Frezja
-
- 50p
- Od: 19 maja 2011, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Frezja
Z tego co zdążyłam wyczytać to frezje kwitną właśnie wtedy, gdy nie mają za ciepło tak do 20 stopni. Jeśli się mylę to mnie poprawcie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo możliwe, bo wegetowały w doniczkach BARDZO długo, podziałało dopiero zostawienie zieleniny na zimę w nieogrzewanym garażu, gdzie temperatura poniżej zera nie spada. Ciekawe, czy przechowywanie samych cebulek w chłodzie wywołałoby kwitnienie, zawsze można do lodówki włożyć.
-
- 50p
Chodowcy tak preparują cebulki( w zimnie), ale podobno potrzebują one jeszcze odpowiedniej wilgotności. Ja sadzilam 2 razy w domu w doniczce( tem. ok 20 stopni) i za każdym razem wypuszczały tylko listki, więc chyba faktycznie musi być niższa.
czy wszystkie frezje pachą czy tylko żółte. Bo słyszałem dwie wersje jedna osoba mi mówiła że tylko żółte pachną a druga osoba powiedziała że wszystkie kolory frezji pachną a sam nie miałem jeszcze w życiu frezji a zamierzam sobie właśnie w tym roku posadzić. z góry bardzo dziękuje za odpowiedź:D
-
Może ta osoba miała katar i nie czuła zapachu innych frezji?
Czerwona na pewno pachnie, inne też powinny. Kiedy zakwitną mi inne kolory upewnię się, że nie mam kataru.
Czerwona na pewno pachnie, inne też powinny. Kiedy zakwitną mi inne kolory upewnię się, że nie mam kataru.
-
- 50p
Moja znajoma ma różową, zapach niesamowity
dzięki wielkie za odpowiedź, to muszę sobie kupić tych frezji jeszcze trochę:)
wysadziłam 10 cebulek przed świętami, póki co wykiełkowało 9, ale bardzo różnią się wysokością. najwyższa (liść) ma koło 19cm, najniższa - zaledwie 1cm mam nadzieję, że będą kwitły, bo kocham frezje! w każdym razie trzymam je na parapecie w małych doniczkach. w pokoju mam dość ciepło, ale z okna czasami wieje i się zastanawiam co z tego wyjdzie, szczególnie po moich wcześniejszych doświadczeniach z tulipanami, które w tym samym miejscu rosły i zamiast wyrosnąć na koło 100cm - wyrosły na 15, pożal się Panie Boże liście, a o kwiatach można było zapomnieć...
-
- 50p
magdita myślę, że powinnaś im obniżyć temperaturę. Co prawda nie podałaś jaka panuje w tym pokoju, ale żeby frezje zakwitły, nie powinna być wyższa niż 18 stopni, a i 15 stopni im nie zaszkodzi. Gdy będą miały za ciepło to wypuszczą tylko listki i koniec.
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Frezje są piękne ten zapach, ale czytając Wasze wpisy ciągle mam wątpliwość czy mam cierpliwość do ich uprawy, .
Póki co wolę patrzeć na Wasze piękności .
Póki co wolę patrzeć na Wasze piękności .
Joasia
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Kochani, podpowiedzcie - na niektórych kłosach mam coś takiego:
Pomyliłam frezje z mieczykami, które rosną w jednej donicy i te plamy wzięłam za oznakę fuzariozy na mieczyku. Tymczasem plamy mam na frezjach. Wszystkie cebulki zaprawiałam, ale to chyba nie ma znaczenia - fuzarioza jest chorobą wirusową a zaprawa jest przeciw grzybom i szkodnikom. Tak czy owak w przypływie paniki dwa kłosy z tymi objawami wyrzuciłam Po wyjęciu z ziemi w miejscu cebulki była biała kulka a w drugiej dwa białe bąble.
Może niepotrzebnie wyrzuciłam, bo widziałam we wcześniejszych postach jednej z Forumowiczek podobne plamy. W postach pokazuje później kwitnące rośliny i nic nie wspomina o jakimś pomorze. Czy ktoś wie co to jest lub miał takie objawy na frezjach?
Pomyliłam frezje z mieczykami, które rosną w jednej donicy i te plamy wzięłam za oznakę fuzariozy na mieczyku. Tymczasem plamy mam na frezjach. Wszystkie cebulki zaprawiałam, ale to chyba nie ma znaczenia - fuzarioza jest chorobą wirusową a zaprawa jest przeciw grzybom i szkodnikom. Tak czy owak w przypływie paniki dwa kłosy z tymi objawami wyrzuciłam Po wyjęciu z ziemi w miejscu cebulki była biała kulka a w drugiej dwa białe bąble.
Może niepotrzebnie wyrzuciłam, bo widziałam we wcześniejszych postach jednej z Forumowiczek podobne plamy. W postach pokazuje później kwitnące rośliny i nic nie wspomina o jakimś pomorze. Czy ktoś wie co to jest lub miał takie objawy na frezjach?
-
Fuzarioza jest chorobą grzybową, zaprawa podziała.
W pewnym punkcie liście frezji zaczynają zamierać mimo, że roślina jest w pełni wzrostu. Robią się takie "słomiane" jak te plamki i usychają. U moich to akurat normalne, teraz po kwitnieniu powoli myślą o spoczynku. Plamki na pierwszym zdjęciu wyglądają na poparzenie słoneczne liści, na których były krople wody.
W pewnym punkcie liście frezji zaczynają zamierać mimo, że roślina jest w pełni wzrostu. Robią się takie "słomiane" jak te plamki i usychają. U moich to akurat normalne, teraz po kwitnieniu powoli myślą o spoczynku. Plamki na pierwszym zdjęciu wyglądają na poparzenie słoneczne liści, na których były krople wody.