Kupiłam wiosną roślinkę - rojnika o dużej rozecie z myślą, że ładnie się rozmnoży jak to zwykle rojniki. Niestety rojnik zakwitł nie zdążywszy wytworzyć roślinek potomnych Rozetka zaczęła zasychać, sterczała tylko łodyga zakończona kwiatostanem Chociaż przekwitnięty kwiat nie jest zbyt dekoracyjny, a mówiąc szczerze wręcz szpeci - nie usuwałam go w nadziei, że może wysieją się nasionka i pojawią się siewki. Jednak z tego co czytam powyżej raczej nie ma na to szans. Czy mam wyrzucić zeschnięte resztki i kupić nową roślinę? Mam tylko nadzieję, że już nie zdąży zakwitnąć, a do wiosny trochę się rozrośnie i nie umrze bezpotomnieraflezja pisze:Zamiera ta rozetka, która wydała kwiatostan. Najprawdopodobniej Twoja też obumrze.
Inne, te, które utworzyły się wokoło będą rosnąć do czasu, aż zakwitną w przyszłym roku lub za dwa lata i też potem obumrą. Ale do tej pory wydadzą mnóstwo potomstwa.
Rojniki (Sempervivum ) i rozchodniki (Sedum) - wymagania,rozmnażanie ,choroby i szkodniki
- jarha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rojniki , rozchodniki , skalnice i inne byliny niskie
Witam
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Halszko!
Obawiam się, że już nie doczekasz się małych roślinek.
Być może wspomniana rozetka wydała już wcześniej rojniki potomne, ale zostały oberwane. I tę samotną, dużą roślinę przed kwitnieniem przeznaczono (nieuczciwie lub z niewiedzy?) do sprzedaży.
Obawiam się, że już nie doczekasz się małych roślinek.
Być może wspomniana rozetka wydała już wcześniej rojniki potomne, ale zostały oberwane. I tę samotną, dużą roślinę przed kwitnieniem przeznaczono (nieuczciwie lub z niewiedzy?) do sprzedaży.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Dziękuję Iwonko. Tak właśnie musiało być jak piszesz. Mówi się trudno Może następnym razem się uda.
A moje jak na początku się strasznie rozrosły, tak teraz zamarły, wypuszcza pełno małych, ale spodziewałam się że szybciej urosną. Ostatnio dość często w Kauflandzie u siebie widzę rojniki Ale czekam na ten rodzaj z pajęczynką, bo mi strasznie się podoba Jak poszukiwałam po połowie kwietnia rojników, to nigdzie nie było, a teraz wysyp jak grzybów po deszczu hehe
- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tylko szkoda, że wszystkie nazywają się tak samo.
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Witam
Pytanko dla doświadczonych "Rojnikowcow". Chciałabym całkowicie przemienic grzadke z rojnikami ( tyle naogladalam sie tu rożnych kompozycji). Czy jeszcze mogę to zrobic? A moze poczekać do wiosny?
Roma
Pytanko dla doświadczonych "Rojnikowcow". Chciałabym całkowicie przemienic grzadke z rojnikami ( tyle naogladalam sie tu rożnych kompozycji). Czy jeszcze mogę to zrobic? A moze poczekać do wiosny?
Roma
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Ja przesadzałam wiosną i jesienią i przyjmują się bez problemu
- KASIA
- 200p
- Od: 4 cze 2005, o 16:22
- Kontakt:
Co sie dzieje gdy roslina wypuści kwiaty i rozetki usychają???
Druga sprawa to jak sie je rozmnaża?
Druga sprawa to jak sie je rozmnaża?
Primum non nocere
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Dorosła rozetka po przekwitnięciu zamiera ale pozostawia wokół malutkie rozetki,które można zostawić w miejscu gdzie rosną lub oderwać z kawałkiem łodyżki i
przenieść w inne.Te,które nie wydały potomstwa,a mają pęd kwiatowy można go usunąć.Pojawią się wtedy nowe rozetki.Można pozostawić je w miejscu gdzie
rosną do momentu aż ukorzenią się i wtedy przenieść.
przenieść w inne.Te,które nie wydały potomstwa,a mają pęd kwiatowy można go usunąć.Pojawią się wtedy nowe rozetki.Można pozostawić je w miejscu gdzie
rosną do momentu aż ukorzenią się i wtedy przenieść.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.