Clemoholizm - mania zbierania, co kupiła(e)m nowego cz.1

Powojniki
Zablokowany
Awatar użytkownika
izabelka34
100p
100p
Od: 15 lip 2009, o 16:54

Re: Clemoholizm.....

Post »

Witam :wit
Zakupiłam dzisiaj clematisa Clair De Lune i nic nie mogę znależ w interneciena temat jego uprawy.Proszę o pomoc
pozdrawiam Iza
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

izabelka34 pisze:Witam :wit
Zakupiłam dzisiaj clematisa Clair De Lune i nic nie mogę znależ w interneciena temat jego uprawy.Proszę o pomoc
"Clair de lune" to nowa nazwa "Bluemoon". Po polsku raczej bedzie ciężko coś znaleźć na jego temat, bo ta odmiana nie wytrzymuje polskich waunków klimatycznych.
Po angielsku można znależć dość sporo - wystraczy wygooglać "Clematis Bluemoon" lub "Clematis Clair de lune" (gdyby były jakeiś problemy z tłumaczeniem to mogę służyć pomocą w miarę możliwości).

Aha, nie pomylić przypdkiem z "Blue Dancer", "Blue Boy" , "Blue Bird", "Blue Belle" czy "Moonlight" - to zupełnie inn clematisy ;)
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
izabelka34
100p
100p

Post »

Dziękuję lesioc za odpowiedź.Poszukam coś po Angielsku....Mam trzy clematisy,ale jeden kupiłam bez etykietki i teraz nie wiem co i jak...drugi kupiłam z etykietką ale ją wywaliłam i nie pamiętam co to był za clematis ;:14
Dzięki Jerzy:)Znalazłam takie coś
Upraw: Plant in fertile, well-drained soil especially chalky soils. Roślin w żyznej, dobrze odsączone gleby wapienne gleby szczególnie. Suitable for containers. Nadaje się do pojemników.
Suggested uses: Sugerowane zastosowania: Containers, Wallside and trellises Kontenerów, Wallside i trejaże
Soil types: rodzaju gleby: Chalky, Clay, Loamy, Sandy (will tolerate most soil types) Kredowy, Clay, gliniastą, Sandy (toleruje większości rodzajów gleby)
Soil drainage: drenaż gleby: Moist but well-drained, Well-drained Wilgotnych, ale dobrze odwodnione, dobrze odwodnione
Soil pH: pH gleby: Acid, Alkaline, Neutral Kwasowe, zasadowe, Neutral
Light: Światła: Partial Shade, Full Sun Półcieniu, w pełnym słońcu
Aspect: Aspekt: South, East, West Południe, wschód, zachód
Exposure: Ekspozycji: Exposed or Sheltered Narażonych lub osłoniętych
Hardiness: Twardość: Hardy (H4) Hardy (H4)
Tłumaczone na google :roll: Ciesze się bo z tego co widać jest łatwy w uprawie i można go dać do półcienia,a u mnie cienia pod dostakiem
pozdrawiam Iza
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Dostałam już dzisiaj moje clematisy :tan poradźcie czy już je wsadzić (skrzynia na balkonie)czy jeszcze chwilę poczekać ta pogoda trochę zwariowana przynajmniej w Łodzi .
Awatar użytkownika
stolar
50p
50p
Od: 27 lut 2009, o 10:47

Post »

katarzynka575 pisze:Dostałam już dzisiaj moje clematisy :tan poradźcie czy już je wsadzić (skrzynia na balkonie)czy jeszcze chwilę poczekać ta pogoda trochę zwariowana przynajmniej w Łodzi .
Po mojemu to pora już, moje clematisy (również łódzkie :D ) posadzone w ubiegłym roku, pokazują już spod ziemi śliczne pączusie ;:138 Na razie nie zapowiadają wyjątkowo mroźnych nocy a "zimna Zośka" im nic nie zrobi bo zaprawione na balkonie do temperatury :heja

A tak przy okazji clematoholizmu :D moja Szanowna Koleżanka Małżonka jeszcze nie wie, że latem ( najprawdopodobniej) będzie do wykorzystania 20 metrów płotu ( płota ??? :D ) a mnie po głowie kręci się kilka ładnych kolorków powojników :twisted:
Na działce przy szpadlu można naprawdę odpocząć :)
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Dzięki za podpowiedź stolar ;:32 w takim razie w tygodniu biorę się za wsadzanie . Ja bardzo żałuję że nie mam np. działki bo teraz jak jestem na tym forum i w każdej dziedzinie można się czegoś dowiedzieć i te zdjęcia pięknych działek ,ogrodów, no cóż. Myślę że żoneczka jak zobaczy płot który pięknie kwitnie (kwiaty jeden ładniejszy od drugiego) na pewno będzie zadowolona. Jak możesz zdradź jakie zamierzasz zakupić odmiany (popatrzę chociaż w internecie) :D
Awatar użytkownika
stolar
50p
50p

Post »

katarzynka575 pisze:Dzięki za podpowiedź w takim razie w tygodniu biorę się za wsadzanie
Masz cierpliwość :D Ja bym nie wytrzymał do jutra :heja
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

No niestety muszę mieć cierpliwość ,chociaż moje ckilmatyski już stoją na balkonie to jeszcze czekam no można tak powiedzieć na pojemnik do którego je wsadzę
Awatar użytkownika
stolar
50p
50p

Post »

katarzynka575 pisze: Myślę że żoneczka jak zobaczy płot który pięknie kwitnie (kwiaty jeden ładniejszy od drugiego) na pewno będzie zadowolona. Jak możesz zdradź jakie zamierzasz zakupić odmiany (popatrzę chociaż w internecie) :D
Żoneczka to mnie kiedyś udusi za moje pomysły :lol: Co do odmian to jeszcze wstrzymuję się z wyborem, moimi cichymi faworytami są powojniki wielkokwiatowe i z grupy Viticella, mają nieprzerwanie i pięknie kwitnąć , wybór kolorystyczny zostawię Małżonce, ma do tego lepsze oko niż ja :heja
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Nie wiwem czy to się komuś przyda,ale 19-go w Biedronce beda clematisy po 7,49 :wink:
Awatar użytkownika
izabelka34
100p
100p

Post »

PESTKA@ pisze:Nie wiwem czy to się komuś przyda,ale 19-go w Biedronce beda clematisy po 7,49 :wink:
Fajnie,ale mi się nie przyda :;230
pozdrawiam Iza
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Stolar dzisiaj buszowałam po necie i podziwiałam ;:111 clematisy z grupy którą podałeś wszystkie śliczne choć mi najbardziej przypadł do gustu Halian i jeszcze( ale to już inna grupa ) Nelly Moser .
Zablokowany

Wróć do „Powojniki”