Frezja

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
sylviaadam
50p
50p
Od: 19 maja 2011, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Frezja

Post »

Z tego co zdążyłam wyczytać to frezje kwitną właśnie wtedy, gdy nie mają za ciepło tak do 20 stopni. Jeśli się mylę to mnie poprawcie :D
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo możliwe, bo wegetowały w doniczkach BARDZO długo, podziałało dopiero zostawienie zieleniny na zimę w nieogrzewanym garażu, gdzie temperatura poniżej zera nie spada. Ciekawe, czy przechowywanie samych cebulek w chłodzie wywołałoby kwitnienie, zawsze można do lodówki włożyć. :lol:
sylviaadam
50p
50p

Post »

Chodowcy tak preparują cebulki( w zimnie), ale podobno potrzebują one jeszcze odpowiedniej wilgotności. Ja sadzilam 2 razy w domu w doniczce( tem. ok 20 stopni) i za każdym razem wypuszczały tylko listki, więc chyba faktycznie musi być niższa.
Piotrek_K
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 sty 2013, o 15:37

Post »

czy wszystkie frezje pachą czy tylko żółte. Bo słyszałem dwie wersje jedna osoba mi mówiła że tylko żółte pachną a druga osoba powiedziała że wszystkie kolory frezji pachną a sam nie miałem jeszcze w życiu frezji a zamierzam sobie właśnie w tym roku posadzić. z góry bardzo dziękuje za odpowiedź:D
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może ta osoba miała katar i nie czuła zapachu innych frezji? :;230

Czerwona na pewno pachnie, inne też powinny. Kiedy zakwitną mi inne kolory upewnię się, że nie mam kataru. :lol:
sylviaadam
50p
50p

Post »

Moja znajoma ma różową, zapach niesamowity ;:138
Piotrek_K
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 sty 2013, o 15:37

Post »

dzięki wielkie za odpowiedź, to muszę sobie kupić tych frezji jeszcze trochę:)
magdita
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 kwie 2013, o 13:35

Post »

wysadziłam 10 cebulek przed świętami, póki co wykiełkowało 9, ale bardzo różnią się wysokością. najwyższa (liść) ma koło 19cm, najniższa - zaledwie 1cm :| mam nadzieję, że będą kwitły, bo kocham frezje! ;:167 w każdym razie trzymam je na parapecie w małych doniczkach. w pokoju mam dość ciepło, ale z okna czasami wieje i się zastanawiam co z tego wyjdzie, szczególnie po moich wcześniejszych doświadczeniach z tulipanami, które w tym samym miejscu rosły i zamiast wyrosnąć na koło 100cm - wyrosły na 15, pożal się Panie Boże liście, a o kwiatach można było zapomnieć... ;:145
sylviaadam
50p
50p

Post »

magdita myślę, że powinnaś im obniżyć temperaturę. Co prawda nie podałaś jaka panuje w tym pokoju, ale żeby frezje zakwitły, nie powinna być wyższa niż 18 stopni, a i 15 stopni im nie zaszkodzi. Gdy będą miały za ciepło to wypuszczą tylko listki i koniec. :(
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejna porcja frezji z niedzielnej sesji zdjęciowej! :wit Obecnie kwiaty siedzą w wazoniku z sadzonką kobei.

Zauważyłem dziwną prawidłowość - kwiatostany białych frezji mają więcej kwiatów, czerwone mniej. Przypadek?

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Yoannak
500p
500p
Od: 2 kwie 2011, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Frezje są piękne ten zapach, ale czytając Wasze wpisy ciągle mam wątpliwość czy mam cierpliwość do ich uprawy, ;:173 .
Póki co wolę patrzeć na Wasze piękności ;:138.
Joasia
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Kochani, podpowiedzcie - na niektórych kłosach mam coś takiego:
Obrazek
Obrazek

Pomyliłam frezje z mieczykami, które rosną w jednej donicy i te plamy wzięłam za oznakę fuzariozy na mieczyku. Tymczasem plamy mam na frezjach. Wszystkie cebulki zaprawiałam, ale to chyba nie ma znaczenia - fuzarioza jest chorobą wirusową a zaprawa jest przeciw grzybom i szkodnikom. Tak czy owak w przypływie paniki dwa kłosy z tymi objawami wyrzuciłam ;:223 Po wyjęciu z ziemi w miejscu cebulki była biała kulka a w drugiej dwa białe bąble.
Może niepotrzebnie wyrzuciłam, bo widziałam we wcześniejszych postach jednej z Forumowiczek podobne plamy. W postach pokazuje później kwitnące rośliny i nic nie wspomina o jakimś pomorze. Czy ktoś wie co to jest lub miał takie objawy na frezjach?
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fuzarioza jest chorobą grzybową, zaprawa podziała. :D

W pewnym punkcie liście frezji zaczynają zamierać mimo, że roślina jest w pełni wzrostu. Robią się takie "słomiane" jak te plamki i usychają. U moich to akurat normalne, teraz po kwitnieniu powoli myślą o spoczynku. Plamki na pierwszym zdjęciu wyglądają na poparzenie słoneczne liści, na których były krople wody.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”