisko domu coś żeby ci pachniało cieszyło oko jak chcesz wiejski klimat (malwy) no to bez dzika jabłonka wkoło byliny poszperaj po forum !Jak ja ci zazdroszcę tego pola do popisu !!!
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Malwy
Posadziłem dwa kłącza malwy pełnej żółtej. Malwa czarna ładnie przezimowała i już rośnie intensywnie. Jeszcze posieje malwę czarną bo mi się bardzo podoba.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tomku, niemal to samo mogłabym napisać co ty
Dziś właśnie wysadziłam -wysianą w zeszłym roku malwę ( z tego co pamiętam, to chyba właśnie była pełna żółta). Do tego w zeszłym roku dokupiłam czarną, choć tak naprawdę ona jest bardzo ciemno bordowa -chyba ta ma właściwości lecznicze, ale poza tym jest piękna. Tej nie ruszałam od zeszłego roku i już widać odrosty. Kusi mnie by ją rozdzielić, ale nie chciałabym jej zniszczyć bo mam jedną,
Co roku wysiewają mi się jeszcze malwy różowe w różnych miejscach ogrodu, ale jeszcze ich nie widać. Najciekawsze jest to, że jak próbuję je rozsiać w konkretnym miejscu ogrodu, to nie wschodzą, a same jak się wysieją to rosną tak silnie jak chwast.
Dziś właśnie wysadziłam -wysianą w zeszłym roku malwę ( z tego co pamiętam, to chyba właśnie była pełna żółta). Do tego w zeszłym roku dokupiłam czarną, choć tak naprawdę ona jest bardzo ciemno bordowa -chyba ta ma właściwości lecznicze, ale poza tym jest piękna. Tej nie ruszałam od zeszłego roku i już widać odrosty. Kusi mnie by ją rozdzielić, ale nie chciałabym jej zniszczyć bo mam jedną,
Co roku wysiewają mi się jeszcze malwy różowe w różnych miejscach ogrodu, ale jeszcze ich nie widać. Najciekawsze jest to, że jak próbuję je rozsiać w konkretnym miejscu ogrodu, to nie wschodzą, a same jak się wysieją to rosną tak silnie jak chwast.
pozdrawiam Ewa
-
- 100p
- Od: 14 kwie 2011, o 22:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
@ewikk77 Teraz bym nie dzielił jeśli masz 1 roślinę.
@apw81 40 cm do pół metra od ściany żeby nie brudziły i wycierały pod wpływem wiatru elewacji.
Akurat malwa to jedna z roślin które można uprawiać na zasadzie "rzuć, przydepnij i zapomnij" .
@apw81 40 cm do pół metra od ściany żeby nie brudziły i wycierały pod wpływem wiatru elewacji.
Akurat malwa to jedna z roślin które można uprawiać na zasadzie "rzuć, przydepnij i zapomnij" .
- Tomek-Warszawa
Moja malwa czarna to Nigra
Właśnie na tej malwie zauważyłem plamki. Co to może być
Właśnie na tej malwie zauważyłem plamki. Co to może być
- Tomek-Warszawa
Zerwałem już je mam nadzieje że to powstrzyma paskustwo.
Dzisiaj sobie kupiłem 2 sadzonki mały czarnej.
Dzisiaj sobie kupiłem 2 sadzonki mały czarnej.