Szałwia błyszcząca (Salvia splendens )
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Salvia splendens ( Szałwia błyszcząca )
Czeresnia zobacz cały wątek jakie piękne szałwie zostały wyhodowane przez forumowiczów. Nie odbiegają od sklepowych a satysfakcja bezcenna. Moje już są dość sporawe i widać ze zaczynają wypuszczać listki właściwe. Sieje pierwszy raz ale na pewno będę siała już co rok.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pewnie,że warto probować-zawsze uda się choć kilka sadzonek
W wychodowaniu szalwi nie ma zadnego problemu.Najwazniejsze zeby nasiona ruszyly,nie raz sie trafia jakies trefne i nie chca kielkowac .
Troche podobnie jak z kobea.Z tym uszczykiwaniem tez bez przesady.Ja zawsze czesc uszczykuje a czesc zostawima i az tak duzej roznicy nie ma. Zawsze mialam piekna szalwie silnie rozkrzewiona ,w tamtym roku kwitla bez przerwy cale lato
Troche podobnie jak z kobea.Z tym uszczykiwaniem tez bez przesady.Ja zawsze czesc uszczykuje a czesc zostawima i az tak duzej roznicy nie ma. Zawsze mialam piekna szalwie silnie rozkrzewiona ,w tamtym roku kwitla bez przerwy cale lato
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
U mnie słabo ze wschodami szałwii, ale zapomniałam, że lepiej kiełkuje w świetle i niepotrzebnie przysypałam nasiona ziemią
Ale coś tam jednak z ziemi wyszło i ładnie rośnie
- Muszelka 102
- 200p
- Od: 20 lut 2011, o 17:05
Pięknie Wam wzeszły nasionka , dużo cennych wiadomości wyczytałam przed jutrzejszym wysiewem moich nasionek.
Serdecznie pozdrawiam Bożena
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
WitajDziunia87 pisze:U mnie słabo ze wschodami szałwii, ale zapomniałam, że lepiej kiełkuje w świetle i niepotrzebnie przysypałam nasiona ziemią
Jeżeli zależy Ci na dużej ilości sadzonek, jest jeszcze czas na nowe zasiewy. W ubiegłym roku siałam na przełomie lutego i marca. Sadzonki w maju już miały pierwsze pąki.
Pozdrawiam
Ewa
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Dosieję na dniach, bo mam paczuszkę z Akcji. Tym bardziej, że na mojej baardzo wilgotnej ziemi w ogrodzie szałwia świetnie się rozrasta ale wpierw muszę wyekspediować do siostry część ostrych papryk, bo już miejsca nigdzie nie mam na nowe wysiewy
Witam ja posiałam dwie paczuszki szałwii błyszczącej czerwonej 15.02 i czekam teraz na jakieś malutkie oznaki kiełkowania
Ja posialam dziisiaj,szalwia szybko rosnie i szczerze mowiac wysiane w polowie marca zawsze doganiaja te siane w styczniu czy w lutym
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
- paprotka882
- 500p
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
U mnie wschodzą łaskawie dopiero
Myślicie, że mogłabym jeszcze wysiać? Zobaczyłam fioletową i bardzo mnie kusi.
Z tym foliakiem dobra myśl - stoi teraz pusty, a chętnie pozbyłabym się towarzystwa z domu, bo mi się siewki wyciągają. W jakim tempie hartować rozsadę o tej porze roku?
Z tym foliakiem dobra myśl - stoi teraz pusty, a chętnie pozbyłabym się towarzystwa z domu, bo mi się siewki wyciągają. W jakim tempie hartować rozsadę o tej porze roku?
- paprotka882
- 500p
Ja jestem drastyczna wystawiam od rana do 17 tam jest ciepło ponad 10 stopni a jak słońce świeci i 20 stopni, nie cackam się z nimi Siej spokojnie, fioletowa mi wzeszła najliczniej i najlepiej, można siać i do końca marca.