Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II
Jeżeli będziesz co roku przycinać nisko to będzie miała formę krzewu/wysokiej byliny z wieloma cieńszymi pędami, ale większymi kwiatostanami.Jak chcesz mieć wyższą z jednocześnie grubszymi pędami to trzeba wiosna obcinać tylko przekwitłe kwiatostany, nie ciąć gałązek, wtedy kwiatostanów będzie więcej, ale będą mniejsze.Pokrój zależy też od konkretniej odmiany - jeśli wierzyć metkom, bo często przywieszają metkę gdzie zgadza się tylko gatunek, ale odmiana już nie. U mnie np. Tardiva rośnie bardziej drzewiasto, a Grandiflora krzewiasto (kwiatostany są na krótszych pędach), natomiast Unique wygląda jak bylina, puszcza długie 1,20m pędy, ale mam ją pierwszy rok i kupiłam mocno przyciętą.Jednak tamte dwie od początku nie puszczały tak długich pędów tylko rosły bardziej zwarto, inna rzecz, że ja nie tnę ich nisko, wiec nie mają motywacji do silnego odbijania.
Re: Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II
Chciałabym zapytać czy przed okryciem hortensji na zimę trzeba oberwać z niej liście jeżeli same jeszcze nie opadły, czy obwiązać razem z liśćmi?
- Aszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Basiu,dziękuję :P tylko jak jej na imię myślę,że w przyszłym roku jak rozkwitnie porządnie to coś będzie więcej wiadomo.
- teli
- 200p
- Od: 17 paź 2008, o 10:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na zdjęciach jest imię , ale ich nie widać
Moja ma " Tardiva "
Moja ma " Tardiva "
Carpe Diem...
Wiem, że już listopad, ale może kogoś to zainteresuje. Byłam w sobotę w chorzowskiej Castoramie i mieli wyprzedaż resztek hortensjii-Kyushu. Krzewy od ponad tygodnia, może nawet kilkunastu dni trzymane w budynku, podlewane. Krzaczki dość ładnie rozgałęzione, częściowo przycięte. Kupiłam 2 - jedną posadziłam, drugą mam zamiar przetrzymać do wiosny. Kosztują 9zł. Mieli też kilka ogrodowych, bez kwiatów, zdrowe listki (swoją pierwszą kupiłam właśnie tam w takiej samej doniczce - zdjęcie kilka stron wcześniej -wtedy były dostępne jeszcze pełne, w kolorze purpurowo-fioletowym i niebieskim).
Pozdrawiam. Anna
- jardin
- 1000p
- Od: 7 sie 2007, o 14:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chciałam Wam pokazać moją najmniejsza hortensje, która miał tylko 2 maleńkie listki i wyglądała tak ;)
Pozdrawiam
Aśka
Aśka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
Asiu, ale słodziutka ta Twoja hortensja. Niesamowite, tak jej się chciało być już dorosłą?
Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
Witam,
planuję wsadzenie hortensji ogrodowej do dużych donic i w związku z tym mam pytanie.
W jakich donicach taka hortensja (planuję kwitnienie na niebiesko) prezentuje sie najładniej? Chodzi mi zarówno o kształt jak i kolor. Może ktoś mógłby się pochwalić zdjęciem? Albo podesłać jakieś linki?
planuję wsadzenie hortensji ogrodowej do dużych donic i w związku z tym mam pytanie.
W jakich donicach taka hortensja (planuję kwitnienie na niebiesko) prezentuje sie najładniej? Chodzi mi zarówno o kształt jak i kolor. Może ktoś mógłby się pochwalić zdjęciem? Albo podesłać jakieś linki?
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Boniczko, może taka donica
Ale na pewno nie kupuj niebieskiej donicy, bo będzie brzydko wyglądać i będzie się "gryzła" z kwiatostanem...
Ale na pewno nie kupuj niebieskiej donicy, bo będzie brzydko wyglądać i będzie się "gryzła" z kwiatostanem...
dziękuję,
no właśnie też nie chcę, żeby mi się coś gryzło, ale żeby podkreślało urodę,
widziałam na niektórych wystawach kwiatów doniczkowe włożone w różne osłonki, ten sam kwiat prezentował sięalbo koszmarnie albo donica go ubogacała, a nie chcę eksperymentować, bo taka donica to też niemały wydatek
no właśnie też nie chcę, żeby mi się coś gryzło, ale żeby podkreślało urodę,
widziałam na niektórych wystawach kwiatów doniczkowe włożone w różne osłonki, ten sam kwiat prezentował sięalbo koszmarnie albo donica go ubogacała, a nie chcę eksperymentować, bo taka donica to też niemały wydatek
hortesja w donicy ...to kłopot, głównie z utrzymaniem wilgoci albo zalaniem, kłopot z przesadzaniem bo wytrzyma tak ze dwa lata w jednej donicy, no i zabezpieczenie zimą. Chyba że jakaś malutka ale co to za efekt w donicy. Chcesz niebieską...też kłopot, bo żeby była niebieska ziemia powinna mieć odczyn kwaśny pH 5-5,5 i dodawać trzeba siarczan glinu do podlewania (łatwo można spalić korzenie), woda do podlewania też powinna byc lekko kwaśna, odpada więc donica betonowa.
nie żebym Cię zniechęcała, ale eksperymentować można
co do doniczek i osłonek ja się nie wypowiem bo każdemu co innego się podoba
photosnet
nie żebym Cię zniechęcała, ale eksperymentować można
co do doniczek i osłonek ja się nie wypowiem bo każdemu co innego się podoba
photosnet
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
No nie wiem czy kłopot ...
ja od dawna uprawiam w takiej donicy hortensję ogrodową
http://img391.imageshack.us/img391/3858/p1250678oc3.jpg
nie mam raczej problemu zadnego... bo nawet zimowanie nie było nim dotychczas.
Mieszkam w rejonie gdzie hortensji nie okrywam więc nie ma potrzeby zabezpieczać tej donicy.
W zimniejszym rejonie można wielka donice owinąc folia bąbelkową lub papierem falistym
ale w miejscu reprezentacyjnym - hortensja w pięknej donicy to moim zdaniem rewelacyjny pomysł.
Uważam,że powinna byc prosta bez nadmiaru ozdób - taka by nie przyćmiła kwiatów
Też lubię eksperymentować ...
ja od dawna uprawiam w takiej donicy hortensję ogrodową
http://img391.imageshack.us/img391/3858/p1250678oc3.jpg
nie mam raczej problemu zadnego... bo nawet zimowanie nie było nim dotychczas.
Mieszkam w rejonie gdzie hortensji nie okrywam więc nie ma potrzeby zabezpieczać tej donicy.
W zimniejszym rejonie można wielka donice owinąc folia bąbelkową lub papierem falistym
ale w miejscu reprezentacyjnym - hortensja w pięknej donicy to moim zdaniem rewelacyjny pomysł.
Uważam,że powinna byc prosta bez nadmiaru ozdób - taka by nie przyćmiła kwiatów
Też lubię eksperymentować ...